Έκκριμα θηλής | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Έκκριμα θηλής

Έκκριμα θηλής (Υγρό από τη θηλή)

Η παρουσία υγρού στις θηλές των μαστών, είτε αυτόματα είτε με πίεση των θηλών, αποτελεί ένα σχετικά συχνό σύμπτωμα που δημιουργεί άγχος και ανησυχία στις γυναίκες. Άλλοτε αποτελεί φυσιολογικό σύμπτωμα και άλλοτε παθολογικό. Όποτε εμφανίζεται όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθεί εξέταση από ειδικό γιατρό-μαστολόγο.

Πότε η έκκριση υγρού από την θηλή αποτελεί φυσιολογικό σύμπτωμα?

 • Όταν εμφανίζεται και στις δύο θηλές μετά από πίεση και είναι ορώδες.

Πότε η έκκριση από την θηλή αποτελεί παθολογικό σύμπτωμα?

 • Όταν το έκκριμα είναι αιματηρό.

 • Όταν το έκκριμα βγαίνει αυτόματα από την θηλή δηλαδή χωρίς πίεση.

Φυσιολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν έκκριμα από την θηλή.

 • Εγκυμοσύνη:

  Μετά το 2ο τρίμηνο της κυήσεως συχνά εμφανίζεται ένα διάφανο υγρό και στις δύο θηλές. Τούς τελευταίους μήνες το υγρό αυτό γίνεται περισσότερο γαλακτώδες.

 • Διακοπή θηλασμού:

  Συχνά, ακόμη και μετά την διακοπή του θηλασμού, οι θηλές εξακολουθούν να εκκρίνουν ένα γαλακτώδες υγρό. Αυτή η έκκριση είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ καιρό και να διατηρηθεί για διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια.

 • Ερεθισμός:

  Φυσιολογική έκκριση θηλής μπορεί να εμφανιστεί μετά από επαναλαμβανόμενο ερεθισμό και απομύζηση της θηλής. Σε αυτήν την αντίδραση του μαστού βασίζεται και το Tέστ Παπ Mαστού.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την έκκριση υγρού από τις θηλές: οι περισσότερες είναι καλοήθεις.

Καλοήθεις αιτίες που προκαλούν έκκριση θηλής

Ενδοπορικό θήλωμα: Αποτελεί την πιο συχνή αιτία που προκαλεί έκκριμα από την θηλή. Το θήλωμα είναι μία προεκβολή του επιθηλίου των γαλακτοφόρων πόρων, που οφείλεται σε αύξηση των κυτταρικών στοιβάδων του επιθηλίου. Το ενδοπορικό θήλωμα βρίσκεται συνήθως στους κεντρικούς γαλακτοφόρους πόρους κάτω από την θηλή. Είναι δυνατόν το θήλωμα αυτό να ερεθιστεί από πίεση ή να πάθει κάποια φλεγμονή και τότε το έκκριμα γίνεται αιματηρό ή παχύρευστο και πυώδες.

Εκτασία των γαλακτοφόρων πόρων: Αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία καλοήθους εκκρίσεως από την θηλή και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Η εκτασία των πόρων προδιαθέτει επίσης σε φλεγμονές και στη δημιουργία οπισθοθηλαίων αποστημάτων, με αποτέλεσμα η θηλή να γίνεται επώδυνη, θερμή και ερυθρή και το έκκριμα να γίνεται πυώδες ή πράσινο.

Γαλακτόρροια: Πρόκειται για την έκκριση γάλακτος ή γαλακτώδους υγρού από τις θηλές ακόμη και όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη ή δεν έχει προηγηθεί θηλασμός. Συχνότερες αιτίες που προκαλούν γαλακτόρροια είναι:

 • Αδένωμα υποφύσεως
 • Φάρμακα (ψυχοτρόπα και ορμόνες)
 • Βότανα, όπως ο άνηθος και το μάραθο
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Ναρκωτικές ουσίες

Ινοκυστικές αλλαγές: Οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού χαρακτηρίζονται από την παρουσία ινώδους στρώματος και μικρών κύστεων στον μαζικό αδένα, που τον καθιστούν σκληρό και επώδυνο. Συχνά προκαλούν έκκριση υγρού από την θηλή, το οποίο μπορεί να έχει χρώμα διάφανο, λευκό , κίτρινο ή πράσινο.

Έκκριμα θηλής και καρκίνος του μαστού

Το έκκριμα θηλής σπάνια μπορεί να υποκρύπτει ενδοπορικό καρκίνο του μαστού. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως συνοδεύεται από ψηλαφητό μόρφωμα κάτω από την θηλή και το έκκριμα είναι αιματηρό. Μία σπάνια κακοήθης κατάσταση της θηλής, που συνήθως συνοδεύεται από καρκίνο του μαστού, είναι η νόσος Paget της θηλής.

Αν παρατηρήσετε έκκριμα θηλής (υγρό από τη θηλή) συμβουλευθείτε έναν μαστολόγο.

Eπικοινωνήστε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο για οποιοδήποτε θέμα Μαστού !

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN