Προεκλαμψία και χοληστερόλη | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Προεκλαμψία και χοληστερόλη

gynaika egkyos piesi aimatos

Ισως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην προεκλαμψία και στην υψηλή χοληστερόλη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προεκλαμψία είναι η κύρια αιτία ασθένειας και θανάτου τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο. Και παρά το γεγονός ότι αποτελεί αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος για έναν ολόκληρο αιώνα, η εξέλιξη της προεκλαμψίας ήταν ασαφής - μέχρι τώρα.

Το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) και Κέντρο Έρευνας Μοριακής Φλεγμονής (CEMIR), πιστεύει, ωστόσο, ότι βρήκε ένα κομμάτι που λείπει στο παζλ. Σύμφωνα με τους επικεφαλείς της έρευνας, οι κρύσταλλοι χοληστερόλης είναι το κλειδί που φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο.

Όπως μας εξηγεί ο Μαιευτήρας Δρ. Θάνος Παράσχος, σε μια εγκυμοσύνη με προδιάθεση στην προεκλαμψία, ο πλακούντας δεν αναπτύσσεται σωστά και το μωρό μερικές φορές λαμβάνει πολύ λίγη διατροφή. Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι συχνά ήπια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση γίνεται τόσο σοβαρή που το μωρό χρειάζεται να γεννηθεί πρόωρα.

Ως προεκλαμψία ορίζεται η μετά την 20 εβδομάδα της κύησης αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με πρωτεϊνουρία ή οίδημα ή και τα δύο. Ανάλογα με την βαρύτητα των παραπάνω συμπτωμάτων η προεκλαμψία διακρίνεται σε μέτρια και σοβαρή ως εξής.

Η προεκλαμψία δεν εξαφανίζεται έως ότου γεννηθεί το μωρό. Δεδομένου ότι κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτή η κατάσταση, η τρέχουσα θεραπεία είναι η παρακολούθηση και η ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αυτό που έδειξε η έρευνα και που γνωρίζουμε λίγο πολύ εμείς οι ειδικοί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ότι οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει προεκλαμψία έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή τους, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος.

Ακριβώς αυτή η σύνδεση οδήγησε τους ερευνητές να επιλέξουν να εξετάσουν τη χοληστερόλη σε έγκυες με προεκλαμψία, δεδομένου ότι η χοληστερόλη είναι μια κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι κρύσταλλοι σχηματίζονται όταν η κακή χοληστερόλη συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κρύσταλλοι χοληστερόλης μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα και πήξη του αίματος, πράγμα που πιθανόν να επηρεάσει άμεσα την κυκλοφορία του αίματος ανάμεσα στη μητέρα και το έμβρυο.

Γυναίκες με τάση για προεκλαμψία έχουν υψηλή χοληστερόλη

Όπως τονίζει ο Δρ. Παράσχος, τα επίπεδα χοληστερόλης είναι υψηλά σε όλες τις έγκυες, επειδή τόσο το έμβρυο όσο και ο πλακούντας χρειάζονται χοληστερόλη.

Αλλά τα επίπεδα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ακόμη υψηλότερα σε γυναίκες με προεκλαμψία. Είχαν επίσης πολύ περισσότερο από την κακή χοληστερόλη, που είναι ο τύπος της χοληστερόλης που βρίσκεται σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Θα μπορούσαμε επομένως να εικάσουμε ότι η μελλοντική θεραπεία για την προεκλαμψία μπορεί απλά να περιλαμβάνει φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες. Απαιτείται όμως σίγουρα περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί αυτό.

Κάτι όμως που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ως γνώση από την έρευνα για τις γυναίκες που εκτιμούμε ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας από την αρχή είναι ότι πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά με έλεγχο χοληστερόλης.


Διαβάστε περισσότερα για την προεκλαμψία

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN