Αλλεργική στην χρωστική που χρησιμοποιείται στην υστεροσαλπιγγογραφία | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αλλεργική στην χρωστική που χρησιμοποιείται στην υστεροσαλπιγγογραφία

Ο γιατρός μου ήθελε να κάνω υστεροσαλπιγγογραφία, αλλά όταν πήγα στον ακτινολόγο, διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να κάνω την εξέταση επειδή είμαι αλλεργική στο ιώδιο. Υπάρχει κάποια άλλη εξέταση που μπορεί; Ο γιατρός μου ξεκίνησε να μου χορηγεί κιτρική κλομιφαίνη.

Οι αλλεργίες στο ιώδιο είναι ένα μπερδεμένο ζήτημα. Η πρώτη σκέψη πρέπει να είναι ο τύπος αλλεργικής αντίδρασης που έχει κάποιος βιώσει στο παρελθόν. Στην περίπτωση πιο σοβαρών αντιδράσεων, θα απέφευγα σίγουρα τη χρήση χρωστικής με βάση το ιώδιο. Η επόμενη σκέψη είναι βασισμένη στον τύπο χρωστικής. Υπάρχουν ιοντικές και μη ιοντικές χρωστικές ιωδίου. Αλλεργικές αντιδράσεις με τη χρήση μιας μη ιοντικής χρωστικής είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Για τους ασθενείς μου με ήπιες αντιδράσεις στο παρελθόν, θα ξεκινούσα με την προκαταρκτική χορήγηση ενός στεροειδούς και ενος αντισταμινικόυ και δεν θα χρησιμοποιούσα μη ιοντική χρωστική. Δεν έχω δει ως τώρα ασθενείς που να έχουν προβλήματα με τη χρήση αυτής της προσέγγισης. Ωστόσο, αυτό δεν απομακρύνει κάθε κίνδυνο, και θα πρέπει να συζητήσετε τις εναλλακτικές με το γιατρό σας.

Μια άλλη εξέταση που θα πρέπει να σκεφθείτε είναι ένα υπερηχογράφημα με τη χρήση αλατούχου διαλύματος, για το οποίο χρησιμοποιείται ένα ειδικό υλικό που ονομάζεται Albuminex. Η εξέταση αυτή θα επιτρέψει την πιο εύκολη απεικόνιση των σαλπίγγων σας. Σε γενικές γραμμές, το τυπικό υπερηχογράφημα με χρήση αλατούχου διαλύματος δεν επιτρέπει καθόλου την απεικόνιση των σαλπίγγων. Μία ακόμη εναλλακτική εξέταση είναι η λαπαροσκόπηση. Αυτή η εξωνοσοκομειακή χειρουργική διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας μικροσκοπικής συσκευής απεικόνισης και χειρουργικών εργαλείων μέσω μικροσκοπικών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα, ενώ είστε υπό αναισθησία. Μέσω του τραχήλου εγχέεται μια χρωστική που δεν περιέχει ιώδιο. Στη συνέχεια, ο γιατρός προσέχει, ώστε να δει τη χρωστική να χύνεται έξω από τα άκρα των σαλπίγγων.

Μια διαδικασία που αναπτύχθηκε πρόσφατα και πραγματοποιείται εξωνοσομειακά, η κολπική υδρολαπαροσκόπηση (VHL), υποβάλλεται σε κλινικές μελέτες. Η κολπική υδρολαπαροσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό σας να αξιολογήσει τις σάλπιγγές σας με την τοποθέτηση ενός λεπτού σαν βελόνα τηλεσκοπίου μέσω της κορυφής του κόλπου στην κοιλία μετά από έγχυση τοπικής αναισθησίας. Ο χώρος πίσω από τη μήτρα γεμίζεται με υγρό, και απεικονίζονται οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Η κατάσταση των σαλπίγγων μπορεί να καθοριστεί με την έγχυση μιας χρωστικής (που δεν περιέχει ιώδιο) μέσω ενός σωλήνα που τοποθετείται στον τράχηλο. Η χρωστική φαίνεται να βγαίνει από το άκρο της σάλπιγγας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ψάξει για συμφύσεις ή ενδομητρίωση.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας πρέπει πρώτα να εξετάσει αν είναι πιθανό να υπάρχει βλάβη ή απόφραξη στις σάλπιγγες. Η εξέταση του ιατρικού σας ιστορικού για περιτοναϊκές μολύνσεις, τυχόν περιτοναϊκές χειρουργικές επεμβάσεις, η επώδυνη σεξουαλική επαφή ή η επώδυνη περίοδος μπορεί να δηλώνουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων στις σάλπιγγες. Μια εξέταση αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων από χλαμύδια μπορεί να δείξει ότι είχατε περάσει στο παρελθόν μόλυνση από χλαμύδια που μπορεί να είχε βλάψει τις σάλπιγγες. Αν τίποτα στα εργαστηριακά αποτελέσματα και στην εξέταση του ιατρικού σας ιστορικού δεν υποδηλώνει την παρουσία απόφραξης των σαλπίγγων, η πιθανότητα βλάβης είναι μικρότερη από 5 τοις εκατό, και οι περαιτέρω εξετάσεις μπορούν αναβληθούν.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN