Τρίτη δόση εμβολίου Covid-19 για όσες κάνουν εξωσωματική | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Τρίτη δόση εμβολίου Covid-19 για όσες κάνουν εξωσωματική

τριτη δοση εμβολιου κορωνοιο για οσους κανουν εξωσωματικη

Τον εμβολιασμό με την 3η δόση των γυναικών που υποβάλλονται ή θα υποβληθούν σε διαδικασία εξωσωματικής συστήνει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.  

Η αναμενόμενη επέλαση του νέου στελέχους «Όμικρον», που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι θα σαρώσει σαν «καταιγίδα» τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την έγκαιρη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η 3η δόση αποκαθιστά την υψηλή προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια έναντι του νέου στελέχους αυξάνοντας έτσι σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους.

Επομένως οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή βρίσκονται ήδη σε διαδικασία εξωσωματικής πρέπει οπωσδήποτε να θωρακιστούν έναντι του κινδύνου της λοίμωξης του κορωνοϊού Sars Cov 2, καθώς, αν μολυνθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, με τις επιπλοκές να αφορούν τόσο τις ίδιες τις έγκυες όσο και τα έμβρυα.

Όπως υπενθυμίζει ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας και Ειδικός Γονιμότητας, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής τοποθετήθηκε εξαρχής από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάιο, με τη νέα σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου για την ανάγκη της άμεσης πραγματοποίησης του εμβολιασμού με τις πρώτες (δύο) δόσεις των m-RNA εμβολίων κατά του Covid-19, για όλες τις γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν ή ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως άλλωστε ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, με νέα σύσταση, στις αρχές Δεκέμβρη τοποθετήθηκε και σχετικά με τη διενέργεια της αναμνηστικής δόσης, προτρέποντας όλες τις γυναίκες που επιθυμούν ή υποβάλλονται στις τεχνικές της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής να εμβολιαστούν με την 3η δόση.

Σύμφωνα με τη σύσταση που εξέδωσε η ΕΑΙΥΑ την 1η Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους λαμβάνοντας και πάλι υπόψιν το ιατρικό τους ιστορικό και την ενημέρωσή τους από τους θεράποντες ιατρούς.

Δεν προκαλούν τα εμβόλια υπογονιμότητα

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, οι μέχρι τώρα μελέτες υποστηρίζουν την ασφάλεια όλων των εμβολίων κατά του Covid-19, σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, τα ευρήματα αποσαφηνίζουν επίσης ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν αιτία υπογονιμότητας, αντιθέτως ενθαρρύνουν τα ζευγάρια που πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία ή βρίσκονται ήδη σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να εμβολιαστούν και οι δύο (διαβάστε περισσότερα: το εμβόλιο δεν επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα).

Γι’ αυτό τον λόγο οι συστάσεις των διεθνών επιστημονικών εταιρειών επεκτείνονται και στην αναμνηστική δόση των εμβολίων, όπως ακριβώς ισχύουν και για τις προγενέστερες δόσεις.

Τι συστήνεται στα ζευγάρια που είναι σε διαδικασία εξωσωματικής

Με βάση τα νεότερα δεδομένα, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συστήνει τα  ζευγάρια που βρίσκονται ήδη σε προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία, καθώς και οι δότες σπέρματος και ωαρίων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

Ποια εμβόλια συστήνονται

Λόγω του μεγαλύτερου πλήθους των μελετών που έχουν ήδη δημοσιευτεί και οι οποίες εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη χρήση των εμβολίων m-RNA, συστήνεται από την ΕΑΙΥΑ να επιλέξουν για τον εμβολιασμό τους εμβόλιο m-RNA τεχνολογίας (εμβόλιο Moderna ή Pfizer/BioNTech).

Ποια είναι η κατάλληλη χρονική απόσταση

Όπως τονίζει ο Δρ. Παράσχος, με βάση τις νέες συστάσεις της ΕΑΙΥΑ, τα ζευγάρια που βρίσκονται ήδη σε προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία, καθώς και οι δότες σπέρματος και ωαρίων που έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό τους κατά του COVID-19, συστήνεται από την ΕΑΙΥΑ να λάβουν την αναμνηστική δόση του ίδιου m-RNA εμβολίου (εμβόλιο Moderna ή Pfizer/BioNTech), σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή 6 μήνες μετά την δεύτερη δόση του τότε εμβολιασμού τους.

Στην περίπτωση αναμνηστικής δόσης, επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση κατά της CΟVID-19 θα πρέπει να απέχει χρονικά 5-7 ημέρες από επεμβατικές τεχνικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η ωοληψία, προκειμένου τα ήπια συμπτώματα που μπορεί να ακολουθήσουν τον εμβολιασμό να μην αποδοθούν σε πιθανές επιπλοκές της τεχνικής.

Εάν συντρέχει σοβαρός λόγος από το ιστορικό του υποβοηθούμενου προσώπου, ή εάν το υποβοηθούμενο πρόσωπο είχε εμφανίσει συμπτώματα με τις προγενέστερες δόσεις, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει και να αποφασίσει εάν η αναμνηστική δόση πρέπει να προηγηθεί χρονικά (και πάλι 5-7 ημέρες) της ημερομηνίας έναρξης των ορμονικών σκευασμάτων για τη διέγερση των ωοθηκών, προκειμένου να εκδηλωθούν και να ελεγχθούν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες προ της χορήγησης των εν λόγω σκευασμάτων.

Τι ισχύει για τους δότες σπέρματος ή τις δότριες ωαρίων

«Η σύσταση για τους δότες σπέρματος ή τις δότριες ωαρίων που θα εμβολιαστούν κατά της CΟVID-19 με την αναμνηστική δόση, παραμένει η ίδια, δηλαδή να απέχουν 5-7 ημέρες από την χορήγηση του γενετικού τους υλικού ή εφόσον εκδηλώσουν συμπτωματολογία μετά τον εμβολιασμό τους, θα πρέπει να απέχουν από την χορήγηση γενετικού τους υλικού 5-7 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων τους», εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, επισημαίνοντας ότι «τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια για τεκνοποίηση με φυσικό τρόπο ή μέσω των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν αποτελεί αιτία εξαιρέσεως των ατόμων αυτών από τον εμβολιασμό. Αντιθέτως, προτείνεται ο πλήρης εμβολιασμός και η αναμνηστική δόση για προστασία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες της νόσου από Covid-19.»


Διαβάστε περισσότερα για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των εγκύων και την προστασία που τους προσφέρει.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN