Αιμορραγία μήτρας και ενδομήτριο σπιράλ Mirena | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αιμορραγία μήτρας και ενδομήτριο σπιράλ Mirena

ενδομητριο σπιραλ μιρενα

Η αιμορραγία από τη μήτρα είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει στις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία, τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως - μηνορραγία, αλλά και εκτός περιόδου - μητρορραγία ή ακόμη και στην εμμηνόπαυση.

Τα αίτια είναι πολλά και διαφορετικά και έχουν να κάνουν τόσο με την ανατομία, π.χ. πολύποδες, ινομυώματα, αδενομύωση, υπερπλασία του ενδομήτριου, καρκίνος του ενδομήτριου, με κάποια νοσήματα που έχουν σχέση με την πήξη του αίματος (λευχαιμία, αιμορροφιλία), όσο όμως και με μη εξακριβωμένα αίτια.

Ο τρόπος αντιμετώπισης των αιμορραγιών της μήτρας αποτελεί μια συνισταμένη πολλών παραγόντων, όπως η ηλικία, η γενική κατάσταση της γυναίκας, η επιθυμία της να κάνει παιδιά και βέβαια η υποκείμενη νόσος. Η σύγχρονη τάση της Ιατρικής είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση, με το δυνατότερο όφελος.

Ενδομήτριο σπιράλ Μιρένα

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της μητρορραγίας είναι το ενδομήτριο σπιράλ Mirena. Είναι το γνωστό σπιράλ, με μία όμως πολλή σημαντική διαφορά. Το Mirena είναι ένα ενδομήτριο σπιράλ σε σχήμα Τ το οποίο, μετά την τοποθέτησή του, απελευθερώνει την ορμόνη λεβονοργεστρέλη μέσα στη μήτρα, σταθεροποιώντας έτσι το ενδομήτριο και πετυχαίνοντας τη μείωση ή και τη διακοπή της αιμορραγίας.

Μείωση της αιμορραγίας από τη μήτρα μέσα σε 4 μήνες

Το σχήμα Τ χρησιμοποιείται, ώστε να προσαρμόζεται το εξάρτημα καλύτερα στο σχήμα της μήτρας. Ήδη μετά από 3 μήνες από την εισαγωγή του το Mirena προκαλεί έντονη μείωση της αιμορραγίας στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, και συγκεκριμένα 80% μετά τους 4 πρώτους μήνες, 95% μετά τον πρώτο χρόνο και 100% μετά τον δεύτερο χρόνο.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής embio, το εξάρτημα Mirena εισάγεται μέσα σε διάστημα 7 ημερών από την έναρξη της εμμήνου ρύσης. Μπορεί επίσης να εισαχθεί αμέσως μετά από διακοπή κύησης πρώτου τριμήνου και ενώ δεν υπάρχουν λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.

Το συγκεκριμένο γυναικολογικό σπιράλ πρέπει να εισαχθεί μόνο μετά την επαναφορά της μήτρας στο φυσιολογικό της μέγεθος κατόπιν τοκετού και όχι νωρίτερα από 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό και μπορεί να αντικατασταθεί με ένα νέο εξάρτημα οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου. Είναι αποτελεσματικό για 5 χρόνια, μετά τα οποία το ενδομήτριο εξάρτημα πρέπει να αφαιρείται.

Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει στο ιατρείο και δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Εάν απαιτείται, μπορεί να εφαρμοστεί τοπική αναισθησία στον τράχηλο πριν την εισαγωγή του. Αποτελεί, εφόσον η γυναίκα πληροί τις προϋποθέσεις, μια καλή λύση για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αιμορραγία στον κύκλο τους

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN