Η Διαφανής Ζώνη (Zona Pellucida) όπως φαίνεται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Η Διαφανής Ζώνη (Zona Pellucida) όπως φαίνεται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Η αντίδραση της διαφανούς ζώνης στα ανθρώπινα ωάρια, όπως φαίνεται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

1: Hum Reprod. 1994 Nov;9(11):2135-8. Νίκας Γ, Παράσχος Θ, Ψυχογιός Α,
Handyside AH Laboratoire de Physiologie de la Reproduction, Hôpital Bicêtre, Bâtiment Gregory Pincus, INSERM, Le Kremlin-Bicêtre, Γαλλία.


Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διαπιστώσαμε διαφορές στη λεπτή δομή της zona pellucida μεταξύ μη γονιμοποιημένων και γονιμοποιημένων ανθρώπινων ωαρίων στα οποία δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί οι δυο προπυρήνες σε ένα πρόγραμμα in-vitro γονιμοποίησης. 

Στα μη γονιμοποιημένα ωοκύτταρα, η zona pellucida εμφανιζόταν πορώδης, αποτελούμενη από μεγάλο αριθμό δομών σε σχήμα δακτυλίου, που ονομάζονται στεφάνες, τυχαία επάλληλες σε διάφορα στρώματα. Οι επιφανειακοί πόροι είχαν μέση διάμετρο 4 microns, με τη διάμετρο να μειώνεται στους πιο εσωτερικά κείμενους πόρους.

Στα γονιμοποιημένα ωάρια, η διαφανής ζώνη ήταν συμπαγής- οι δακτύλιοι φαίνονταν να λιώνουν και οι πόροι να εξαφανίζονται από ένα άμορφο υλικό που αναδύεται από την εσωτερική ζώνη. Οι μικροφωτογραφίες παρέχουν αποδείξεις για την αντίδραση της διαυγούς ζώνης στα ανθρώπινα ωοκύτταρα και δίνουν πληροφορίες για τις μορφολογικές και μηχανικές πτυχές του μηχανισμού αποκλεισμού της πολυσπερμίας στον άνθρωπο.


Περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!
Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.