Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη

κορωνοϊός

Προστασία από τον κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη

Πριν από λίγες μέρες, το Βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Βασιλική Ακαδημία των Μαιών και τη Βασιλική Ακαδημία Παιδιάτρων, έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στις εγκύους για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού Covid-19.

Έτσι, κατά την εγκυμοσύνη οι γυναίκες θα πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Να προσέχουν, δηλαδή, για ύποπτα συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια), ειδικά μάλιστα αν έχουν ταξιδέψει ή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα ή ακόμα κι αν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα στην περιοχή τους.

Αν μάλιστα εκδηλώσουν παρόμοια συμπτώματα, τότε δεν θα πρέπει επισκεφτούν το μαιευτήριο ή νοσοκομείο μόνες τους, αλλά να επικοινωνήσουν με τον γυναικολόγο τους ή με τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές (ΕΟΔΥ) για οδηγίες.

Κατευθυντήριες γραμμές για εγκύους με κορωνοϊό

Οι παρακάτω οδηγίες δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases και περιλαμβάνουν τα εξής:

- Κάθε έγκυος που έχει ταξιδέψει σε χώρα που έχει προσβληθεί από το SARS-CoV-2 κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες ή που έχει στενή επαφή με έναν ασθενή με επιβεβαιωμένη μόλυνση από SARS-CoV-2 πρέπει να υποβληθεί στο ειδικό τεστ νουκλεϊκού οξέος SARS-CoV-2, ακόμη κι αν η ίδια είναι ασυμπτωματική.

- Οι έγκυες με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 που είναι ασυμπτωματικές θα πρέπει να παρακολουθούνται στο σπίτι για κλινικά χαρακτηριστικά του COVID-19 για τουλάχιστον 14 ημέρες. Αυτές οι γυναίκες αλλά και εκείνες που νοσούν ή αναρρώνουν από ήπιας μορφής ασθένεια θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά με υπερηχογράφημα ανάπτυξης εμβρύου και Doppler.

- Οι έγκυες με πνευμονία COVID-19 θα πρέπει να νοσηλευτούν σε ένα κέντρο τριτοβάθμιας φροντίδας, σε ένα νοσοκομείο, αφού μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

- Για τις έγκυες με επιβεβαιωμένη μόλυνση, η επιλογή του χρονοδιαγράμματος του τοκετού θα πρέπει να εξατομικεύεται αναλόγως με την εβδομάδα της κύησης και τις συνθήκες υγείας της μητέρας και του εμβρύου. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον το επιτρέπει η γενικότερη υγεία της γυναίκας, προτιμότερος είναι ο φυσιολογικός τοκετός.

- Τα νεογνά των μητέρων που είναι θετικά για το SARS-CoV-2 θα πρέπει να απομονώνονται για τουλάχιστον 14 ημέρες ή έως ότου αναρρώσουν και αποβληθεί ο ιός. Σε αυτή την περίπτωση δεν συνιστάται άμεσος θηλασμός.

Οι έγκυες δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό

Όπως εξηγεί Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, «οι μέχρι τώρα μελέτες που έχουν γίνει για την επιδημία του κορωνοϊού έχουν δείξει ότι οι έγκυες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, ερευνητικά δεν έχει διαπιστωθεί η πιθανότητα να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από την έγκυο στο έμβρυο.

Σύμφωνα με την τελική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, 9 στις 10 έγκυες (σε σύνολο 147) που μολύνθηκαν από τον ιό είχαν ήπια έως ελάχιστα συμπτώματα, ενώ σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι γυναίκες ανάρρωσαν και γέννησαν υγιέστατα μωράκια. Βέβαια, ο κορωνοϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα και τα μωρά που έχουν γεννηθεί έως σήμερα δεν αποτελούν απόλυτα ασφαλές δείγμα. Μολαταύτα, όλες οι έρευνες στην Κίνα έδειξαν ότι κανένα νεογέννητο δεν είχε μολυνθεί, καθώς επίσης ότι δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού στο γάλα, το ομφαλικό αίμα ή το αμνιακό υγρό των γυναικών. Για ορισμένα περιστατικά μόλυνσης σε νεογέννητα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εικάζεται ότι έλαβαν χώρα μετά τη γέννηση, πιθανότατα στο μαιευτήριο».

Τι γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη

Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: «Αυτό που ξέρουμε προς το παρόν είναι από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από τις εγκύους που έχουν προσβληθεί κυρίως στην Κίνα. Έτσι, συνοψίζοντας και εστιάζοντας στα πιο σημαντικά:

- Η έγκυος φαίνεται να μην κινδυνεύει περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό. Εξαιρούνται βέβαια γυναίκες που έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως αναπνευστικό πρόβλημα, στεφανιαία νόσο, νεφρική πάθηση, αιματολογικό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη. Αυτές οι γυναίκες θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πάρα πολύ προσεκτικές.

- Όλες οι μέχρι τώρα μελέτες δεν δείχνουν στοιχεία διαπλακουντικής μετάδοσης του ιού στο μωρό. Το έμβρυο, δηλαδή, δεν κινδυνεύει. Βέβαια, όσες έγκυες νόσησαν στην Κίνα οδηγήθηκαν όλες σε καισαρική τομή, όμως όλα τα μωρά που γεννήθηκαν δεν είχαν πρόβλημα. Το μωρό βέβαια ως νεογνό κινδυνεύει από οποιονδήποτε ιό, πόσο μάλλον από τον SARS-CoV-2, ο οποίος φαίνεται πως έχει μια εντελώς διαφορετική βιολογική συμπεριφορά.

- Δεν έχει βρεθεί ο ιός στο μητρικό γάλα γυναικών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό COVID-19. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος (αν δηλαδή ανιχνεύεται ο ιός στο μητρικό γάλα μιας μολυσμένης γυναίκας). Στις ελάχιστες περιπτώσεις γυναικών που θήλαζαν και είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV, ο ιός δεν είχε ανιχνευτεί στο μητρικό γάλα. Εντούτοις, ανιχνεύτηκαν αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV σε τουλάχιστον μία περίπτωση.

- Όλες οι έγκυες πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς από τον γιατρό τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες για περιορισμό της εγκύου. Επομένως, ακολουθούν τις οδηγίες που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Βέβαια, οι οδηγίες αυτές συνεχώς θα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα, ή ακόμα και από μέρα σε μέρα.

- Και για την εξωσωματική; Μπορεί ο κορωνοϊός να επηρεάσει τη γονιμότητα του ζευγαριού; «Με τα μέχρι στιγμής ερευνητικά δεδομένα δεν υπάρχει καμιά αρνητική συσχέτιση ανάμεσα σε μια λοίμωξη από κορωνοϊούς και τη γονιμότητα ή το αποτέλεσμα της εξωσωματικής. Βέβαια, όσον αφορά τον νέο ιό, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί επιστημονικά, ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερο δείγμα, όταν η πανδημία αποτελέσει παρελθόν».

Διαβάστε περισσότερα: Απαντήσεις για τον κορωνοϊό, τις έγκυες και τα έμβρυα

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN