Αποτελέσματα Τεστ Παπανικολάου | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αποτελέσματα Τεστ Παπανικολάου

Τα αποτελέσματα του τεστ Παπ αναφέρονται ως φυσιολογικά, μη φυσιολογικά ή μη ικανοποιητικά για αξιολόγηση.

Αρνητικό ή Θετικό Τεστ Παπανικολάου

  1. Ένα φυσιολογικό, αποκαλούμενο επίσης αρνητικό, αποτέλεσμα σε τεστ Παπανικολάου υποδηλώνει ότι δεν βρέθηκαν ενδείξεις μη φυσιολογικών κυττάρων στο δείγμα.
  2. Ένα μη φυσιολογικό, ή θετικό, αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι ανιχνεύτηκαν μη φυσιολογικά κύτταρα στο δείγμα και ενδέχεται να είναι απαραίτητη πρόσθετη θεραπεία ή εξέταση. Η θεραπεία των μη φυσιολογικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας αποτρέπει την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  3. Ο χαρακτηρισμός «Μη ικανοποιητικό για αξιολόγηση» σημαίνει ότι δεν ήταν καλό το δείγμα που συλλέχθηκε ή δεν μεταφέρθηκαν αρκετά κύτταρα στην αντικειμενοφόρο πλάκα για έλεγχο με το μικροσκόπιο.

Οι τύποι κυττάρων που συνήθως περιγράφονται στα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου περιλαμβάνουν πλακώδη και αδενικά κύτταρα.

Πλακώδη Κύτταρα

Τα πλακώδη κύτταρα είναι ένας τύπος κυττάρου που επενδύει το εξωτερικό τμήμα του τραχήλου της μήτρας. Οι μη φυσιολογικές αλλαγές στα πλακώδη κύτταρα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες:

Άτυπα πλακώδη κύτταρα (ASC): Τα άτυπα πλακώδη κύτταρα είναι το πιο συχνό μη φυσιολογικό εύρημα σε ένα τεστ Παπανικολάου. Τα άτυπα πλακώδη κύτταρα μπορεί να αναφέρονται ως:

  • άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιόριστης σημασίας (ASC-US)
  • υψηλού βαθμού πλακώδης ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση (ASC-H)

Και τα δύο αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας εμφανίζονται ανώμαλα στο μικροσκόπιο. Ένα αποτέλεσμα ASC-H υποδεικνύει ότι τα κύτταρα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν καρκινικά από ό,τι ένα αποτέλεσμα ASC-US.

Χαμηλού βαθμού πλακώδεις ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (LSIL): Μερικές φορές ονομάζεται ήπια δυσπλασία. Ενα αποτέλεσμα LSIL υποδηλώνει ότι η εξέταση του τραχηλικού επιχρίσματος εντόπισε ήπιες κυτταρικές αλλαγές. Ένα αποτέλεσμα LSIL μπορεί να μην απαιτεί θεραπεία, καθώς οι αλλαγές αυτές συχνά αντιμετωπίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες.

Υψηλού βαθμού πλακώδεις ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (HSIL): Ορισμένες φορές ονομάζεται μέτρια ή σοβαρή δυσπλασία κι ένα εύρημα HSIL υποδηλώνει ότι ανιχνεύθηκαν μέτριες έως πολύ ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές είναι πιο πιθανό από τις LSIL να εξελιχθούν σε καρκίνο αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Καρκίνωμα in situ (CIS): Ένα αποτέλεσμα CIS υποδηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης διαπιστώθηκαν πιο σοβαρές κυτταρικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές μοιάζουν με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά δεν έχουν ακόμη εξαπλωθεί πέρα από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας. Το CIS είναι πιθανό να εξελιχθεί σε καρκίνο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα: Το καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα είναι ένας τύπος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ανεύρεση πλακώδους καρκινώματος στο τεστ Παπ είναι πολύ σπάνια για τις ασθενείς που υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο. Αυτό το αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι τα μη φυσιολογικά πλακώδη κύτταρα έχουν εξαπλωθεί βαθύτερα στον τράχηλο της μήτρας ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Αδενικά Κύτταρα

Τα αδενικά κύτταρα βρίσκονται στον ιστό που επενδύει το εσωτερικό τμήμα του τραχήλου της μήτρας. Οι μη φυσιολογικές κυτταρικές μεταβολές στα αδενικά κύτταρα χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Άτυπα αδενικά κύτταρα (AGC): Ένα αποτέλεσμα AGC υποδηλώνει ότι στο μικροσκόπιο παρατηρήθηκαν ανώμαλα αδενικά κύτταρα, αλλά η σημασία αυτών των κυτταρικών αλλαγών είναι ασαφής.

Ενδοτραχηλικό αδενοκαρκίνωμα in situ (AIS): Αυτό σημαίνει ότι διαπιστώθηκαν σοβαρότερες κυτταρικές μεταβολές αλλά δεν έχουν ακόμη εξαπλωθεί πέρα από τον αδενικό ιστό του τραχήλου της μήτρας.

Αδενοκαρκίνωμα: Το αδενοκαρκίνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ξεκινά από τα αδενικά κύτταρα. Αν και πολύ σπάνια ανευρίσκεται στις εξετάσεις Παπανικολάου σε άτομα που υποβάλλονται τακτικά σε έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ένα αποτέλεσμα αδενοκαρκινώματος υποδηλώνει ότι τα ανώμαλα αδενικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί βαθύτερα στον τράχηλο της μήτρας ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Αλλα ευρήματα σε Παπ Τεστ ή Thin Prep Pap Test

Εκτός από την ανίχνευση της παρουσίας κυτταρικών αλλαγών στον πλακώδη και αδενικό ιστό, το επίχρισμα Παπανικολάου μπορεί επίσης να ανιχνεύσει διάφορα άλλα είδη ανωμαλιών:

Κύτταρα του ενδομητρίου: Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει κύτταρα ενδομητρίου, δηλαδή κύτταρα από την επένδυση της μήτρας. Ενώ τα κύτταρα αυτά μπορεί να υπάρχουν σε υγιή άτομα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, δεν θα πρέπει να υπάρχουν στο τραχηλικό επίχρισμα μετά την εμμηνόπαυση.

Επειδή το εύρημα αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό σε νεαρές ασθενείς, τα ενδομητρικά κύτταρα αναφέρονται μόνο στα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου για ασθενείς ηλικίας 45 ετών και άνω.

Άλλοι τύποι καρκίνου: Αν και δεν αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του Παπ τεστ, η εξέταση αυτή μπορεί μερικές φορές να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα από τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, το ενδομήτριο, το περιτόναιο, το αιδοίο ή τον κόλπο.

Λοίμωξη ή φλεγμονή: Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει ενδείξεις λοιμώξεων και φλεγμονών του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδες).

**Να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω ευρήματα μπορούν να παρατηρηθούν τόσο σε ένα κλασσικό Τεστ Παπ όσο και στο πιο σύγχρονο και ακριβέστερο Thin Prep Pap Test.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN