Έγκυος με κορωνοϊό: φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Έγκυος με κορωνοϊό: φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική;

μαμα με νεογεννητο μωρο

Ένα από τα ερωτήματα, που διατυπώνει κάθε έγκυος με επιβεβαιωμένο κορωνοϊό, είναι για το ποιος θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος να γεννήσει, με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική.

Τώρα που η πανδημία του Covid-19 έχει συγκλονίσει όλον τον πλανήτη, μεγάλες είναι οι ανησυχίες και πολλά τα ερωτηματικά για το πώς κι εάν επηρεάζει αυτός ο κορονοϊός μια εγκυμοσύνη. Επιπλέον, ερωτήματα γεννώνται αν μεταδίδεται στο μωρό κατά τον τοκετό ή μετά τη γέννα. Επίσης, αν τα προγραμματισμένα ραντεβού με τον γυναικολόγο πρέπει να γίνονται κανονικά, κι αν ναι, κάτω από ποια προστατευτικά μέτρα, πώς διαχειριζόμαστε την αυτο-απομόνωση, τι ενδείκνυται με τον θηλασμό.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, απαντά σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχει κάθε έγκυος γυναίκα: «Με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, οι έγκυες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο (μετά την 28η εβδομάδα) της κύησης. Εάν, μάλιστα, δεν έχουν κάποια υποκείμενη πάθηση, όπως το άσθμα ή ο διαβήτης, δεν είναι πιθανό να νοσήσουν βαρύτερα από τον κορωνοϊό. Εάν τώρα αναπτύξουν συμπτώματα (βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή), ιδιαίτερα εάν αυτά είναι πιο έντονα ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, τότε πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γυναικολόγο τους.

Εάν υπάρχει υποψία ή επιβεβαιωμένα έχει μολυνθεί η έγκυος με κορωνοϊό και είναι σε αυτο-απομόνωση;

Σε αυτή την περίπτωση, εάν πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού, προληπτικά, καλό είναι να προγραμματιστεί ένας υπέρηχος, τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη θεραπεία από την ίωση, για να επιβεβαιώσει ο γιατρός ότι όλα εξελίσσονται καλά για την ίδια και το μωρό της.

Εάν ήταν θετική στον κορωνοϊό και έπειτα έχει ελεγχθεί αρνητική (έως ότου υπάρχουν δύο διαδοχικοί αρνητικοί εργαστηριακοί έλεγχοι με μεσοδιάστημα μίας ημέρας) πριν προσέλθει για τοκετό, το πού θα γεννήσει δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, όσο το να τηρηθούν όλες οι οδηγίες για «κοινωνικό περιορισμό».

Έγκυος με Covid-19: φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική;

Για την ώρα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποτρέπουν τον φυσιολογικό τοκετό ή να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλέστερος ο τοκετός με καισαρική. Η απόφαση για τον χρόνο και το είδος τοκετού, εξατομικεύεται ανάλογα με την κλινική κατάσταση της εγκύου, την ηλικία κύησης και την κατάσταση του εμβρύου.

Βέβαια, εάν πρόκειται για άλλους λόγους και για την ασφάλεια της επιτόκου, καθώς και του μωρού της, η καισαρική μπορεί να απαιτηθεί. Κι αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο γιατρός της. Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να λένε ότι γυναίκες ύποπτες ή με επιβεβαιωμένη λοίμωξη δεν μπορούν να λάβουν επισκληρίδιο ή περιοχική αναισθησία.

Οι έγκυες με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά στα καθορισμένα νοσοκομεία αναφοράς και εάν είναι εφικτό, με διαθέσιμη υποδομή για αρνητική πίεση σε αίθουσα τοκετού, θάλαμο νοσηλείας και μονάδα νοσηλείας νεογνού. Ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας που θα εμπλακούν πρέπει να περιορίζεται στον ελάχιστο αναγκαίο και όλοι να είναι εκπαιδευμένοι για την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου λοιμώξεων και την ορθή χρήση και απόρριψη του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού. Αν υπάρχει υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό κατά τον τοκετό, το μωρό θα πρέπει να ελεγχθεί κι αυτό για τη λοίμωξη.

Εάν είναι ασυμπτωματική ή έχει ήπια συμπτώματα, δεν χρειάζεται να σπεύσει άμεσα στο νοσοκομείο, αλλά να επικοινωνήσει με τον γιατρό της και εκείνος θα την καθοδηγήσει κατάλληλα.

Διαβάστε περισσότερα για τον κορωνοϊό και την εγκυμοσύνη:

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN