Η Παρακολούθηση της Εγκυμοσύνης | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Η Παρακολούθηση της Εγκυμοσύνης

Σύλληψη και Ανάπτυξη του εμβρύου

Η κυοφορία και η γέννηση εμβρύου είναι συγκλονιστική εμπειρία. Η νέα ζωή που πάλλεται μέσα σας είναι ένα θαύμα, που δεν περιγράφεται με λόγια. Μαθαίνοντας ότι είστε έγκυος, είναι φυσικό να νιώσετε ανάμικτα συναισθήματα: απερίγραπτη χαρά που θα γίνετε μητέρα, ενδεχομένως όμως αγωνία και φόβο για μια εμπειρία που είναι πρωτόγνωρη.

Σε αυτό το κεφάλαιο θα γνωρίσετε το μωρό σας σε όλο το φάσμα της εξέλιξης του, μήνα με το μήνα. Παρακολουθώντας το να μεταμορφώνεται σιγά σιγά από μια ομάδα κυττάρων σε ένα ανθρώπινο πλάσμα απόλυτα εξαρτώμενο από εσάς, θα κατα-νοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του και θα αναπτύξετε μαζί του μια σχέση μοναδική και ανεκτίμητη!

Πρέπει να καλλιεργούμε την αντίληψη ότι η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση που θα βιώσουν οι περισσότερες γυναίκες χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι όμως ανάγκη να προστατεύσουμε την μέλλουσα μητέρα αλλά και το μωρό από τις λίγες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να παρουσιάσει η εγκυμοσύνη. Υπάρχει μια κλασσική σειρά αιματολογικών, υπερηχογραφικών και κλινικών ελέγχων που πρέπει να κάνουμε προληπτικά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη η μαιευτική συμβουλευτική καθοδήγηση για την έγκυο έχει ευρύτατη θεματολογία.

ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην πρώτη επίσκεψη ο γυναικολόγος καταγράφει ένα πλήρες ιστορικό και εξετάζει την έγκυο, η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται όταν συμπληρωθούν 2 εβδομάδες καθυστέρησης της περιόδου, εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερο ιστορικό. Η σωστή αξιολόγηση θα οδηγήσει την σωστή παρακολούθηση για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος, περιλαμβάνει γενική αίματος, ομάδας αίματος και Rhesus της εγκύου, ουρία και σάκχαρο αίματος, έλεγχο για στίγμα μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, ορολογικές αντιδράσεις για σύφιλη, έλεγχο αντισωμάτων για ερυθρά, AIDS, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τοξοπλάσμωση, λιστεριώση, κυτταρομεγαλοϊό καθώς και γενική εξέταση ούρων.

ΠΟΤΕ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ

Κάθε φορά θα προγραμματίζεται ο επόμενος έλεγχος, κάθε μήνα μέχρι την 32η εβδομάδα, κάθε 15 ημέρες από την 32η μέχρι και την 36η εβδομάδα και τον τελευταίο μήνα η παρακολούθηση θα είναι κάθε 7 έως 10 μέρες.

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στις ειιδικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, με τον υπερηχογραφικό έλεγχο για προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας από την 10η έως και την 14η εβδομάδα της κύησης, το Αλφα τέστ (η τριπλό τέστ) με τον προσδιορισμό των επιπέδων της aFp, της οιστριόλης και της β - HCG από την 16η έως την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, καθώς και το αναλυτικό υπερηχογράφημα β' επιπέδου από την 19η έως την 23η εβδομάδα της εγκυμοσύνης συνήθως.

Ο τυπικός τακτικός έλεγχος της εγκύου περιλαμβάνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, βάρος της εγκύου, παλμούς του εμβρύου και κλινική αξιολόγηση για διάφορα παθολογικά ευρήματα.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρέπει να ενημερώσουμε κάθε έγκυο για συμπτώματα που θα την οδηγήσουν άμεσα στον γυναικολόγο έκτός προγραμματισμένων ελέγχων, όπως είναι η κολπική αιμορραγία που μπορεί να σημαίνει απειλούμενη αποβολή, το να τρέξουν νερά από τον κόλπο που μπορεί να οφείλεται σε διάνοιξη του σάκου από ρήξη των εμβρυϊκών υμένων, το να έχει πόνους στην μέση και χαμηλά στην κοιλιά,επίσης πρήξιμο στα άκρα και στο πρόσωπο, πονοκέφαλοι και μείωση της διούρησης βάζουν την υπόνοια προεκλαμψίας.

ΒΑΡΟΣ

Το φυσιολογικό βάρος που πρέπει να αποκτάτε κάθε μήνα κυμαίνεται από 1 έως 1,5 κιλό από την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το επιτρεπόμενο βάρος σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 10 έως 12 κιλά. Μετά τον τοκετό θα χάσετε περίπου 7,5 κιλά. Άλλα 2,5 κιλά περίπου χάνονται με την παλινδρόμηση της μήτρας. Το λίπος που εναποτίθεται κατά την εγκυμοσύνη χάνεται με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι τα υγρά, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Για να χάσετε το επιπλέον βάρος που απομένει, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνετε.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φροντίζοντας και ενημερώνοντας την έγκυο να διατρέφεται σωστά αυξάνουμε την πιθανότητα να έχει ομαλή εξέλιξη η εγκυμοσύνη. Η διατροφή στην εγκυμοσύνη διαμορφώνεται ελεύθερα, με μόνο περιορισμό στις αλμυρές, τις λιπαρές και τις πολύ γλυκές τροφές. Πρέπει να τονίζουμε την ανάγκη η έγκυος να τρώει τροφές πλούσιες σε λευκώματα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Στην εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο, τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη προσοχή και μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο, εξαιρούνται οι ειδικές θεραπευτικές αγωγές καθώς και τα συμπληρώματα με σίδηρο, φυλικό οξύ και βιταμίνες, που η χορήγησή τους είναι συνήθως απαραίτητη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Στην έγκυο η εργασία επιτρέπεται μέχρι την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης κύησης, εφόσον η εργασία και το περιβάλλον είναι υγιεινό. Τα ρούχα και τα παπούτσια της πρέπει να είναι ευρύχωρα και άνετα. Τα ταξιδία επιτρέπονται, όταν το ιστορικό και η κατάσταση της εγκύου δεν επιβάλουν περιορισμό, με την προϋπόθεση να μην γίνεται κατάχρηση. Η σειρά προτίμησης των μεταφορικών μέσων, είναι το αεροπλάνο, το πλοίο, το τρένο και το επιβατικό αυτοκίνητο. Η ελαφρά άσκηση και η άθληση με την καθοδήγηση ειδικών ιδιαίτερα αν αποτελούν μέρος της συνηθισμένης δραστηριότητας και πρίν την εγκυμοσύνη δεν απαγορεύονται, εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά. Το κολύμπι και το περπάτημα είναι μια πολύ καλή άσκηση για την έγκυο. Η διασκέδαση επιτρέπεται με μέτρο, εφόσον γίνεται σε υγιεινό περιβάλλον. Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του εμβρύου με ελάτωση του βάρους γέννησης κατα 200 περίπου γραμμάρια αλλά και με διαταραχές στην διάπλαση του εμβρύου. Τα οινοπνευματώδη σε περιορισμένη χρήση δεν έχουν κακή επίδραση στην διάπλαση του εμβρύου αλλά σε μεγάλες ποσότητες τα οινοπνευματώδη προκαλούν διαμαρτίες της διαπλάσεως.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι την 32η εβδομάδα, εφόσον η εξέλιξη της κύησης είναι ομαλή και δεν υπάρχει αιμορραγία, κακό μαιευτικό ιστορικό ή έχουν γίνει χειρουργικές επεμβάσεις στο κόλπο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

Στην εποχή μας συνηθίζεται η ενημέρωση της εγκύου για τον τοκετό και μετά τον 6ο μήνα, θεωρείται αναγκαία η ψυχοσωματική προετοιμασία της εγκύου, για να την προστατεύει από τον φόβο του τοκετού, με ειδικές γυμναστικές ασκήσεις και μαθήματα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN