Γιατί έκανα υστεροσκόπηση και αφαίρεση πολύποδα μήτρας | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Γιατί έκανα υστεροσκόπηση και αφαίρεση πολύποδα μήτρας

Ακανόνιστο αίμα περιόδου και καφέ εκκρίσεις

Είμαι σε προεμμηνόπαυση. Μετά από 5 μήνες που είχε να μου έρθει η περίοδος, αδιαθέτησα και χάρηκα. Η χαρά άρχισε να γίνεται ανησυχία όταν το καφε αιμα μετα την περιοδο συνεχιζόταν. Ακόμα και 1 μήνα αργότερα, συνέχιζα να έχω καφε υγρα μετα την περιοδο.

Ο γυναικολόγος μου (Θάνος Παράσχος) μου είπε να σταματήσω αμέσως κάποια φυτικά ορμονικά υποκατάστατα οιστρογόνων που έπαιρνα. Παράλληλα, άρχισε να με παρακολουθεί με υπερηχογράφημα. Όμως και τις δύο φορές που με εξέτασε, ο κολπικός υπέρηχος δεν έδειξε τίποτα το ανησυχητικό. Αντίθετα, ο κ. Παράσχος μου είπε ότι δεν είχα λόγο να ανησυχώ για καρκίνο, αφού το ενδομήτριο ήταν λεπτό και όχι παχύ.

Όσο περνούσε ο καιρός και συνέχιζα να έχω πότε κίτρινες και πότε καφέ εκκρίσεις κάθε φορά που γυμναζόμουν (παρ’ όλο που είχα σταματήσει τα φυτικά οιστρογόνα που έπαιρνα), μου είπε ότι αν δεν σταματήσει αυτό, θα πρέπει να με εξετάσει με υστεροσκόπηση, για να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο ινομύωμα ή πολύποδας στη μήτρα, ένας ή περισσότεροι. 

Ψάχνοντας στα ιατρικά site, έμαθα ότι στη διαγνωστική υστεροσκόπηση δεν χρειάζεται να κάνεις κανονική ολική αναισθησία, αλλά μόνο μια ελαφρά μέθη, δηλαδή να κοιμηθείς ελαφρά. Διάβασα ότι δεν πονάς μετά κι ότι δεν είναι καθόλου επικίνδυνη διαδικασία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Επίσης ότι κι αν ακόμα χρειαστεί να σου κάνει ο γυναικολόγος αφαίρεση πολύποδα μήτρας,  δεν χρειάζεται να νοσηλευτείς, αλλά πας κατευθείαν σπίτι σου και την άλλη μέρα δουλεύεις κανονικά.

Η αφαίρεση πολύποδα με υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση έγινε στο ΕΜΒΙΟ. Με εξέτασε καρδιολόγος, με ρώτησαν αν είχα κάποιο πρόβλημα με φάρμακα αναισθησίας και εννοείται ότι δεν είχα φάει ούτε είχα πιει τίποτα εκείνο το πρωί και το προηγούμενο βράδυ είχα φάει ό,τι ήθελα μέχρι τις 9 και είχα πιει νερό μέχρι τις 12.

Όταν ξύπνησα, ο κ. Παράσχος μού είπε ότι όλα ήταν μια χαρά. Αφαιρέθηκε ένας μικρός πολύποδας ενδομητρίου και ένα εκ γενετής διάφραγμα μήτρας. Το διάφραγμα στη μήτρα δεν σε ενοχλεί σε κάτι, αλλά μπορεί να σου προκαλέσει αποβολές. Η αφαίρεση πολύποδα από τη μήτρα  είναι καλύτερα να γίνεται όσο γίνεται πιο νωρίς, οπότε μου βγήκε σε καλό που έκανα έγκαιρα την υστεροσκόπηση.

Πως ένιωθα μετά την επέμβαση

Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι ότι ήμουν στην αίθουσα της ανάρρωσης και πεινούσα!!! Πόνο δεν ένιωθα, μόνο μια αίσθηση ότι κάτι είχε γίνει εκεί. Καταβρόχθισα 2 σάντουιτς με γαλοπούλα. Όταν η γλυκύτατη μαία μού έβγαλε τον ορό, μου έβαλε ένα βαμβακάκι στην ανάστροφη της παλάμης, με διάλυμα αλουμινόνερου και ένα ειδικό τζελ για να μην πρηστεί το χέρι και να μη μελανιάσει. Πράγματι, δεν έκανα κανένα σημάδι ή μελανιά.

Ρώτησα αν μπορώ να πάω γυμναστήριο και η απάντηση ήταν ότι μπορούσα και από την ίδια μέρα. Καλά, εγώ είμαι φοβιτσιάρα και δεν το έκανα, αλλά είναι καλό να το ξέρεις.

Τελικά, το σώμα μας μας προειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά κι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε το κορόιδο... Αν δεις κάτι ύποπτο, όπως άσχετη μητρορραγία ανάμεσα στις περιόδους ή καφε εκκρισεις, συμβουλεύσου τον γυναικολόγο σου και κάνε όποια εξέταση χρειάζεται (υπερηχογράφημα και στη συνέχεια, υστεροσκόπηση). Αν εμπιστεύεσαι το γυναικολόγο σου, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN