Προεκλαμψία Κύησης

Προεκλαμψία Κύησης

Προεκλαμψία είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μιας εγκύου σε συνδυασμό με πρωτεϊνουρία ή οίδημα ή και τα δύο.
Περιεχόμενα

Η προεκλαμψία ξεκινά συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κύησης σε γυναίκες που δεν είχαν πρόβλημα υπέρτασης.

Ο όρος «υπερτασική νόσος της κύησης» θεωρείται πιο σωστός, αλλά ο παλιότερος όρος «προεκλαμψία» χρησιμοποιείται ακόμα συχνά.

Ανάλογα με την βαρύτητα των συμπτωμάτων, η προεκλαμψία διακρίνεται σε μέτρια και σοβαρή ως εξής.

Μέτρια προεκλαμψία

 • Αρτηριακή Πίεση (ΑΠ): Συστολική πίεση140-160mmHg / Διαστολική πίεση 90-110 mmHg (* συστολική είναι η λεγόμενη «μεγάλη» πίεση, ενώ διαστολική η «μικρή»)
 • Πρωτεϊνουρία 0,3-5gr/24h
 • Οίδημα ως αύξηση του βάρους >1Kg /βδομάδα ή 3Kg/μήνα
 • Ούρα > 500ml/24h

Σοβαρή προεκλαμψία

 • Αρτηριακή Πίεση: 160/110mmHg
 • Πρωτεϊνουρία >5gr/24h
 • Ολιγουρία (< 400ml/24h)
 • Εγκεφαλικές ή οπτικές διαταραχές
 • Επιγαστραλγία
 • Πνευμονικό οίδημα ή κυάνωση
 • Διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας
 • Θρομβοπενία (PLT < 150.000)

Πόσο συχνή είναι η προεκλαμψία ή υπερτασική νόσος της κύησης;

Η προεκλαμψία σε γυναίκες που θα γεννήσουν πρώτη φορά εμφανίζεται στο 14-20% των κυήσεων, ενώ σε γυναίκες που έχουν γεννήσει ξανά η συχνότητα είναι αρκετά χαμηλότερη: 5,7-7,3%.

Η προεκλαμψία δεν είναι χρόνια υπέρταση

Η υπερτασική νόσος της κύησης πρέπει να διαχωρίζεται από την χρόνια υπέρταση. Η χρόνια υπέρταση προϋπάρχει της κύησης ή εκδηλώνεται πριν από την 20ή εβδομάδα.

Σε ένα ποσοστό 15%-20% η χρόνια υπέρταση μπορεί να εξελιχθεί σε προεκλαμψία. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται αύξηση της υπέρτασης κατά 20 mmHg με ταυτόχρονη εμφάνιση λευκωματουρίας και οιδημάτων.

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να διευκρινισθεί εάν μία γυναίκα, που εμφάνισε προεκλαμψία, έπασχε ήδη από χρόνια υπέρταση.

Η υπερτασική νόσος της κύησης, εάν δεν αντιμετωπισθεί, δυνατόν να καταλήξει στην πλέον σοβαρή μορφή της (εκλαμψία), η οποία χαρακτηρίζεται από διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος και σπασμούς των χεριών και των μυών του προσώπου. Η εκλαμψία συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας εμβρυϊκής ή και μητρικής.

Προδιαθεσικοί παράγοντες - Παράγοντες κίνδυνου

Η υπερτασική νόσος της κύησης εμφανίζεται σε ποσοστό 6% περίπου στον γενικό πληθυσμό, ενώ φαίνεται ότι η μαύρη φυλή υποφέρει περισσότερο.

Προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση της προεκλαμψίας  είναι:

 1. στις πρωτοτόκες γυναίκες εμφανίζεται πιο συχνά από ότι σε πολυτόκες.
 2. γυναίκες που σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, αδερφές) είχε εμφανιστεί προεκλαμψία
 3. γυναίκες άνω των 35 ετών ή κάτω των 20 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου.
 4. η νόσος είναι συχνότερη σε γυναίκες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο.
 5. η πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα, κλπ.)
 6. ο σακχαρώδης διαβήτης
 7. η μεγαλύτερη ποσότητα αμνιακού υγρού από τη φυσιολογική (υδράμνιο ή πολυάμνιο)
 8. η τροφοβλαστική νόσος
 9. κύηση εμβρύου με σύνδρομο Down
 10. το κάπνισμα και η παχυσαρκία

Πρόληψη

 • Πρωτεϊνική δίαιτα χαμηλή σε αλάτι
 • Λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου ή μαγνησίου
 • Λήψη ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία

Μια και οι περισσότερες έγκυες γυναίκες είναι ασυμπτωματικές στα αρχικά στάδια της νόσου, καθίσταται απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος, ιδιαίτερα σε εκείνες οι οποίες εμφανίζουν προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου.

συμπτωματα προεκλαμψιας

Συμπτώματα Προεκλαμψίας

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα και σημεία της υπερτασικής νόσου είναι η αρτηριακή υπέρταση, η λευκωματουρία και το οίδημα. Παρ' ότι μπορεί στην αρχή να είναι ασυμπτωματική, υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία δεν θα πρέπει να παρερμηνευθούν, μια και συχνά αποτελούν την αρχική εκδήλωση της νόσου. Αυτά τα συμπτώματα είναι η μετωπιαία κεφαλαλγία, οι διαταραχές της όρασης και το άλγος του επιγαστρίου.

Η αυξημένη πίεση αποτελεί το κυριότερο σημείο και κριτήριο για την διάγνωση της προεκλαμψίας. Πολλές πρωτοτόκες γυναίκες εμφανίζουν μία μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά το 2ο τρίμηνο της κύησης. Αν όμως εμφανίζεται πίεση μεγαλύτερη από 140/90 mmHg σε δύο μετρήσεις με διαφορά τουλάχιστον 4 ωρών και σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Το οίδημα, αν και είναι φυσιολογικό εύρημα στις περισσότερες γυναίκες κατά την κύηση, αποτελεί πολλές φορές σημαντικό προγνωστικό σημείο της νόσου. Το οίδημα συνήθως γενικεύεται ταχύτατα και είναι ιδιαίτερα εμφανές στο πρόσωπο, στα άνω και στα κάτω άκρα. Το οίδημα αφήνει εντύπωμα κατά την εφαρμογή πίεσης. Η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους σε διάστημα 1-2 ημερών αυξάνει τις υποψίες για την εμφάνιση της νόσου.

Η πρωτεϊνουρία εμφανίζεται αργότερα από την υπέρταση και συνήθως μετά την ανάπτυξη του οιδήματος, όταν πλέον η νόσος έχει εγκατασταθεί.

Η κεφαλαλγία αποτελεί συχνό σύμπτωμα της βαριάς μορφής της νόσου. Συνήθως εντοπίζεται στο μέτωπο και δεν υποχωρεί με την λήψη απλών αναλγητικών.

Ακόμα ένα σύμπτωμα είναι ο πόνος στην άνω κοιλία ή πόνος κάτω από τα πλευρά σας στα δεξιά.

Κάθε έγκυος γυναίκα θα πρέπει να εξετάζεται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και τακτικότερα μετά την 32η εβδομάδα της κύησης με έλεγχο του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης και με τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο.

Εφόσον δεν παραμελείτε τις τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας θα μπορέσει έγκαιρα να διαγνώσει τις διαταραχές στην αρτηριακή πίεση και να σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις. Αν όμως κάποια στιγμή εμφανίσετε ξαφνικά κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μην αμελήσετε να ενημερώσετε τον μαιευτήρα σας.

Πιθανά αίτια προεκλαμψίας

Σήμερα πιστεύουμε ότι η προεκλαμψία έχει σχέση με τον πλακούντα. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, νέα αιμοφόρα αγγεία σχηματίζονται για να τροφοδοτούν αποτελεσματικά τον πλακούντα. Όμως σε γυναίκες με προεκλαμψία, τα αγγεία αυτά είναι πιο στενά μειώνοντας τον όγκο του αίματος που ρέει μέσα σε αυτά.

Σαν πιθανά αίτια για το παραπάνω αναφέρονται τα εξής:

 • Ανώμαλη τροφοβλαστική διείσδυση
 • Διαταραχές πηκτικότητας
 • Αγγειακές ενδοθηλιακές βλάβες
 • Κακή προσαρμογή του καρδιαγγειακού
 • Ανοσολογικά αίτια
 • Γενετική προδιάθεση
 • Διαιτητικές ανεπάρκειες ή καταχρήσεις

Θεραπεία Προεκλαμψίας

Οριστική θεραπεία της προεκλαμψίας είναι μόνο ο τοκετός. Ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό, ο γιατρός σας θα επιλέξει την καλύτερη θεραπεία για σας, προκειμένου να μην εξελιχθεί η πάθηση σε σοβαρή και να αποφευχθούν  οι επιπλοκές.

Φάρμακα που βοηθούν είναι τα αντι-υπερτασικά και τα κορτικοστεροδειδή. Σε σοβαρότερες μορφές προεκλαμψίας, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.

Ρωτήστε δωρεάν ό,τι θέλετε τον Μαιευτήρα Θάνο Παράσχο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.


Περισσότερα για την Προεκλαμψία

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!