Η αδιάγνωστη ενδομητρίωση μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Η αδιάγνωστη ενδομητρίωση μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής

Οι γυναίκες με αδιάγνωστη ενδομητρίωση θα δυσκολευτούν να μείνουν έγκυες χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, βρήκε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες στις οποίες η ενδομητρίωση έμεινε αδιάγνωστη μέχρι που ξεκίνησαν τη θεραπεία γονιμότητας κατέληξαν να κάνουν περισσότερους κύκλους, χρησιμοποίησαν θεραπείες που δεν τις ταίριαζαν και ήταν λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν μωρό.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι από τις 1322 γυναίκες που συμμετείχαν, το 35% αυτών είχαν ενδομητρίωση και το ένα τρίτο δεν διαγνώστηκαν παρά μόνο αφού ξεκίνησαν τη θεραπεία γονιμότητας. Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν αργά είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν πιο πολλούς κύκλους εξωσωματικής.

Εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση της ενδομητρίωσης πριν την εξωσωματική

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ανέφερε τα εξής: «Είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση της ενδομητρίωσης πριν από την έναρξη της θεραπείας γονιμότητας και η ανάλογη προσαρμογή της θεραπευτικής προσέγγισης. Η εν λόγω έρευνα δείχνει ότι  οι γυναίκες με αδιάγνωστη ενδομητρίωση έχουν πιο μειωμένες πιθανότητες για επιτυχία της εξωσωματικής, όταν προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν υψηλότερο οικονομικό και ψυχολογικό βάρος θεραπείας.

Μεταξύ άλλων η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση πριν από τη θεραπεία γονιμότητας παρουσίασαν τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική με εκείνες χωρίς την πάθηση. «Άρα, η έγκαιρη διάγνωση της ενδομητρίωσης και η έγκαιρη πρόσβαση στην εξωσωματική γονιμοποίηση δημιούργησαν ίσους όρους ανταγωνισμού, καθώς τα ίδια αποτελέσματα καταγράφηκαν για τις γυναίκες που δεν είχαν την πάθηση» τονίζει ο γιατρός.

Ο Δρ. Θ. Παράσχος επισήμανε τέλος ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να περιμένουν μεταξύ 4 και 11 ετών πριν διαγνωστούν με ενδομητρίωση, η διάγνωση της οποίας τελικά γίνεται όταν φτάνουν στο ειδικό εξωσωματικής για προβλήματα υπογονιμότητας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN