Αιμορραγία Μήτρας | Μη Φυσιολογική Μητρορραγία | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αιμορραγία Μήτρας | Μη Φυσιολογική Μητρορραγία

Ως μη φυσιολογική μητρορραγία ορίζεται η αιμορραγία μήτρας που λαμβάνει χώρα σε μη αναμενόμενα χρονικά διαστήματα ή χαρακτηρίζεται από άτυπη διάρκεια ή ποσότητα.

Η αιμορραγία μήτρας είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία οι γυναίκες αναζητούν συμβουλές και η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία για την πραγματοποίηση υστερεκτομής.

Εκτός από τα πολλά αίτια που την προκαλούν, η μη φυσιολογική μητρορραγία πρέπει να διαφοροποιείται από άλλες πιθανές πηγές αιμορραγίας, όπως η ουροφόρος οδός και η γαστρεντερική οδός, και ο τράχηλος και ο κόλπος.

Αίτια μητρορραγίας

Τα αίτια της μη φυσιολογικής μητρορραγίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Ορμονικά Αίτια

Ο φυσιολογικοί ωορρηκτικοί κύκλοι έχουν συνήθως σαν αποτέλεσμα μια φυσιολογική έμμηνο ρύση (περίοδο). Όταν δεν γίνεται ωορρηξία (ανωορρηξία), ο ορμονικός κύκλος διακόπτεται και μπορεί να υπάρξει μια φυσιολογική αιμορραγία. Η ανωορρηκτική αιμορραγία ονομάζεται επίσης και δυσλειτουργική μητρορραγία.

Οργανικά ή Ανατομικά Αίτια

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται ο συστηματικές νόσοι που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να σταματά την αιμορραγία, όπως διαταραχές του μηχανισμού της πήξης και νόσοι του ήπατος, καθώς και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες, όπως ασθένειες του θυρεοειδούς.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται επίσης συγκεκριμένες ανωμαλίες της αναπαραγωγικής οδού, όπως διαταραχές που έχουν σχέση με την εγκυμοσύνη, ινομυώματα και πολύποδες, αδενομύωση, λειτουργικές κύστες ωοθηκών και ανθρωπογενή αίτια, όπως ενδομήτρια σπειράματα και υποκατάσταση οιστρογόνων.

Θεραπεία αιμορραγίας μήτρας

Η θεραπεία βασίζεται στην αιτιολογία της αιμορραγίας και μπορεί να αποτελείται από τη θεραπεία μιας υποκείμενης συστηματικής νόσου, από ορμονική θεραπεία ή από χειρουργικές παρεμβάσεις όπως: διαστολή & απόξεση, υστεροσκόπηση, θερμική εκτομή του ενδομητρίου, ή υστερεκτομή.

Σχετικές θεραπείες και διαδικασίες είναι οι:

Αναίμακτη μείωση της αιμορραγίας μήτρας

Το ενδομήτριο σπιράλ Mirena καταφέρνει να μειώσει την αιμορραγία μήτρας κατά 80% μέσα σε 4 μήνες, ενώ μετά από ένα χρόνο η μείωση φτάνει το 95% και 100% μετά από δύο χρόνια.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN