Ανδρική γονιμότητα και κορονοϊός | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Ανδρική γονιμότητα και κορονοϊός

κορονοιος σπερμα

Πώς επηρεάζει ο Covid-19 την ανδρική γονιμότητα

Μία αμερικανο-κινεζική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό για θέματα αναπαραγωγής «Fertility and Sterility», διαπίστωσε ότι ο Covid-19 δεν καταλήγει στο σπέρμα του άνδρα, ώστε να μεταδίδεται μέσω αυτού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 34 άνδρες στην Κίνα, κατά μέσο όρο έναν μήνα μετά τη διάγνωσή τους με ήπια έως μέτρια Covid-19. Τα εργαστηριακά τεστ δεν ανίχνευσαν τον κορωνοϊό σε κανένα δείγμα ούτε βρέθηκε κάποια ένδειξη του κορονοϊού SARS-CoV-2 στους όρχεις των ανδρών.

Αν και η μελέτη δείχνει ότι οι πιθανότητες σεξουαλικής μετάδοσης του κορονοϊού είναι πολύ μικρές, δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως αυτή η πιθανότητα προς το παρόν, διευκρίνισαν οι ερευνητές.

Τι είναι η ανδρική υπογονιμότητα

Ο ανδρικός παράγων είναι υπεύθυνος αποκλειστικά ή εν μέρει για την υπογονιμότητα του 45% περίπου των ζευγαριών. Η γονιμότητα είναι συνήθως η αντανάκλαση της γενικότερης υγείας. 

Η υγιεινή ζωή και διατροφή εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό ένα φυσιολογικό σπέρμα, αρκεί να μην υπάρχουν στο παρελθόν μόνιμες βλάβες στα όργανα παραγωγής του σπέρματος εξ αιτίας τραυματισμών ή φλεγμονών και να μην υπάρχουν εκ γενετής δομικές ή λειτουργικές βλάβες που εμποδίζουν την παραγωγή φυσιολογικού σπέρματος. Τα κυριότερα αίτια που προκαλούν ανδρική υπογονιμότητα είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το στρες κ.ά.

Ανησυχία για σύνδεση Covid-19 με ανδρική υπογονιμότητα

Ένας Κινέζος καθηγητής στην αναπαραγωγική ιατρική από το Wuhan ισχυρίστηκε ότι ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει τους όρχεις και ότι οι άνδρες που το είχαν θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ γονιμότητας μετά την ανάρρωση. Η «South China Morning Post» ανέφερε ότι μια παρόμοια έκθεση δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης της κινεζικής πόλης Hubei και κοινοποιήθηκε ευρέως στα κοινωνικά μέσα, προτού αφαιρεθεί.

Καμία μελέτη δεν δείχνει ότι ο κορονοϊός επηρεάζει την ανδρική υπογονιμότητα

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Ειδικός Γονιμότητας, υπογραμμίζει ότι οι ανησυχίες αναφορικά με τη σχέση κορονοϊού και ανδρικής γονιμότητας προέκυψαν εν μέρει, επειδή οι όρχεις είναι γνωστό ότι παράγουν την πρωτεΐνη ACE2, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί ο νέος κοροναϊός για να εισέλθει στα κύτταρα. Έτσι, θεωρητικά, οι όρχεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον ιό.

Μία ακόμη μελέτη σε 181 άνδρες από την Κίνα (81 άνδρες που είχαν Covid-19 και 100 άνδρες που δεν είχαν τη μόλυνση) διαπίστωσε ότι οι άνδρες με Covid-19 φαίνεται να έχουν αλλαγές στα επίπεδα ορισμένων από τις αναπαραγωγικές ορμόνες τους σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς τον ιό, αλλά δεν βρήκαν καμία διαφορά στα επίπεδα τεστοστερόνης. Η μελέτη δεν εξέτασε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων των ανδρών ή την ποιότητα του σπέρματος, οπότε δεν γνωρίζουμε αν αυτά διέφεραν. Οι ορμονικές αλλαγές θα μπορούσαν να οφείλονται σε φλεγμονή, που επηρεάζει επίσης τη λειτουργία των όρχεων.

Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: Αρχίζουμε να βλέπουμε μερικές πρώτες μελέτες να δημοσιεύονται σε αυτό το θέμα. Αυτές οι μελέτες είναι γενικά μικρές Μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει σημαντικά ζητήματα όπως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ή η ποιότητα, επομένως δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η Covid-19 επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών.

Επίσης, από όσα έχουν γίνει γνωστά, κανένας από τους ασθενείς αυτών των μελετών δεν είχε αρρωστήσει σοβαρά από Covid-19. Ίσως κάποιος σε κρίσιμη κατάσταση να είχε μεγαλύτερο ιικό φορτίο, κάτι που θα αύξανε την πιθανότητα να μολυνθεί και το σπέρμα του. Προς το παρόν δεν έχουμε την απάντηση γι' αυτό. Από την άλλη πλευρά, ισχύει σαφώς η προειδοποίηση ότι η στενή επαφή μεταξύ ερωτικών συντρόφων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, π.χ. μέσα από τα φιλιά, ιδίως αν κανείς είναι ασυμπτωματικός.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα των έως τώρα ερευνών είναι καθησυχαστικά, αυτό είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι καμία μελέτη μέχρι τώρα χωρίς, πάντως, να σημαίνει ότι γενικότερα η εγγύτητα της ερωτικής επαφής δεν κρύβει κινδύνους μετάδοσης του ιού. 

Όπως φαίνεται, ο κοροναϊός ιός που προκαλεί την Covid-19 δεν περνάει στους όρχεις ή στο σπέρμα. Αντίθετα με τον SARS-CoV-2, οι ιοί Έμπολα και Ζίκα είναι και σεξουαλικά μεταδιδόμενοι. Έτσι, αν μία νόσος όπως η Covid-19 ήταν σεξουαλικά μεταδιδόμενη, αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την πρόληψή της και για την ανδρική γονιμότητα από δω και πέρα.

Διαβάστε περισσότερα: κορονοϊός και εγκυμοσύνη

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN