Χρειάζεται πάντα αφαίρεση το ινομύωμα μήτρας; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Χρειάζεται πάντα αφαίρεση το ινομύωμα μήτρας;

τύποι ινομυωμάτων μήτρας

Είναι ένα ιδιαίτερα συχνό γυναικολογικό εύρημα, δεδομένου ότι μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζει ινομύωμα μήτρας στην αναπαραγωγική ηλικία! Χρειάζεται, όμως, πάντα χειρουργική αφαίρεση ένα ινομύωμα;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγή emBIO, τα ινομυώματα είναι συνήθως καλοήθεις μάζες αποτελούμενες από λείο μυϊκό και ινώδη συνδετικό ιστό. Παρόλο που πολύ σπάνια μπορεί να μεταλλαχθούν σε καρκίνο, ανάλογα με το μέγεθός τους και τη θέση τους, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Το πρώτο, λοιπόν, που χρειάζεται είναι παρακολούθηση.

Πότε, όμως, πρέπει ένα ινομύωμα να αφαιρείται;

Όταν προκαλεί συμπτώματα όπως πυελικό πόνο, αιμορραγία με τις περιόδους, δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, πόνο στην ερωτική επαφή, τότε πρέπει να αφαιρείται. Η αφαίρεση του ινομυώματος λέγεται ινομυωματεκτομή.

1. Όταν αυξάνεται γρήγορα

Κάθε ινομύωμα πρέπει να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το πώς κρίνει ο γιατρός. Αν διαπιστωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης του μεγέθους του είναι γρήγορος, τότε συστήνεται η αφαίρεσή του.

2. Όταν το ινομύωμα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα

Ένα ινομύωμα, ανάλογα με τη θέση ή το μέγεθός του, μπορεί να γίνει αιτία για αποβολές ή να δυσκολεύει τη σύλληψη. Σε αυτή την περίπτωση, συνίσταται η χειρουργική του αφαίρεση.

3. Όταν φτάσει ένα ορισμένο μέγεθος

Γενικά, ένα ινομύωμα που υπερβαίνει τα 5 εκατοστά θα πρέπει, ανεξάρτητα από το αν δημιουργεί προβλήματα ή όχι, να αφαιρείται, αφού, αν μεγαλώσει πολύ, μειώνονται οι χειρουργικές εναλλακτικές για την αντιμετώπισή του.

Ο καλύτερος τρόπος για την αφαίρεση ινομυώματος είναι η λαπαροσκόπηση και η ρομποτική χειρουργική, με τις οποίες μπορούν να αφαιρεθούν ινομυώματα με μέγεθος 12 έως 15 εκατοστά. Αν όμως το ινομύωμα είναι εντός της μήτρας, τότε βγαίνει με υστεροσκόπηση, δηλαδή διακολπικά.

4. Πριν προγραμματιστεί εγκυμοσύνη

Ένα ινομύωμα κατά κανόνα μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της αύξησης των ορμονών. Αν ο γιατρός εκτιμά ότι η θέση ή το μέγεθος του ινομυώματος (που μπορεί να είναι περισσότερα από ένα) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη, τότε θα πρέπει να αφαιρείται πριν η γυναίκα μπει στη διαδικασία να συλλάβει.

Η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος 4 με 6 μήνες μετά την επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, αν το ινομύωμα είναι μισχωτό και δεν επηρεάζει το σώμα της μήτρας, η εγκυμοσύνη επιτρέπεται και πιο σύντομα.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN