Το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών και η ανδρική γονιμότητα | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών και η ανδρική γονιμότητα

κινητό μπλε φως υπογονιμότητα

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τη νύχτα έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη ανδρική γονιμότητα σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Ύπνου και Κόπωσης, στο Ιατρικό Κέντρο Assuta στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης συσχέτιση μεταξύ μεγαλύτερης διάρκειας ύπνου και υψηλότερου συνολικού όγκου σπέρματος και μεγαλύτερης προοδευτικής κινητικότητας. Αντίθετα, η μειωμένη διάρκεια ύπνου συνδέθηκε με την κακή ποιότητα του σπέρματος.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα σπέρματος από 116 άνδρες ηλικίας 21 έως 59 ετών που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση γονιμότητας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. 

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Ειδικό Γονιμότητας, για αυτή την πολύ σημαντική ερευνητική διαπίστωση:

«Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει τέτοιου είδους συσχετισμούς μεταξύ ποιότητας σπέρματος και χρόνου έκθεσης σε φως μικρού μήκους κύματος που εκπέμπεται από ψηφιακά μέσα, ειδικά smartphone και tablet, το βράδυ και μετά τον ύπνο. Έτσι, οι άνδρες που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν smartphone και tablet τη νύχτα πρέπει να το σκεφτούν διπλά και τριπλά.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη αυτοαναφερόμενη έκθεση σε συσκευές μέσων που εκπέμπουν μπλε μήκη κύματος φωτός το βράδυ και μετά τον ύπνο σχετίζεται με υποβάθμιση της ποιότητας του σπέρματος. Η συγκέντρωση, η κινητικότητα και η προοδευτική κινητικότητα του σπέρματος - η ικανότητα του σπέρματος να «κολυμπάει» σωστά - ήταν όλα χαμηλότερα και το ποσοστό του ακινητοποιημένου σπέρματος που δεν μπορεί να κολυμπήσει ήταν υψηλότερο, σε άνδρες που ανέφεραν περισσότερη χρήση smartphone και tablet τη νύχτα.»

Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: «Κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι ο ανδρικός παράγων είναι υπεύθυνος αποκλειστικά ή εν μέρει για την υπογονιμότητα του 45% περίπου των ζευγαριών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το σπερμοδιάγραμμα είναι η πρώτη απαραίτητη εξέταση την οποία παραγγέλλουμε, όταν αρχίζουμε έλεγχο σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι.»

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN