Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

Τί είναι η αποκατάσταση του μαστού;

Είναι η εκ νέου ανάπλαση του μαστού που αφαιρέθηκε με μαστεκτομή. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Στην πρώτη περίπτωση που γίνεται η ανάπλαση ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή η γυναίκα έχει το πλεονέκτημα να ξυπνήσει μετά το χειρουργείο και να έχει πάλι δυο μαστούς, έχοντας τον καινούργιο μαστό στη θέση του παλιού.

Τί προσφέρει η αποκατάσταση του μαστού;

Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή προσφέρει στις γυναίκες καταρχήν ψυχολογική στήριξη και αποφυγή της εικόνας του ακρωτηριασμού αμέσως μετά την επέμβαση. Στη συνέχεια εξυπηρετεί τη γυναίκα στις κινήσεις και στο ντύσιμο της αφού δεν κινδυνεύει να της φύγει η πρόθεση.

Σήμερα αυτές οι επεμβάσεις είναι πολύ σημαντικές επειδή η εξειδίκευση των χειρουργών μαστού στις ογκοπλαστικές τεχνικές προσφέρει και ογκολογική ασφάλεια  και καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ποια ασθενής είναι κατάλληλη για αποκατάσταση;

Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού, η οποία μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη μαστεκτομή (στην ίδια επέμβαση). Επίσης οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μερική μαστεκτομή μπορούν να ζητήσουν να διορθωθεί το σχήμα και ο όγκος του μαστού για να μην υπάρχει διαφορά με τον άλλο μαστό.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που θα πρέπει για λόγους ιατρικούς και όχι μόνον από τη νόσο του καρκίνου, η αποκατάσταση του μαστού να καθυστερήσει και να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Η ενημέρωση όμως των γυναικών με καρκίνο του μαστού σήμερα, προεγχειρητικά, είναι υποχρέωση του θεράποντος ιατρού και δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πιο θετικά τον καρκίνο του μαστού και με προοπτικές για το μέλλον.

Είναι ακίνδυνη η αποκατάσταση του μαστού;

Θεωρητικά, όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις περικλείουν κάποιους κινδύνους και θεωρητικά σχεδόν όλες οι γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή. Οι κίνδυνοι στην περίπτωση της αποκατάστασης μπορούν να συνοψιστούν σε αιμορραγία, συλλογή υγρού, υπερτροφική ουλή, μόλυνση και ρίκνωση της κάψας.

Η αποκατάσταση του μαστού δεν έχει καμία επίδραση στις υποτροπές της νόσου και δεν εμποδίζει τη μετεγχειρητική χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Υπάρχει μόνον ένας τρόπος αποκατάστασης;

OXI. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αποκατάστασης, άλλοι πιο απλοί κα άλλοι πιο περίπλοκοι που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση.

Μερικές από αυτές τις μεθόδους είναι:

  • Αποκατάσταση με διαστολέα ιστών
  • Αποκατάσταση με κρημνούς, όπως του πλατέως ραχιαίου μυός, του ορθού κοιλιακού μυός κ.α.

Ασφαλώς όμως το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί είναι θέμα που η κάθε γυναίκα θα πρέπει να το συζητήσει με τον ιατρό της.

Πώς σχεδιάζεται η επέμβαση;

Ο Μαστολόγος/Χειρουργός Μαστού μπορεί να συζητήσει για την αποκατάσταση του μαστού ταυτόχρονα με το σχεδιασμό για τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Ο χειρουργός μαστού θα πρέπει να εξηγήσει τις διάφορες χειρουργικές μεθόδους και σε συνεννόηση με την ασθενή να προχωρήσει στην κατάλληλη για την ασθενή επέμβαση. Επίσης, πρέπει να συζητηθεί το είδος της αναισθησίας, ο χρόνος νοσηλείας, αλλά και το κόστος της επέμβασης εφόσον η ασθενής πρόκειται να χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Τα είδη των επεμβάσεων του μαστού

Η πιο συνηθισμένη επέμβαση αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή είναι να τοποθετηθεί ένας διαστολέας ιστών και αργότερα να αντικατασταθεί με πρόθεση σιλικόνης.

Μετά τη μαστεκτομή ο διαστολέας ιστών τοποθετείται κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ που βρίσκεται πίσω από το μαστό και μετά την επέμβαση από μια βαλβίδα ανά δεκαήμερο αρχίζει να διαστέλλεται με φυσιολογικό ορό. Όταν η διαστολή φτάσει στο επιθυμητό όριο, ο διαστολέας (εφόσον είναι απλός) αντικαθίσταται με μια πρόθεση σιλικόνης. Μερικοί διαστολείς παραμένουν μόνιμα ώστε στην περίπτωση αυτή να μη χρειασθεί δεύτερη επέμβαση. Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται σε δεύτερο χρόνο με τοπική αναισθησία.

Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση των λεγόμενων μυοδερματικών κρημνών δηλαδή τμήματα δέρματος με άφθονο υποδόριο λίπος που παίρνονται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος όπως η πλάτη, η κοιλιά ή οι γλουτοί και τοποθετούνται με ειδικό τρόπο στη θέση του μαστού που αφαιρέθηκε.

Συνήθως ο άλλος μαστός χρειάζεται είτε μείωση, είτε αύξηση, είτε ανόρθωση για να υπάρχει τελικά συμμετρία μεταξύ των δυο μαστών.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση είναι πολύ ικανοποιητικό και βοηθάει πολύ σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής των γυναικών.

Επικοινωνήστε εδώ με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στο Κέντρο Μαστού ΕmBIO

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN