Πρόπτωση Πυελικών Οργάνων | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Πρόπτωση Πυελικών Οργάνων

Εισαγωγή

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι η προεκβολή ενός ή περισσοτέρων πυελικών δομών μέσα στον κόλπο και, σε μερικές περιπτώσεις, έξω από το άνοιγμα του κόλπου. Ο κόλπος περιβάλλεται από ένα σύνολο πυελικών δομών. Το ορθό βρίσκεται κάτω από τον κόλπο, η ουροδόχος κύστη πάνω από αυτόν, και η μήτρα, το έντερο και τα υπόλοιπα κοιλιακά όργανα βρίσκονται πίσω του. Όταν η στήριξη ανάμεσα σε μία από αυτές τις δομές και τον κόλπο εξασθενεί, μπορεί να παρουσιαστεί πρόπτωση. Στους παράγοντες κινδύνου για κάθε είδους πρόπτωση περιλαμβάνονται ο τοκετός, άλλα πυελικά τραύματα, διαταραχές του συνδετικού ιστού, η καταπόνηση και η διαδικασία του γήρατος. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η πίεση στην πύελο ή μια αίσθηση πληρότητας της πυέλου, ή η εντύπωση ότι κάτι «πέφτει έξω» από τον κόλπο.

Τύποι πρόπτωσης

Κυστοκήλη ("πεσμένη ουροδόχος κύστη"): Παρουσιάζεται όταν η στήριξη ανάμεσα στον κόλπο και στην ουροδόχο κύστη εξασθενεί και η ουροδόχος κύστη προεκβάλλει μέσα στον κόλπο. Αυτός ο τύπος πρόπτωσης μπορεί επίσης να συνδεθεί με την ακράτεια ούρων.

Ορθοκήλη: Είναι παρόμοια με την κυστοκήλη, αλλά αντί για την ουροδόχο κύστη, προεκβάλλει μέσα στον κόλπο ένα μέρος του ορθού.

Πρόπτωση μήτρας: Παρουσιάζεται όταν οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τη μήτρα εξασθενούν, κάνοντας το πίσω τοίχωμα της μήτρας να «αποκαλυφθεί» επιτρέποντας στη μήτρα και στον τράχηλο να κινηθούν προς το μπροστινό μέρος του κόλπου.

Εντεροκήλη: Αυτός ο τύπος πρόπτωσης παρουσιάζεται συνήθως σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή, εκεί που η στήριξη των πυελικών συνδέσμων έχει διακοπεί. Το λεπτό έντερο, το οποίο περικλείεται από ένα περιτοναϊκό κόλπωμα, μπορεί να προεκβάλλει μέσα στον κόλπο.

Πρόπτωση κόλπου: Μπορεί να παρουσιαστεί, αφού μια ασθενής υποβληθεί σε υστερεκτομή. Μπορούμε να απεικονίσουμε τον γυναικείο κόλπο σαν μια τσέπη παντελονιού. Το κάτω μέρος της τσέπης είναι το ίδιο με το πίσω μέρος του κόλπου. Αν αυτό το πίσω μέρος του κόλπου χάσει την αρχιτεκτονική του στήριξη από τους πυελικούς συνδέσμους, τότε το εσωτερικό του κόλπου μπορεί να βγει προς τα έξω, όπως συμβαίνει με την τσέπη ενός παντελονιού και να φουσκώσει μέσω του ανοίγματος του κόλπου.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση του συγκεκριμένου τύπου πρόπτωσης απαιτεί προσεκτική εξέταση της πυέλου. Είναι πολύ δύσκολο για τις ασθενείς να διαφοροποιηθούν εξαιτίας των ομοιοτήτων στα συμπτώματα και στην εμφάνιση των διαφόρων τύπων πρόπτωσης. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες θεραπείας και αυτές εξαρτώνται εξολοκλήρου από τις επιθυμίες της ασθενούς, το βαθμό δυσφορίας και την ιατρική γνωμάτευση. Οι δυνατότητες είναι οι εξής: απλή παρακολούθηση, ορμονική υποκατάσταση με οιστρογόνα (ενισχύει τα τοιχώματα του κόλπου), πεσσοί (όργανα που τοποθετούνται μέσα στον κόλπο για να εμποδίσουν την πρόπτωση), και διάφορες κολπικές ή λαπαροσκοπικές διορθωτικές διαδικασίες.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN