Ουρεόπλασμα και Γονιμότητα

Η γονιμότητα επηρεάζεται από το ουρεόπλασμα;

Ο σύζυγός μου κι εγώ προσπαθούμε να μείνω έγκυος για περισσότερο από ένα χρόνο και έχουμε αρχίσει να κάνουμε εξετάσεις για υπογονιμότητα. Έχω διαβάσει ότι μερικοί γιατροί θεραπεύουν τώρα τις γυναίκες με αντιβιοτικά πριν δοκιμάσουν πιο ακριβές και δύσκολες θεραπείες, όταν δεν υπάρχουν προφανείς λόγοι για την υπογονιμότητα. Κάναμε εξετάσεις και βγήκαμε θετικοί στο ουρεόπλασμα και τώρα παίρνουμε αντιβιοτικά. Υπάρχει πιθανότητα αυτό να μας βοηθήσει να συλλάβουμε;

Μια θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να είναι ενδεδειγμένη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να δηλώνει ότι η μόλυνση από ουρεόπλασμα ή από κάποιους απροσδιόριστους ακόμη οργανισμούς είναι η σημαντικότερη αιτία της ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Αντιβιοτικά για την Ανεξήγητη Στειρότητα

Η ανεξήγητη υπογονιμότητα είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της -- ανεξήγητη. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα ζευγάρια δεν είναι στείρα. Μάλλον, είναι υπογόνιμα, δηλαδή κάθε μήνα μπορεί να έχουν μια πιθανότητα της τάξεως του 3-10 τοις εκατό να συλλάβουν χωρίς καμία θεραπεία ή παρέμβαση. Δεδομένου ότι οι μελέτες προτείνουν ότι οι χρόνιες μη ανιχνευθείσες μολύνσεις είναι μια σπάνια αιτία υπογονιμότητας, πολλές από αυτές τις επιτυχίες που αναφέρονται στα ζευγάρια που έχουν υποβληθεί σε αντιβιοτική θεραπεία είναι πιθανώς συμπτωματικές. Επιπλέον, οι υπάρχουσες μελέτες δεν υποστηρίζουν τη χρήση των αντιβιοτικών ως μοναδική θεραπεία για την ανεξήγητη υπογονιμότητα. Θα απαιτούνταν καλά σχεδιασμένες ελεγχόμενες δοκιμές με ψευδοφάρμακα για να υποστηριχθεί αυτή η προσέγγιση.

Τι είναι το Ουρεόπλασμα

Το ουρεόπλασμα urealyticum Ureaplasma (UU) είναι ένας τύπος οργανισμού, ο οποίος και στο μέγεθος και στο χαρακτήρα, βρίσκεται κάπου μεταξύ βακτηριδίου και ιού. Το ουρεόπλασμα UU είναι ένας αρκετά κοινός οργανισμός που μπορεί να εντοπιστεί μέχρι και στο 30 τοις εκατό ορισμένων πληθυσμών που υποβάλλονται σε εξέταση. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά η παρουσία του δεν θα πρέπει να προκαλέσει ένα τηλεφώνημα σε δικηγόρο με σκοπό το διαζύγιο, επειδή μπορεί κανείς να το κολλήσει και με άλλους τρόπους. Η εξέταση για ουρεόπλασμα UU είναι ακριβή, και οι καλλιέργειες καταδεικνύουν συχνά ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα ακόμη κι αν είστε μολυσμένοι.

Το ουρεόπλασμα UU δεν εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους που υποφέρουν από προβλήματα υπογονιμότητας σε σύγκριση με όσους δεν έχουν κανένα πρόβλημα υπογονιμότητας, και η θεραπεία δεν φαίνεται να βελτιώνει τα ποσοστά γονιμότητας. Μια περίπτωση κατά την οποία η θεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική, είναι τα ζευγάρια που υποφέρουν από καθ’ έξιν αποβολές. Εδώ, λόγω της δαπάνης και της μειωμένης αξιοπιστίας της εξέτασης ουρεοπλάσματος UU, προτιμώ συνήθως να υποβάλλω τα ζευγάρια αυτά σε μια θεραπεία δέκα ημερών με αντιβιοτικά. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι σαφή και οι πιο πρόσφατες καλοσχεδιασμένες μελέτες δεν έχουν παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα.

Από την άλλη, συχνά οι ασθενείς μας έχουν θετική αντίδραση αντισωμάτων αίματος στις μολύνσεις από χλαμύδια, ακόμη και όταν μια εξέταση DNA που γίνεται από τραχηλικό δείγμα δεν δείχνει καμία μόλυνση. Η θετική εξέταση αντισωμάτων αίματος σημαίνει ότι κάποια στιγμή υπήρξε μόλυνση. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή έπασχαν από αυτή η μόλυνση, η οποία μπορεί να βλάψει τις σάλπιγγες. Επειδή τα χλαμύδια μπορούν να βρίσκονται στις σάλπιγγες και να μην εντοπίζονται στις εξετάσεις τραχηλικού δείγματος, πιστεύω ότι η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να είναι ευεργετική στη ρύθμιση μιας πιθανής μόλυνσης στις σάλπιγγες. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα της εξέτασης και της θεραπείας για μολύνσεις εκτός από τη γονόρροια, βλεννόρροια και χλαμύδια είναι λίγα ή ανύπαρκτα.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN