Επιδρά ο σωματότυπος της γυναίκας στη γονιμότητα; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Επιδρά ο σωματότυπος της γυναίκας στη γονιμότητα;

γυναικες με διαφορετικο σωματότυπο

Τελικά, το μεγάλο στήθος στη γυναίκα αποτελεί ένδειξη αυξημένης γονιμότητας; Οι αδύνατες γυναίκες μένουν πιο δύσκολα έγκυος; Μια ανοιχτή λεκάνη είναι σημάδι γονιμότητας;

Σίγουρα έχετε ακούσει κάποια από αυτά. Πρόκειται για μύθους ή πραγματικότητα;

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Human Reproductive Resources, εξέτασε τους βασικούς μύθους που αφορούν διάφορα χαρακτηριστικά του σώματος των γυναικών και πώς μπορεί αυτά να σχετίζονται με τη γονιμότητά τους.

Ζητήσαμε από τον Δρ. Θάνο Παράσχο να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, δίνοντας απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις που προέκυψαν από αυτήν.

Γυναίκες με στενούς γοφούς δυσκολεύονται να συλλάβουν;

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και επιστημονικά δεν υπάρχει καμία έρευνα που να το επιβεβαιώνει. Γενικά, η πεποίθηση που επικρατούσε περισσότερο με αυτό στο παρελθόν ήταν ότι οι γυναίκες με στενούς γοφούς και άρα στενή λεκάνη πιθανόν να δυσκολεύονταν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό και να χρειάζονταν καισαρική.

Ούτε όμως κι αυτή η υπόθεση ευσταθεί, αφού οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν τον γυναικολόγο να επιλέξει την καισαρική τομή κατά τον τοκετό είναι πάρα πολλοί και σίγουρα ρόλο παίζουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες.

Γυναίκες με μικρό στήθος είναι υπογόνιμες;

Το μεγάλο στήθος είναι ένδειξη θηλυκότητας και σε πολλές κουλτούρες σύμβολο γονιμότητας. Παρόλο που επιστημονικά δεν είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση, αξίζει να αναφέρουμε πρόσφατη έρευνα από το Jagiellonian University στην Πολωνία που διαπίστωσε ότι γυναίκες με μεγάλους μαστούς και φυσιολογική αναλογία μέσης-γοφών είναι πιο γόνιμες.

Οι γυναίκες με αυτό τον σωματότυπο είχαν 30% πιο αυξημένα επίπεδα οιστραδιόλης, μιας ορμόνης που είναι φιλική προς τη γυναικεία γονιμότητα. Έτσι, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα ήταν 3 φορές πιο πιθανό να μείνουν έγκυος.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες με μικρό στήθος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από έρευνες που να το συσχετίζει με υπογονιμότητα (διαβάστε περισσότερα).

Οι αδύνατες γυναίκες έχουν προβλήματα με τη γονιμότητά τους;

Αδύνατος μπορεί να δείχνει κάποιος, όμως το βάρος του να είναι φυσιολογικό ή στα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Θα πρέπει να τονίσουμε λοιπόν ότι αυτό ισχύει μόνο για τις γυναίκες με βάρος χαμηλότερου του φυσιολογικού και όχι για κάθε αδύνατη γυναίκα. Αυτό το βλέπουμε κυρίως σε γυναίκες αθλήτριες που κάνουν έντονη άσκηση και αυστηρές δίαιτες όπως π.χ. σε αθλήτριες ενόργανης στις οποίες συχνά παρουσιάζονται διαταραχές στην περίοδο λόγω του χαμηλού βάρους. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, και μάλιστα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Δηλαδή, όταν οι γυναίκες αυτές πάρουν βάρος, συνήθως η περίοδός τους ρυθμίζεται και ως εκ τούτου και η γονιμότητά τους (διαβάστε περισσότερα).

Το ίδιο και οι παχύσαρκες;

Εδώ υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση. Οι έρευνες συνδέουν την υπογονιμότητα με την παχυσαρκία και ο λόγος είναι ότι το συσσωρευμένο λίπος στο σώμα επηρεάζει το ενδοκρινολογικό σύστημα και τις ορμόνες αναπαραγωγής αρνητικά. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι άλλο να είναι μια γυναίκα υπέρβαρη κι άλλο παχύσαρκη. Μια γυναίκα με παραπάνω από το φυσιολογικό κιλά δεν αναμένουμε να έχει προβλήματα υπογονιμότητας. Η συσχέτιση αφορά μόνο τις γυναίκες με παχυσαρκία.

Ο Δρ. Παράσχος τονίζει τέλος ότι η υπογονιμότητα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και θα πρέπει να γίνεται σωστή διερεύνηση από τον ειδικό για να εντοπιστούν τα αίτιά της. Τονίζει επίσης ότι οι εξειδικευμένες εξετάσεις που απαιτούνται δεν θα πρέπει να γίνονται μόνο στη γυναίκα αλλά και στον άνδρα, αφού η υπογονιμότητα στο 40-50% μπορεί οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προβλήματα εντοπίζονται και στους δύο, δηλαδή και στον άνδρα και στη γυναίκα.

Διαβάστε περισσότερα για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN