Η παιδική ασπιρίνη και η ηπαρίνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Η παιδική ασπιρίνη και η ηπαρίνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Γιατί οι γιατροί συνταγογραφούν παιδική ασπιρίνη στα αρχικά στάδια της θεραπείας για εξωσωματική γονιμοποίηση; Ποιο είναι το όφελος και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η παιδική ασπιρίνη συνταγογραφείται συχνά σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν και οι πρώτες μελέτες μάλλον έδειχναν ένα κάποιο όφελος από τη χρήση της, αυτές οι μελέτες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί στις μεγαλύτερες, καλοσχεδιασμένες δοκιμές.

Μία συνηθισμένη χρήση είναι σε γυναίκες με καθ’έξιν αποβολές. Μια πιθανή αιτία των καθ’έξιν αποβολών αφορά τις ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, το σώμα μπορεί να αναπτύξει αντισώματα στα συστατικά του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων που ονομάζονται φωσφολιπίδια. Δεν ξέρουμε πραγματικά γιατί το σώμα δημιουργεί αυτά τα αντισώματα, ωστόσο αυτά μπορούν να εμποδίσουν τη ροή αίματος μέσω των μικρών αιμοφόρων αγγείων προς τον πλακούντα. Μερικοί γιατροί έχουν αναφέρει ότι τα αντισώματα αυτά μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν την προσκόλληση του εμβρύου στο τοίχωμα της μήτρας.

Στην περίπτωση αυτή, η παιδική ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν ανοικτά τα αιμοφόρα αγγεία του πλακούντα. Ήδη συνταγογραφείται συχνά για το λόγο αυτό και σε πολύ μετέπειτα στάδιο της εγκυμοσύνης, σε γυναίκες με προεκλαμψία -- μια διαταραχή της εγκυμοσύνης που συνδέεται με την υψηλή πίεση του αίματος και την παρουσία πρωτεΐνης στα ούρα. Θεωρείται ότι αυτή η ασθένεια εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται πάρα πολύ εξαιτίας μιας δυσαναλογίας μεταξύ δύο στοιχείων στο σώμα – ενός που προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία, και ενός άλλου που αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν. Η χρήση μίας μόνο παιδικής ασπιρίνης καθημερινά εμποδίζει τον παράγοντα που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μην παρεμποδίζοντας τον παράγοντα που προωθεί τη ροή αίματος στον πλακούντα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ μία μόνο παιδική ασπιρίνη έχει αποτελέσματα, σε αυτήν την περίπτωση, το περισσότερο δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα. Η λήψη μιας υψηλότερης δόσης ασπιρινών μπορεί να εμποδίσει και τους δύο παράγοντες, συνεπώς τα φάρμακα αυτά πρέπει να αποφεύγονται. Εκτός από τη διατήρηση της φυσιολογικής διαστολής των αιμοφόρων αγγείων στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, η παιδική ασπιρίνη μπορεί επίσης να εμποδίσει τη συγκέντρωση αιμοπεταλίων του αίματος στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία στον πλακούντα. Κανονικά αυτές οι μάζες αιμοπεταλίων λειτουργούν έτσι ώστε να επιδιορθώσουν μικρά σχισίματα ή σπασίματα στα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, μπορεί να προκύψει υπερβολική συγκέντρωση μαζών αιμοπεταλίων, με συνέπεια τη μειωμένη ροή αίματος στον πλακούντα.

Έτσι, αν είχατε καθ’έξιν αποβολές, ο γιατρός σας μπορεί να σας σύστησε να κάνετε ενέσεις ηπαρίνης δύο φορές τη μέρα και να παίρνετε μία παιδική ασπιρίνη κάθε μέρα ταυτόχρονα με τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να βοηθήσετε να κρατηθούν ανοικτά τα αιμοφόρα αγγεία στον πλακούντα. Ενώ πολλοί γιατροί έχουν αναφέρει ένα πιθανό όφελος από τις ενέσεις ηπαρίνης και την ασπιρίνη σε όλες τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, όταν υπάρχουν αντιφωσφολιπίδια, διάφορες πρόσφατες μελέτες δεν έχουν καταφέρει να βρουν κάποιο όφελος από αυτή τη θεραπεία.

Ένας άλλος πιθανός λόγος για να χρησιμοποιήσετε παιδική ασπιρίνη είναι ακόμη πιο θεωρητικός. Συμπεράσματα μελετών που παρουσιάστηκαν σε μια πρόσφατη συνάντηση με θέμα την εξωσωματική γονιμοποίηση στο Βανκούβερ του Καναδά, έθεσαν το ερώτημα γιατί μερικά ωάρια που φαίνονται υγιή μετατρέπονται σε έμβρυα που εμφυτεύονται και συνεχίζουν να αναπτύσσονται έως τέλους, ενώ άλλα όχι. Τα στοιχεία από τη μελέτη αυτή δηλώνουν ότι ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ροή του αίματος στα ωοθηκικά θυλάκια, στα οποία αναπτύσσονται τα ωάρια. Τέτοιοι παράγοντες όπως η ηλικία και η παρουσία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να μειώσουν τη ροή αίματος στα θυλάκια. Μερικοί ερευνητές έχουν θεωρητικολογήσει λέγοντας ότι ακριβώς όπως η παιδική ασπιρίνη μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον πλακούντα, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη ροή του αίματος στις ωοθήκες, δίνοντας μας υγιέστερα ωάρια και έμβρυα.

Έχουν αποδειχθεί τα οφέλη αυτά; Όχι. Είναι ασφαλή; Έτσι πιστεύουμε, αν σταματήσετε τη λήψη ασπιρίνης στις 36 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όταν λαμβάνετε παιδική ασπιρίνη πριν από εκείνο το σημείο, ο κίνδυνος πρόκλησης ανώμαλης αιμορραγίας για τη μητέρα ή το μωρό είναι αρκετά χαμηλός.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN