Θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Νέα θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών αντιστρέφει την εμμηνόπαυση;

γυναίκα που πλησιάζει στην εμμηνόπαυση κάνει θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών

Μια νέα επιστημονική επανάσταση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει στον τομέα της γυναικολογίας και της γενετικής. Μια νέα θεραπεία για την υπογονιμότητα που στηρίζεται στη χρήση αυτόλογων παραγόντων φαίνεται ότι μπορεί να παρατείνει ή να επαναφέρει τη γονιμότητα σε γυναίκες που πλησιάζουν ή έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.

Διαβάστε περισσότερα: αναζωογόνηση ωοθηκών PRP

Το ενδιαφέρον μάλιστα έχει στραφεί στην περίπτωση 50χρονης γυναίκας, που μετά από ένα διάστημα 6 μηνών εμμηνόπαυσης, είδε την περίοδό της να επανέρχεται και στους επόμενους 6 μήνες είχε την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης με σπέρμα δότη και δικά της γόνιμα ωάρια.

Μέχρι τώρα η εμμηνόπαυση ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της γόνιμης περιόδου της γυναίκας, το τέλος της αναπαραγωγικής της ικανότητας και με το γήρας. Με την εφαρμογή της θεραπείας, όπως φαίνεται, όμως, είναι πιθανό να μπορεί να αντιστραφεί η εμμηνόπαυση.

Τι ακριβώς όμως είναι η θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών;

Η θεραπεία εξασφαλίζει την αναζωογόνηση των ωοθηκών σε γυναίκες που πλησιάζουν ή μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, εξασφαλίζοντας παράταση ή επαναφορά της περιόδου τους και μαζί της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.

O Δρ. Θάνος Παράσχος, διευθυντής του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής EmBIO, που είναι από τα πρώτα κέντρα στην Ευρώπη που ασχολούνται με τη θεραπεία ωοθηκών, εξηγεί ότι η θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών πραγματοποιείται με έγχυση στις ωοθήκες αυτόλογων παραγόντων, η λήψη των οποίων γίνεται από το αίμα της γυναίκας, ενώ ακολουθεί η ειδική επεξεργασία τους. Για την έγχυση χρειάζεται να γίνει μέθη στη γυναίκα, ενώ μετά τη διαδικασία μπορεί να νιώθει κάποιο ελαφρύ πόνο. Σπάνια υπάρχουν παρενέργειες, όπως αιμορραγία ή πυρετός.

Έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες τις γυναίκες η θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών;

Όπως τονίζει ο Δρ. Παράσχος, το σώμα και ο οργανισμός κάθε γυναίκας διαφέρουν και η εφαρμογή της θεραπείας δεν φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες. Είναι όμως πραγματικά αξιοσημείωτο να βλέπουμε, έστω και σε κάποιες περιπτώσεις, την εμμηνόπαυση να αντιστρέφεται για ένα σχετικά μικρό διάστημα, επειδή αυτό αποτελεί ένα παράθυρο, που μπορεί να προσφέρει την πιθανότητα τεκνοποίησης σε γυναίκες που δεν είχαν καμιά ελπίδα να αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά. Με τη θεραπεία αυτή μπορεί να μείνουν έγκυες και μάλιστα με τα δικά τους ωάρια και με απόλυτα φυσικό τρόπο. Χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να δοθούν φάρμακα για τη διέγερση ωοθηκών, προκειμένου να προκύψουν ωάρια. Επομένως, είναι μια απολύτως φιλική θεραπεία, που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό, με φάρμακα χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους.

Πως διαπιστώνουμε ότι η θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών δουλεύει

Το πρώτο που χρειάζεται να διαπιστωθεί είναι αν η θεραπεία λειτουργεί, αφού δεν είναι αποτελεσματική σε όλες τις γυναίκες. Πρώτη ένδειξη ότι λειτουργεί η θεραπεία είναι η επανεμφάνιση της περιόδου. Χρειάζονται συνήθως μερικοί μήνες για να διαπιστωθεί αυτό. Μια άλλη ένδειξη ότι η θεραπεία λειτουργεί είναι ότι σημειώνεται αύξηση των επιπέδων της ορμόνης ΑΜΗ, που αποτελεί δείκτη γονιμότητας, και μείωση των επιπέδων των FSH και LH, οι οποίες είναι ορμόνες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, όταν τα επίπεδά τους ανεβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση.

Διάρκεια της θεραπείας αναζωογόνης ωοθηκών

Δεν ανταποκρίνονται, όμως, όλες οι γυναίκες στη θεραπεία και κάποιες μπορεί να χρειαστούν μέχρι και έξι μήνες θεραπείας, για να διαπιστώσουν τα οφέλη, τονίζει ο Δρ. Παράσχος. Γι’ αυτό η εφαρμογή της θεραπείας πρέπει να γίνεται με ένα χρονοδιάγραμμα έξι περίπου μηνών.

Συνήθως 1-2 μήνες μετά τη θεραπεία ωοθηκικής αναζωογόνησης μπορεί να ξεκινήσει η εξωσωματική γονιμοποίηση και μάλιστα σε φυσικό κύκλο, χωρίς διέγερση ωοθηκών με φάρμακα.

Αυτό είναι σίγουρα ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης θεραπείας, ότι δηλαδή δεν απαιτεί χορήγηση φαρμάκων. Τα φάρμακα ορμονών, εξάλλου, στο πλαίσιο της ορμονοθεραπείας, ήταν και παραμένουν ο μόνος τρόπος που η επιστήμη έχει στα χέρια της, για να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, για να διασφαλίσει μια γυναίκα παράταση της γονιμότητάς της και το ενδεχόμενο να αποκτήσει σε μεγαλύτερη ηλικία τα δικά της βιολογικά παιδιά, προτείνεται η κατάψυξη ωαρίων.

Όπως τονίζει ο Δρ Παράσχος, η θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών είναι πολλά υποσχόμενη και μπορεί στο μέλλον να αντικαταστήσει τις θεραπείες και μεθόδους για την παράταση της γυναικείας γονιμότητας που προαναφέρονται.

Βίντεο με συνέντευξη του Δρ. Θάνου Παράσχου για τα αίτια της υπογονιμότητας

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN