Test PAP

Test PAP

Test Pap και οι  εξετάσεις που το αναβαθμίζουν

Κάθε πότε πρέπει να κάνει μια γυναίκα γυναικολογικό check up και τι πρέπει αυτό να περιλαμβάνει;

Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κάθε ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο, που πρέπει να περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση, διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών και Τest Pap. Ο ετήσιος αυτός έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και στις γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση. Στις γυναίκες, όμως, που έχει διαγνωσθεί πρόβλημα θα πρέπει ο έλεγχος να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες. Παρόλο όμως που η αξία του Τest Pap είναι μεγάλη στον προληπτικό έλεγχο της γυναίκας, επειδή μπορεί να ανιχνεύσει  πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα, ώστε να προβούμε σε κατάλληλη θεραπεία, πριν ακόμα εμφανιστεί ο καρκίνος, σήμερα ξέρουμε ότι δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Γιατί το συμβατικό Test Pap δεν είναι αρκετό;

Διάφορες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το κλασικό Test Pap έχει σχετικά χαμηλή ευαισθησία στην ανεύρεση παθολογικών κυττάρων, σε ποσοστό που κυμαίνεται περίπου από 51% ως 68%. Αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων επειδή το δείγμα που συλλέγεται παραμένει σε ένα ποσοστό του στη συσκευή λήψης (βούρτσα, σπάτουλα), με αποτέλεσμα μόνο το 20% να επιστρώνεται τελικά στο γυάλινο πλακάκι που εξετάζεται στο μικροσκόπιο. Αυτό το διαγνωστικό κενό έρχεται να συμπληρώσει μια εξέταση που ονομάζεται Thin Prep-Κυτταρολογία Υγρής Φάσης που αποτελεί σήμερα την πιο ευαίσθητη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας. Έγκυρες μελέτες παγκοσμίως έχουν αποδείξει ότι το Thin Prep Test δίνει ακριβέστερα αποτελέσματα από ό,τι το κλασικό Test Pap.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στις δύο εξετάσεις;

Και στις δύο εξετάσεις, το δείγμα λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης ρουτίνας από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας, καθώς και από τον ενδοτράχηλο, με σκοπό  την εξέταση των κυττάρων από το μικροσκόπιο. Η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιείται διαφορετικό μέσο λήψης  (βουρτσάκι), που κατά τη διεξαγωγή του Thin Prep τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με υγρό αντί για πλακάκι όπως στο συμβατικό Test Pap. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προς εξέταση δείγματα λόγω του υγρού - να είναι πολύ καθαρότερα και τα ανεπαρκή δείγματα να περιορίζονται κατά 80%. Υπολογίζεται ότι στο Thin Prep η ευαισθησία στην ανεύρεση παθολογικών κυττάρων μπορεί να αυξηθεί κατά 11% και να προσεγγίζει το  80%. Με αυτό τον τρόπο ελέγχονται με μεγαλύτερη αξιοπιστία πιθανές προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο. Επίσης, με την εξέταση μπορεί να γίνει ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.   


Ποια άλλη εξέλιξη υπάρχει στις δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου  για τον καρκίνο του τραχήλου;

Υπάρχει το HPV  DNA testing, με το οποίο ανιχνεύεται το DNA των υψηλού κινδύνου στελεχών του ιού ΗPV , δεδομένου ότι ο ιός ΗPV είναι γνωστό ότι συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου. Ιδιαίτερα κάποια στελέχη του ιού θεωρούνται πιο επιβλαβή και είναι αυτά ακριβώς που ανιχνεύει η συγκεκριμένη εξέταση.  Αυτή η εξέταση, όταν προστίθεται στο Τest Pap, αυξάνει την απόδοσή του. Συστήνεται ειδικά σε περιστατικά με πολύ ήπιες βλάβες ή σε εκείνες τις γυναίκες που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε κωνοειδή εκτομή τραχήλου.

Το Thin Prep μπορεί ή πρέπει να αντικαταστήσει το συμβατικό Test Pap στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο;

Γενικά ναι, το  Thin Prep θα μπορούσε να το αντικαταστήσει. Ο  γιατρός θα συστήσει τις εξετάσεις που θεωρεί σκόπιμο να γίνουν, ανάλογα με το ιστορικό της κάθε γυναίκας και τα ευρήματα των εξετάσεων ή τις ενδείξεις που υπάρχουν. Σε συγκεκριμένα περιστατικά είναι απαραίτητη η διεξαγωγή του Thin Pep, καθώς πλέον αποδεικνύεται η πιο ευαίσθητη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας, ειδικά όταν συνδυάζεται με το HPV  DNA test.

Μάθε εδώ περισσότερα για το Τεστ Παπ σε σχέση με τον Ιό των Κονδυλωμάτων!

Μάθε εδώ για το Εμβόλιο  Κονδυλωμάτων και πώς μπορεί να προφυλάξει μια νέα γυναίκα!

Ρωτήστε ό,τι θέλετε εδώ Δωρεάν τον Γυναικολόγο Θάνο Παράσχο για την προστασία σας από τον ιό των κονδυλωμάτων HPV και για την πιο κατάλληλη αντιμετώπιση ανάλογα με την περίπτωση!

 

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!