Κλειστές σάλπιγγες: Λύνεται χειρουργικά το πρόβλημα; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Κλειστές σάλπιγγες: Λύνεται χειρουργικά το πρόβλημα;

Είμαι 40 χρονών και προσπαθώ να κάνω παιδί εδώ και έξι χρόνια. Πριν από ένα χρόνο περίπου έκανα μία εξέταση λαπαροσκόπησης που έδειξε ότι έχω μερικά προβλήματα: μία σάλπιγγα με απόφραξη, ενδομητρίωση και μία κύστη. Επιπλέον, αυτά τα στενόμακρα όργανα που υποτίθεται ότι βοηθούν να καθοδηγηθούν τα ωάρια στη σωστή κατεύθυνση είναι στραμμένα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο γιατρός μου είπε ότι δεν ήθελε να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σάλπιγγες μου, επειδή πρόκειται για μια πάρα πολύ λεπτή λαπαροσκοπική επέμβαση και τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Υπάρχει ακόμη κάποια ελπίδα; Μπορούν να αποκατασταθούν οι σάλπιγγές μου;

Προτού μπορέσουμε να προσφέρουμε οποιαδήποτε καθοδήγηση για μια περίπτωση όπως αυτή, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσουμε, πριν προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των σαλπίγγων.

Καταρχήν, στην ηλικία των 40, οι πιθανότητες σύλληψης κάθε μήνα είναι σημαντικά χαμηλότερες από 10 τοις εκατό για τις περισσότερες γυναίκες -- και αυτό στην περίπτωση που όλα πηγαίνουν καλά. Όπως μας περιγράψατε, τα πράγματα στην περίπτωσή σας δεν είναι καλά. Σε μερικές γυναίκες, η ηλικία έχει ήδη επηρεάσει τα ωάριά τους σε σημείο που θα απαιτούνταν δωρεά ωαρίων. Για να καθορίσουμε την υπογονιμότητα που συνδέεται με την ηλικία, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια εξέταση αντίδρασης στην ουσία clomiphene ή μία εξέταση του επιπέδου της FSH, της οιστραδιόλης και της ανασταλτίνης Β στο αίμα την 3η μέρα. Θα ήταν επίσης σημαντικό να εξεταστεί η γονιμότητα του συντρόφου της γυναίκας. Δεν αναφέρατε αν ο σύντροφός σας έχει κάνει σπερμοδιάγραμμα. Θα πρέπει να κάνει αυτή την εξέταση, προτού εσείς κάνετε κάποια χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς, πάρα πολλοί γιατροί βάζουν τις ασθενείς τους να κάνουν κάποια χειρουργική επέμβαση πριν ελέγξουν τον άνδρα. Αν αυτό συνέβη στην περίπτωσή σας, τότε αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο που θα σας λέει ότι το θέμα της υπογονιμότητάς σας το φροντίζει ένας λιγότερο έμπειρος γιατρός.

Αναφέρετε επίσης την ενδομητρίωση. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία ελάχιστης ενδομητρίωσης μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης κάθε μήνα κατά 30 τοις εκατό περίπου.

Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας στις χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης των σαλπίγγων με κατεστραμμένα άκρα είναι περίπου 10-50 τοις εκατό. Ωστόσο, χωρίς ένα βίντεο ή μια φωτογραφία των ακρών των σαλπίγγων σας, δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η καλύτερη συμβουλή για εσάς. Ο γιατρός σας, που είδε τις σάλπιγγές σας, προφανώς ήθελε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης να πραγματοποιηθεί από έναν πιο πεπειραμένο γυναικολόγο-χειρουργό. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι πάρα πολλές γυναίκες μπαίνουν στην αίθουσα του χειρουργείου αναμένοντας ότι θα λάβουν επαρκή φροντίδα στο θέμα της υπογονιμότητάς τους, για να διαπιστώσουν ότι χρειάζονται μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση, επειδή ο πρώτος χειρουργός δεν είχε την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις ανωμαλίες που βρήκε.

Επειδή κάθε περίπτωση κλειστών σαλπίγγων είναι διαφορετική και πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, μπορείτε να επικοινωνήσετε εδώ δωρεάν με τον Ενδοσκοπικό Χειρουργό Θάνο Παράσχο για να ρωτήσετε για τις δικές σας σάλπιγγες.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN