Δεν κινδυνεύουν με πρόωρο τοκετό οι εμβολιασμένες για COVID-19 | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Δεν κινδυνεύουν με πρόωρο τοκετό οι εμβολιασμένες για COVID-19

προωρο μωρό σε θερμοκοιτίδα

Γνωρίζουμε ότι το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Αμερική (CDC) συνιστούν ένθερμα τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 των εγκύων και των γυναικών που πρόκειται τώρα, στο άμεσο μέλλον ή και στο απώτερο, να κυοφορήσουν. Το ίδιο μάλιστα και η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, οι έγκυες αποτελούν έναν πληθυσμό αυξημένου κινδύνου λόγω των μεταβολών που συμβαίνουν στην κύηση τόσο από πλευράς ανοσολογικού όσο και στο αναπνευστικό σύστημα και για αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός τους. Παρόλο τον κίνδυνο υπάρχει μερίδα των εγκύων που αρνείται να εμβολιαστεί. 

Ο κυριότερος λόγος μη αποδοχής του εμβολιασμού είναι ο φόβος των εγκύων για ανεπιθύμητες ενέργειες για το κύημα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν περιέχει ζώντα αναπαραγώγιμο μικροοργανισμό.

Τι χρειάζεται να γνωρίζει κάθε έγκυος για το εμβόλιο για covid-19

Ένα δημοσίευμα, στο Morbidity Mortality Weekly Report από  δελτίο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Αμερικής, έρχεται να παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα μελέτη με τα δεδομένα ασφάλειας των εμβολιασμών κατά την κύηση που συγκεντρώθηκαν από εννέα οργανισμούς καταγραφής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μελέτη εστίασε στην καταγραφή της προωρότητας των νεογνών. Η μελέτη εξέτασε 46.000 κυήσεις ζώντων νεογνών. Από τις 10.064 έγκυες που συμμετείχαν το 21,8% είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Σχεδόν το σύνολο, το 98%, είχε εμβολιαστεί μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου, ενώ τα εμβόλια που είχαν χρησιμοποιηθεί ήταν κυρίως τα mRNA εμβόλια.

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν προκαλεί πρόωρο τοκετό

Ζητήσαμε να μας σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ο οποίος όπως εξήγησε πως όταν λέμε προωρότητα ή πρόωρο τοκετό, εννοούμε νεογνά που γεννιούνται σε ηλικία κύησης μικρότερη των 37 εβδομάδων, όπως και των νεογνών με μικρό βάρος γέννησης για την ηλικία κύησης αυτών, που είναι κάτω από την δέκατη εκατοστιαία θέση. 

Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί επίσης ότι με βάση την εν λόγω μελέτη στις εμβολιασμένες γυναίκες η επίπτωση για προωρότητα ήταν 6,6 ανά 100 γεννήσεις ζώντων νεογνών, ενώ για το χαμηλό βάρος γέννησης σε σχέση με την ηλικία κύησης ήταν 8,2 ανά 100 γεννήσεις ζώντων. 

«Γνωρίζουμε ότι η επίπτωση αυτή είναι ανάλογη με αυτήν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό» σχολίασε ο Δρ. Παράσχος επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να εστιάσουμε όλοι στο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης που δείχνει ότι ο εμβολιασμός για Covid-19 κατά την κύηση δεν προκαλεί πρόωρο τοκετό, ούτε τη γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους». 

Αντίθετα, ο γιατρός επεσήμανε ότι υπάρχει άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία που δείχνει ότι στις έγκυες που νόσησαν με Covid19 παρατηρήθηκε αύξηση της προωρότητας και τετραπλασιασμός της περιγεννητικής θνησιμότητας.

Το συμπέρασμα επομένως είναι  ότι ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και τη μητέρα και το μωρό, ενώ η λοίμωξη από το ιό  θέτει και τους δύο σε κίνδυνο.

Διαβάστε περισσότερα για την ασφάλεια της τρίτης δόσης του εμβολίου στις έγκυες

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN