Εξωμήτριος Κύηση

Εξωμήτριος Κύηση

Τι είναι εξωμήτριος κύηση;

Η εξωμήτριος εγκυμοσύνη ή έκτοπος κύηση είναι μια κύηση που αναπτύσσεται έξω από το φυσικό περιβάλλον της μήτρας. Συνήθως το έμβρυο προσκολλάται και αναπτύσσεται μέσα στη σάλπιγγα, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μέσα στη κοιλιά ή στον τράχηλο της μήτρας.

Η εξωμήτριος κύηση συμβαίνει στο 2-4% των κυήσεων.

Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται σε μέγεθος, μπορεί να προκαλέσει ρήξη του οργάνου στο οποίο έχει προσκολληθεί, με αποτέλεσμα εσωτερική αιμορραγία.

Μια εξωμήτριος κύηση σχεδόν ποτέ δε φθάνει ως το τέλος.

Σήμερα, με υπερηχογραφικό έλεγχο κυήσεως, η διάγνωση είναι άμεση και ανιχνεύεται πολύ νωρίς.

Η θεραπεία είναι κυρίως λαπαροσκοπική, για να αφαιρεθεί ο εμβρυικός ιστός, για να παρακολουθούμε τους βιοχημικούς δείκτες έτσι ώστε να ελέγχουμε την β-χοριακή για καλύτερη διάγνωση της εξέλιξης της κύησης.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ανεπανόρθωτη βλάβη στη σάλπιγγα, η οποία ίσως πρέπει επίσης να αφαιρεθεί.

Ορισμένες φορές γίνεται παλινδρόμηση, δηλαδή νέκρωση του κυήματος μέσα στην σάλπιγγα. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση αλλά παρακολούθηση της b-HCG (β-χοριακής Συνθετικής Ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης που παράγεται από το κύημα) μέχρι να μηδενισθεί.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!