10 ερωτήσεις για την εξωσωματική με δότη σπέρματος | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

10 ερωτήσεις για την εξωσωματική με δότη σπέρματος

sperma doti

Σκέφτεσαι να γίνεις μαμά με δότη σπέρματος; Η απόκτηση παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση και δότη σπέρματος προβάλλει σαν λύση για πολλές γυναίκες και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις παγκοσμίως.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση απαντά σε 10 ερωτήσεις πάνω στο θέμα αυτό.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις γυναίκες χωρίς σύντροφο να αποκτήσουν παιδί με δότη σπέρματος;

Αυτό ισχύει και θα πρέπει να τονίσω ότι ο αριθμός και το ενδιαφέρον αυτής της ομάδας είναι όντως ολοένα αυξανόμενοι. Όπως αυξανόμενο είναι και το ενδιαφέρον των γυναικών που καταψύχουν τα ωάριά τους πριν την ηλικία των 37 για μελλοντική χρήση.

Ο λόγος είναι ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αναβάλλουν τον γάμο και τη μητρότητα λόγω σπουδών και καριέρας, με αποτέλεσμα να είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο να φτάνουν στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους χωρίς να έχουν βρει τον κατάλληλο υποψήφιο για πατέρα των παιδιών τους.

Πολλές από αυτές τις γυναίκες ζουν με το άγχος αν θα γίνουν ποτέ μητέρες, καθώς νιώθουν το βιολογικό τους ρολόι να χτυπά, γνωρίζοντας ότι δυστυχώς –θέλοντας και μη- η γονιμότητά τους φθίνει, ιδιαίτερα μετά τα 35 και μειώνονται οι πιθανότητες ν’ αποκτήσουν μωρό.

Οι λύσεις που δίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση είτε με καταψυγμένα ωάρια είτε με τη δωρεά σπέρματος, μπορεί να διασφαλίσει ότι θα αποκτήσουν το βιολογικό τους παιδί και θα βιώσουν τη χαρά της μητρότητας, που κατά τη γνώμη μου καμία γυναίκα δεν πρέπει να στερείται.

Φυσικά υπάρχει και η ομάδα των ομοφυλόφιλων γυναικών, που με αυτό τον τρόπο μπορούν ν’ αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά.

Ναι, ισχύει και αυτό, αφού πλέον το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας το επιτρέπει.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να σκεφτεί μια γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδί με δότη ππέρματος;

Πρόκειται για μια απόφαση που δεν θα πρέπει να πάρει επιπόλαια. Η γυναίκα θα πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη ότι θα πρέπει όχι μόνο να θέλει αλλά και να μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί μόνη της.

Πόσες πληροφορίες μπορεί να πάρει η γυναίκα για τον υποψήφιο δότη;

Το πρώτο που χρειάζεται να ξέρει είναι ότι όλοι οι δότες σπέρματος είναι ανώνυμοι, όπως επιβάλλεται και από την ελληνική νομοθεσία. Υπάρχουν δύο τύποι δοτών. Εκείνοι με το βασικό κι εκείνοι με το εκτεταμένο προφίλ.

Οι δότες σπέρματος με βασικό προφίλ καταχωρούνται με έναν αριθμό μαζί με πληροφορίες που αφορούν μόνο λίγα χαρακτηριστικά (φυλή, εθνικότητα, χρώμα ματιών και μαλλιών, ύψος, βάρος, ομάδα αίματος, εκπαίδευση και επάγγελμα).

Στο εκτεταμένο προφίλ δότη υπάρχουν πιο εκτενείς πληροφορίες σχετικά με το υπόβαθρο των δοτών, την εκπαίδευσή τους, τις οικογενειακές τους σχέσεις κ.ά.

Συνήθως οι ελεύθερες ή ομοφυλόφιλες γυναίκες προτιμούν το εκτεταμένο προφίλ, μιας και έχουν ανάγκη να γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πατέρα του παιδιού που θα φέρουν στον κόσμο. Αντίθετα τα ζευγάρια που έχουν ανάγκη από δωρεά σπέρματος προκειμένου να αποκτήσουν παιδί αρκούνται στο βασικό προφίλ.

Υπάρχουν επομένως και ζευγάρια που χρειάζεται να αναζητήσουν δότη σπέρματος;

Ναι. Παρόλο που οι εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μας επιτρέπουν πλέον να δώσουμε λύση στα περισσότερα προβλήματα που αφορούν την ανδρική υπογονιμότητα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις υπογονιμότητας που δεν επιτρέπουν την επιτυχία στη σύλληψη. Όπως στην περίπτωση που το ανοσοποιητικό σύστημα του άνδρα αντιδρά ενάντια στα σπερματοζωάρια, πράγμα που διαπιστώνεται με ειδικό τεστ των αντισπερματικών αντισωμάτων.

Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό ανεξήγητης ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες, θέτοντας τον κίνδυνο μεταβίβασης κάποιου σοβαρού κληρονομικού νοσήματος στα παιδιά. Σε αυτά τα ζευγάρια, μεταξύ των άλλων λύσεων που προτείνονται, υπάρχει και η εναλλακτική της εξωσωματικής με Δότη Σπέρματος.

Για να επανέλθουμε στο προφίλ του δοτών. Υπάρχουν φωτογραφίες τους στο βασικό ή στο εκτεταμένο προφίλ;

Όχι, δεν υπάρχουν φωτογραφίες ούτε στη μία περίπτωση ούτε στην άλλη επειδή δεν επιτρέπεται αυτό από τη νομοθεσία.

Ποια είναι η φυσική κατάσταση των δοτών;

Επιλέγονται νέοι άνδρες από 18 έως 35, που έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά για σεξουαλικά μεταδιδόμενα και άλλα νοσήματα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι υγιείς και θα προκύψουν υγιή μωρά.

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρει μια γυναίκα που θέλει να προχωρήσει σε εξωσωματική με δότη σπέρματος;

Ότι μπορεί να κάνει κράτηση σπέρματος δότη, γιατί, αν γεννήσει το πρώτο της παιδί, ίσως θελήσει να αποκτήσει και δεύτερο, εξασφαλίζοντας ότι τα παιδιά της θα σχετίζονται 100% γενετικά ως αδέρφια. Επειδή όμως υπάρχει περίπτωση να εξαντληθεί το σπέρμα του δότη από άλλες ενδιαφερόμενες, καλό είναι όταν αποφασίσει μια γυναίκα με ποιο δότη θα προχωρήσει να κάνει κράτηση.

Πόσα παιδιά μπορεί να προκύψουν από τον ίδιο δότη;

Στην Ελλάδα επιτρέπεται μέχρι δέκα από κάθε δότη.

Μία γυναίκα, που επιλέγει ν’ αποκτήσει παιδί με σπέρμα δότη, μπορεί μείνει έγκυος με την πρώτη;

Όπως είναι γνωστό μετά την επιλογή δότη σπέρματος ακολουθεί η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα ποσοστά επιτυχίας εξωσωματικής με δότη σπέρματος διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία της μητέρας και τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε. Είναι πιο χαμηλά στον πρώτο κύκλο –μπορούν όμως να φτάσουν και το 40%- και αυξάνονται κατά πολύ στους κύκλους που ακολουθούν, φτάνοντας έως και το 70% ή 80%. Μία γυναίκα σε καλή ηλικία και χωρίς προβλήματα γονιμότητας μπορεί να μείνει έγκυος από την πρώτη προσπάθεια.


Διαβάστε περισσότερα: πρόγραμμα δωρεάς σπέρματος για εξωσωματική γονιμοποίηση

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN