Η απώλεια βάρους δεν αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Η απώλεια βάρους δεν αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

υπερβαρη γυναικα

Να χάσει βάρος μια υπέρβαρη γυναίκα ή να γυμναστεί; Τι από τα δυο ωφελεί την γονιμότητα της παχύσαρκης γυναίκας;

Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι οι παχύσαρκες γυναίκες συχνά δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να χάσουν βάρος πριν από τη σύλληψη.

Όμως, μία νέα μελέτη, του Κέντρου Έρευνας για την Αναπαραγωγή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, κόντρα στην διαδεδομένη πεποίθηση ότι η απώλεια βάρους μπορεί να συντελέσει στην βελτίωση της γονιμότητάς, φαίνεται ότι δεν εντόπισε οφέλη για την γονιμότητα από την απώλεια βάρους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 379 γυναίκες με παχυσαρκία και ανεξήγητη υπογονιμότητα. Οι επικεφαλής διαπίστωσαν ότι οι έντονες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν το βάρος δεν αύξησαν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, εκτός από την περίπτωση που υπήρξε αύξηση της φυσικής δραστηριότητας χωρίς απώλεια βάρους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, το θετικό αντίκτυπο στην γονιμότητα ήταν μικρό.

Τι έδειξε η έρευνα για τις παχύσαρκες γυναίκες που έκαναν δίαιτα και για αυτές που έκαναν άσκηση

Οι ερευνητές χώρισαν τις συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: οι μισές γυναίκες έκαναν εντατική δίαιτα χρησιμοποιώντας υποκατάστατα γεύματος, φάρμακα και αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Οι άλλες μισές απλώς αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα χωρίς να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος. Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, και οι δύο ομάδες ακολούθησαν θεραπεία υπογονιμότητας.

Οι γυναίκες  που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απώλειας βάρους κατέληξαν να χάσουν, κατά μέσο όρο, το 7% του σωματικού τους βάρους, ενώ οι συμμετέχουσες στην ομάδα μόνο για άσκηση διατήρησαν στις περισσότερες των περιπτώσεων το βάρος τους. Όμως, τελικά, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως προς τη συχνότητα των υγιών γεννήσεων. Συνολικά, 23 από τις 188 γυναίκες που ολοκλήρωσαν το εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους το οποίο είχε διάρκεια 16 εβδομάδων απέκτησαν μωρό, ενώ από τις 191 που συμμετείχαν στο πρόγραμμα άσκησης οι 29  απέκτησαν μωρό.

Η απώλεια βάρους δεν βελτίωσε την γονιμότητα αλλά πρόσφερε καλύτερη υγεία

Ζητήσαμε από τον Δρ. Θάνο Παράσχο να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας και μας είπε τα εξής:

«Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν αύξησε την γονιμότητα σε αυτές τις γυναίκες σε σύγκριση με την απλή άσκηση. Παρόλο πάντως που η έρευνα δείχνει ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται ξεκάθαρα από την απώλεια βάρους σε περίπτωση παχύσαρκων γυναικών, θα πρέπει να τονίσω ότι τα οφέλη για την υγεία από την απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσουν μια γυναίκα που προσπαθεί να τεκνοποιήσει και είναι παχύσαρκη.

Η εν λόγω έρευνα εξάλλου έδειξε ότι το πρόγραμμα εντατικής δίαιτας προσέφερε οφέλη για την υγεία στις γυναίκες που το ολοκλήρωσαν. Εκτός από την πτώση των κιλών, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στο μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θέλουμε η υγεία της γυναίκας να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πριν συλλάβει. Γιατί αυτό μειώνει το ρίσκο επιπλοκών σε μια επερχόμενη εγκυμοσύνη . Άρα υπό αυτή την έννοια η απώλεια βάρους είναι ωφέλιμη.

Τέλος, ο Δρ. Παράσχος επισήμανε ότι η υπογονιμότητα σε αυτόν τον πληθυσμό -στις παχύσαρκες δηλαδή γυναίκες- παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα υγείας και θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο μέλλον.»

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την διερεύνηση της υπογονιμότητας

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN