Γυναικολογικά Υπερηχογραφήματα

Γυναικολογικά Υπερηχογραφήματα

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η υπερηχογραφία, όπως στην Μαιευτική, έτσι και στην Γυναικολογία άλλαξε κατά πολύ την διαγνωστική προσέγγιση διαφόρων καταστάσεων. Η γυναίκα προσέρχεται στον γυναικολόγο για τέσσερις κυρίως αιτίες: άλγος στο υπογάστριο, αιμόρροια από τα γεννητικά όργανα, έλεγχο ρουτίνας, υπογονιμότητα.

Άλγος υπογαστρίου

Συχνά σε περίπτωση άλγους στο υπογάστριο τα ευρήματα στο υπερηχογράφημα είναι φυσιολογική εμφάνιση μήτρας, ωοθηκών και δουγλασείου χώρου και έτσι αποκλείονται διάφορες παθολογικές καταστάσεις από τα έσω γεννητικά όργανα. Με test κύησης θετικό (+) και μετά τη 5η εβδομάδα η παρουσία κενής μήτρας οδηγεί στην σκέψη για ύπαρξη έκτοπης κύησης. Συχνά εμφανίζεται χαρακτηριστικά ο μικρός σάκκος της κύησης σε ένα από τα δύο εξαρτήματα καθώς και ελεύθερο υγρό (αίμα) στον δουγλάσειο χώρο. Πολύ συχνά μπορεί να βρεθούν άλλοτε άλλου μεγέθους κύστεις των ωοθηκών λειτουργικής φύσης (ωοθυλακίου, ωχρού σωματίου) ή νεοπλασματικής φύσης (μονόχωρα-πολύχωρα κυσταδενώματα με ή χωρίς εσωτερικές εκβλαστήσεις), σοκολατοειδείς κύστεις ενδομητρίωσης καθώς και δερμοειδείς κύστεις . Εντυπωσιακές εικόνες εμφανίζουν και οι οξείες φλεγμονές των σαλπίγγων, οι υδροσάλπιγγες και το σαλπιγγοωοθηκικό απόστημα .

Αιμόρροια εκ των γεννητικών οργάνων

Σε περιπτώσεις πρόσφατης αιμόρροιας από τα γεννητικά όργανα μπορεί να ευρεθούν λειτουργικές κύστεις π.χ. κύστη ωχρού σωματίου, που προκαλούν ανώμαλη ωρίμανση του ενδομητρίου ή με συνύπαρξη θετικού test κύησης μπορεί να υπάρχει έκτοπη κύηση ή διεργασία αποβολής του κυήματος. Σε περιπτώσεις ιστορικού αιμόρροιας από μηνών μπορεί να υπάρχουν ενδομήτριοι πολύποδες, υποβλεννογόνια ινομυώματα, ενδοτοιχικά ινομυώματα, αδενομύωση, υπερπλασία του ενδομητρίου και άλλες παθολογικές καταστάσεις .

Τρισδιάστατη Ψηφιακή Παρακολούθηση Ωοθηλακίων

Στην μονάδα ολα τα αποτελέσματα των υπέρηχων συλλέγονται και αναλύονται ψηφιακά

Έλεγχος ρουτίνας

Η διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα στην πύελο συνήθως καθησυχάζει την γυναίκα, που έχει προσέλθει για προληπτικό έλεγχο ρουτίνας. Ορισμένες φορές, όμως, κατά την διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας μπορεί να ανευρεθούν νεοπλασματικές κύστεις των ωοθηκών ή μεγάλα ινομυώματα, που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαν εμφανίσει συμπτωματολογία. Ιδιαίτερη σημασία έχει η μέτρηση του μεγέθους των ινομυωμάτων και η ανά εξάμηνο επανεκτίμηση των διαστάσεων τους.

Σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στο πάχος του ενδομητρίου. Πεπαχυμένο ενδομήτριο (>8 mm) θέτει την υπόνοια κακοήθειας στο ενδομήτριο .

Υπογονιμότητα

Μία από τις πρώτες εφαρμογές της κοιλιακής υπερηχογραφίας ήταν η παρακολούθηση των ωοθηκών για προσδιορισμό του αριθμού και του μεγέθους των ωοθυλακίων, προκειμένου να προσδιορισθεί η ημέρα της ωορρηξίας. Έτσι, ήταν δυνατόν να γίνει με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας σπερματέγχυση, να παρακολουθηθεί η απάντηση της ωοθήκης σε ωορρηκτικά φάρμακα και να γίνει λήψη ωαρίων για εξωσωματική γονιμοποίηση. Σήμερα, όλα τα παραπάνω γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα με την χρήση της κολπικής υπερηχογραφίας. Εύκολα, επίσης, γίνεται και η αναγνώριση διαφόρων συγγενών ανωμαλιών της μήτρας (π.χ. δίκερη ή διθάλαμη μήτρα), όπως και των υποβλεννογονίων ινομυωμάτων . Τέλος, με την χρήση ειδικού υλικού που παράγει φυσαλλίδες αέρος, μπορεί να ελεγχθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων.

Έλεγχος πριν από το χειρουργείο

Ο εύκολος χειρισμός του μηχανήματος και το σχετικά χαμηλό κόστος της υπερηχογραφικής εξέτασης οδήγησε στην εφαρμογή της υπερηχογραφίας σε κάθε περίπτωση ασθενούς που πρόκειται να υποβληθεί σε γυναικολογική χειρουργική επέμβαση. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το υπερηχογράφημα βοηθούν αφ' ενός μεν στον καλύτερο προγραμματισμό και σχεδιασμό της επέμβασης αφ' ετέρου δε στην αποφυγή άσκοπων χειρουργικών επεμβάσεων ή λαθών, όπως, για παράδειγμα, να χειρουργηθεί μία γυναίκα που είναι έγκυος και η κύηση δεν είχε διαγνωσθεί με την κλασική αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Επίσης, η προεγχειρητική εφαρμογή του έγχρωμου Doppler μπορεί να δώσει πληροφορίες για την ύπαρξη νεοπλάστων αγγείων σε έναν όγκο, ιδίως εάν εμφανισθούν χαμηλές αντιστάσεις ροής, χαρακτηριστικό του μη φυσιολογικού τοιχώματος νεοπλάστων αγγείων. Η εντόπιση τέτοιων αγγείων δεν είναι παθογνωμονική κακοήθειας, μπορεί όμως να θέσει την υποψία της κακοήθειας και έτσι να σχεδιασθεί ανάλογα η χειρουργική επέμβαση. Εδώ είναι κρίσιμος ο ρόλος ενός γυναικολόγου με πείρα και ιδιαίτερες γνώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Συμβουλευθείτε Δωρεάν τον Γυναικολόγο Θάνο Παράσχο για τη γυναικολογική εξέταση που χρειάζεται να κάνετε!

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού