Αξιολόγηση της Αναπτυξιακής Δυνατότητας των Εμβρύων - Μetabolomics | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αξιολόγηση της Αναπτυξιακής Δυνατότητας των Εμβρύων - Μetabolomics

Η εξωσωματική γονιμοποίηση συχνά κατακρίνεται για τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας της και το πολύ υψηλό της κόστος. Παρ'όλα αυτά θεωρείται ακόμα η πιο αποτελεσματική πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος της υπογονιμότητας. Η εξωσωματική γονιμοποίηση συμβάλλει επίσης και στην αύξηση του αριθμού των πολλαπλών κυήσεων οι οποίες συνήθως οδήγούν σε πρόωρο τοκετό, στην αύξηση των βρεφικών θανάτων και κατά συνέπεια στην αύξηση του κόστους νοσηλίας. Ένα σημαντικό εμπόδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ανικανότητα ακριβούς προσδιορισμού της αναπτυξιακής ικανότητας ή της βιωσημότητας των εμβρύων πριν την εμβρυομεταφορά. Ένα σημαντικό κομμάτι της εξωσωματικής είναι η επιλογή εμβρύων και πιο συγκεκριμένα ο ακριβής προσδιορισμός των εμβρύων εκείνων που είναι ζωντανά και ικανά να εμφυτευτούν και να δώσουν μια εγκυμοσύνη. Αυτή η πρόκληση λοιπόν οδήγησε σε ένα παράδοξο: πώς να διατηρήσεις ή ακόμα και να αυξήσεις τα ποσοστά επιτυχίας μειώνοντας παράλληλα των αριθμό των παλλαπλών κυήσεων.

Η μορφολογική εξέταση των εμβρύων παραμένει η κύρια μέθοδος αξιολόγησης τους παρ'όλο που δεν είναι απόλυτα αξιόπιστη. Πιο σύγχρονες τεχνικές αξιολόγησης των εμβρύων περιλαμβάνουν ανάλυση γενομικών, πρωτεϊνικών και μεταγραφικών παραγόντων. Οι τεχνικές αυτές όμως απαιτούν τη βιοψία των εμβρύων. Κατά συνέπεια η ανακάλυψη νέων ενναλακτικών τεχνικών που στηρίζονται στην ανάλυση εμβρυικών μεταβολίτων είναι απαραίτητες προκειμένου να λυθεί το παράδοξο στην εξωσωματική.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση παρατηρούνται δύο αντικρουόμενα αποτελέσματα, η αποτυχία και η επιτυχία. Η αποτυχία φτάνει σε ποσοστό 85%, ενώ η επιτυχία συχνά συνοδεύεται από μία πολλαπλή εγκυμοσύνη. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παλλαπλών κυήσεων σε πολλές χώρες γίνεται μεταφορά ενός μόνο εμβρύου στη μήτρα. Κατά συνέπεια λοιπόν είναι αναγκαία η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής τεχνικής αξιολόγησης των εμβρύων ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης και εγκυμοσύνης. Η κοινή κλινική τακτική είναι η αξιολόγηση των αναπτυσσόμενων εμβρύων με βάση τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά (στάδιο διαιρέσεων, αριθμός κυττάρων, ποσοστό θραυσμάτων). Παρά το γεγονός ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι απόλυτα ακριβής είναι ο μοναδικός τρόπος διαθέσιμος στους εμβρυολόγους για την αξιολόγηση των εμβρύων.

Νέες τεχνικές λοιπόν για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος πρέπει να ανακαλυφθούν. Πολλαπλές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους στο παρελθόν, έδειξαν ότι τα έμβρυα αλλάζουν τη σύσταση του καλλιεργητικού τους υλικού με τέτοιο τρόπο ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψουμε την ικανότητα εμφύτευσής τους. Τα προβλήματα που παρουσιάζει μία τέτοια μέθοδος στην κλινική εμβρυολογία είναι:

  1. Η μέτρηση των αλλαγών αυτών, χωρίς την καταστροφή του εμβρύου
  2. Η ταχύτατη μέτρηση των αλλαγών και
  3. Η συνεχής αλλά και ακριβής μέτρηση.

Μια καινούργια τεχνική, η οποία πληρή και τις τρείς αυτές προδιαγραφές, περιλαμβάνει την μεταβολική ανάλυση του καλλιεργητικού υλικού που βρίσκονται τα έμβρυα. Με την τεχνική αυτή αναλύονται με τη χρήση Near Infrared (NIR ) spectroscopy βιοδείκτες οξειδωτικού και ενεργειακού μεταβολισμού παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες που βοηθούν στον ακριβή προσδιορισμό εμβρύων με αναπτυξιακή δυνατότητα. Στο μέλλον τέτοιες τεχνικές σε συνδυασμό με μορφολογικά κριτήρια θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό ζωντανών εμβρύων και θα βελτιώσουν σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής.

Δείτε πώς γίνεται η εξέταση μεταβολικού προφίλ εμβρύων στο ΕmBIO!

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN