Κιρσοκήλη | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Κιρσοκήλη

Τι είναι η κιρσοκήλη;

Η κιρσοκήλη είναι η διάταση των φλεβών που απομακρύνουν το αίμα από τους όρχεις. Η κιρσοκήλη οφείλεται σε βλάβη των φλεβών αυτών και πιο συγκεκριμένα των βαλβίδων που διαθέτουν, ώστε να κατευθύνουν το αίμα προς τα πίσω σε μεγαλύτερες φλέβες και τελικά στην καρδιά. Οι ανεπαρκείς βαλβίδες δεν μπορούν να απομακρύνουν το αίμα όπως πρέπει, και αυτό μένει στάσιμο, προκαλώντας διάταση των φλεβών. Η κιρσοκήλη είναι πιο συχνή σε άτομα νεαρής ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών.

Ο γιος μου παραπονιέται συχνά ότι πονά στους όρχεις του. Θα μπορούσε να έχει κιρσοκήλη;

Η κιρσοκήλη συχνά εκδηλώνεται ως μία ανώδυνη μάζα στους όρχεις, η οποία παρατηρείται συχνότερα αριστερά. Πολλές φορές σε αυτήν τη μάζα είναι ορατές και οι διετατεμένες φλέβες, που της προσδίδουν μία χαρακτηριστική όψη που μοιάζει με "σάκο με σκουλήκια". Η κιρσοκήλη μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα, αλλά κάποιες φορές γίνεται αισθητή σαν μούδιασμα και ήπιος πόνος στην περιοχή που αναπτύσσεται.

Τι πρέπει να κάνω για να διαπιστώσω εάν έχω κιρσοκήλη, και πόσο επικίνδυνη είναι;

Η κιρσοκήλη διαγιγνώσκεται απλά, είτε με την ψηλάφησή της στους όρχεις από ειδικό ουρολόγο, είτε με τη διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος. Η κιρσοκήλη έχει ως αποτέλεσμα διαταραχές της αιμάτωσης των όρχεων που μπορούν να καταλήξουν σε διαταραχή της ικανότητάς του για παραγωγή σπερματοζωαρίων. Με άλλα λόγια, ένα δυσάρεστο επακόλουθο της κιρσοκήλης είναι η στειρότητα λόγω της μη επαρκούς παραγωγής σπερματοζωαρίων από τον όρχι. Γι' αυτό αν διαγνωστεί κιρσοκήλη, συνήθως ο γιατρός συστήνει τη διενέργεια μιας ειδικής εξέτασης που ονομάζεται σπερμοδιάγραμμα. Σε αυτή την εξέταση αναλύονται παράμετροι του σπέρματος του ασθενούς, όπως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η ζωηρότητά τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι γόνιμο ή όχι.

Πώς αντιμετωπίζεται η κιρσοκήλη;

Η κιρσοκήλη, ειδικά στην περίπτωση που προκαλεί ενοχλήματα ή έχει διαταράξει την ικανότητα τεκνοποίησης, πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι πολύ απλή, απαιτεί συνήθως μονοήμερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και έχει άριστα αποτελέσματα στην αποκατάσταση της γονιμότητας ή στην ύφεση των ενοχλημάτων.

Επικοινωνήστε εδώ Δωρεάν με τον Ειδικό Γονιμότητας Θάνο Παράσχο!

 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN