Παθήσεις του ήπατος στην κύηση

Παθήσεις του ήπατος στην κύηση

Ίκτερος στην κύηση

Ίκτερος στην κύηση μπορεί να εμφανισθεί, όπως και ανεξαρτήτως κύησης, σε λοιμώδη ηπατίτιδα, αιμόλυση, λήψη φαρμάκων, χολολιθίαση κλπ. Μία άλλη μορφή ίκτερου με ξεχωριστή οντότητα είναι ο χολοστατικός ίκτερος της κύησης, ο οποίος παρουσιάζει τάση υποτροπής σε κάθε επόμενη κύηση, ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο. Η μορφή αυτή του ίκτερου χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και η μόνη εκδήλωση. Εμφανίζεται σε συχνότητα 1-2 περιπτώσεις ανά 1.000 κυήσεις, είναι κατάσταση που δεν απειλεί την ζωή της εγκύου, πιθανόν όμως, επηρεάζοντας την παραγωγή προθρομβίνης, να είναι αιτία αιμορραγίας κατά τον τοκετό. Πρόκειται περί αποφρακτικής μορφής ίκτερου, στον οποίο κυριαρχεί η ενδοηπατική χολόσταση, με αύξηση της χολερυθρίνης του ορού και της αλκαλικής φωσφατάσης. Η κατάσταση αυτή έχει συσχετισθεί με την αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων που παρατηρείται στην κύηση.

Οξεία λιπώδης εκφύλιση του ήπατος

Είναι μία σπάνια κατάσταση (1 περίπτωση / 10.000 κυήσεις). Χαρακτηρίζεται από μικροαγγειακή στεάτωση του ήπατος και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα κατάσταση λόγω ηπατικής εγκεφαλοπάθειας, αιμορραγίας από το γεννητικό σύστημα και διάχυτης ενδαγγειακής πήξης.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!
Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.