Επηρεάζεται το σπέρμα των ανδρών από τα εμβόλια του κορωνοϊού; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Επηρεάζεται το σπέρμα των ανδρών από τα εμβόλια του κορωνοϊού;

σπερματοζωαριο

Είναι αλήθεια ότι οι πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες της λοίμωξης COVΙD-19 στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί. Αυτό όμως που έχει μελετηθεί είναι το πώς επηρεάζεται το σπέρμα των ανδρών από τον SARS-CoV-2.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι παράμετροι της ποιότητας σπέρματος φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά μεταξύ ανδρών ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19 σε σύγκριση με τους υγιείς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και συσχετίζονται με σημαντικές διαταραχές στον όγκο του σπέρματος, τη συγκέντρωση, τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, του σπέρματος και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Τα εμβόλια Covid-19 επηρεάζουν το σπέρμα;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, Ειδικός Γονιμότητας, ακριβώς επειδή η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 έχει συσχετιστεί με μείωση σε παραμέτρους της ποιότητας και ποσότητας του σπέρματος, πολλοί νομίζουν ότι το εμβόλιο έναντι της COVID-19 μπορεί να επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα. Έρευνα όμως που αναφέρει το ΕΚΠΑ και η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Οι συμμετέχοντες άντρες εμβολιάστηκαν με τα mRNA εμβόλια Pfizer και moderna.

Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ο διάμεσος αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος αυξήθηκε, το ίδιο και ο διάμεσος αριθμός του συνόλου κινητών σπερματοζωαρίων. Ο όγκος του σπέρματος και η κινητικότητα του σπέρματος αυξήθηκαν επίσης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν κυρίως άνδρες χωρίς προβλήματα γονιμότητας. Μόνο οκτώ ήταν ολιγοσπερμικοί πριν από το εμβόλιο.

Όπως σχολιάζει ο Δρ. Παράσχος, ουσιαστικά αυτή η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια τεχνολογίας mRNA έναντι της COVID-19 δεν επηρεάζει καμία παράμετρο που αφορά στην υγεία του σπέρματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά κάποιες αυξήσεις σε όλες τις παραμέτρους του σπέρματος, το μέγεθος όμως αυτής της μεταβολής βρίσκεται εντός της φυσιολογικής διακύμανσης.

«Δεν μας ενδιαφέρει και τόσο ότι αυξήθηκαν παράμετροι που αφορούν το σπέρμα μετά τον εμβολιασμό, όσο ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έγινε αζωοσπερμικός μετά το εμβόλιο, τονίζει ο κύριος Παράσχος. «Επομένως το εμβόλιο έναντι του COVID-19 είναι ασφαλές για τη γονιμότητα των ανδρών. Αυτή είναι η κύρια πληροφορία που ενδιαφέρει τόσο εμάς τους ειδικούς της εξωσωματικής γονιμοποίησης όσο και κάθε άνδρα που είναι σε διαδικασία αναπαραγωγής».

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN