Σικυουλκία | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Σικυουλκία

Δείτε την κάλυψη του ΙΑΣΩ από το ταμείο σας!

Αποτελεί μέθοδο εξελκυσμού του εμβρύου, κατά την οποία προσκολλάται στο τριχωτό της κεφαλής σικύα (βεντούζα), με την οποία εφαρμόζεται έλξη στο έμβρυο.

Η σικύα ή κλασικός αναρροφητικός εμβρυουλκός όπως ονομάζεται και αλλιώς, αποτελείται από μία μεταλλική ή πλαστική κάψα διαμέτρου 4, 5 ή 6 cm. Τα χείλη της κάψας, που εφαρμόζονται στο τριχωτό της κεφαλής του εμβρύου, είναι αμβλέα για να μην δημιουργούνται τραυματικές κακώσεις. Με την βοήθεια αναρροφητικής αντλίας δημιουργείται βαθμιαία κενό μέχρι 0,8 kg/cm2. Η δημιουργία του κενού επιτυγχάνεται με ρυθμό 0,2 kg/cm2 ανά 1-2 min. Πριν αρχίσει η εφαρμογή της έλξης, θα πρέπει να έχει γίνει προσεκτικός έλεγχος για να πιστοποιηθεί η σωστή θέση της εφαρμογής της κάψας και να διαπιστωθεί ότι δεν παρεμβάλλονται άλλα ανατομικά στοιχεία π.χ. τράχηλος, η αναρρόφηση και έλξη των οποίων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατες τραυματικές κακώσεις. Κατά την διάρκεια της παύλας θα πρέπει να ελαττώνεται η αρνητική πίεση μέχρι τα 0,4 kg/cm2. Μετά την εφαρμογή της σικύας ασκείται έλξη προς την κατεύθυνση του άξονα της πυέλου. Η ασκούμενη έλξη δεν πρέπει να είναι συνεχής αλλά να διενεργείται μόνο κατά την διάρκεια της εξωθητικής ωδίνας, μιμούμενη κατά κάποιον τρόπο την φυσιολογική εξώθηση. Με την βαθμιαία έλξη επέρχεται σταδιακή κάθοδος της κεφαλής, κάμψη, στροφή και έξοδος αυτής από την αιδοιϊκή σχισμή, όπως στον μηχανισμό του φυσιολογικού τοκετού. Οι ενδείξεις και οι προϋποθέσεις της μεθόδου είναι ίδιες με εκείνες της εμβρυουλκίας.

Οι επιπλοκές της σικυουλκίας δεν είναι συχνές και συνίστανται σε σχηματισμό κεφαλαιματώματος, ενδοκρανιακή αιμορραγία (σπανιότατα), από μέρους δε της μητέρας σε κακώσεις του κόλπου ή και του τραχήλου της μήτρας.

Η σικυουλκία είναι μία σχετικά απλή και ασφαλής μέθοδος. Λόγω της απλότητας της, της εύκολης εκμάθησης και της σπανιότητας των επιπλοκών που παρουσιάζονται έχει υποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό την κλασική εμβρυουλκία, χωρίς όμως αυτό να δηλώνει ότι μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστική μέθοδος προς την κλασική εμβρυουλκία σε όλες τις ενδείξεις εφαρμογής.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN