Τοκετός: Φυσιολογικός ή με Καισαρική; Πώς να πάρετε την καλύτερη απόφαση! (Βίντεο μέσα στο άρθρο) | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Τοκετός: Φυσιολογικός ή με Καισαρική; Πώς να πάρετε την καλύτερη απόφαση! (Βίντεο μέσα στο άρθρο)

φυσιολογικός τοκετός ή με καισαρική

Ο τοκετός έχει καταγραφεί στη συνείδησή μας ως μια επίπονη διαδικασία, που μέχρι κάποια εποχή μπορεί να απέβαινε ακόμη και μοιραίος για μια γυναίκα ή για το βρέφος της. Η μέθοδος της καισαρικής αναπτύχθηκε ως εναλλακτική για την αποφυγή αυτών των παραγόντων που μπορεί να καθιστούσαν τον φυσιολογικό τοκετό από εξαιρετικά δύσκολο έως επικίνδυνο.

Πολύ σύντομα όμως άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλής ως τρόπος γέννας, σε σχέση με τον φυσιολογικό, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη προβλημάτων. Αυτή η τάση που διήρκεσε για κάποιες δεκαετίες, τείνει να μετριάζεται την τελευταία δεκαετία μετά από έρευνες που επιβεβαιώνουν πώς ο φυσιολογικός τοκετός είναι καλύτερος για τη μητέρα και για το βρέφος.

Παραμένει βέβαια στη ευχέρεια της γυναίκας να προεπιλέγει σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο-μαιευτήρα που την παρακολουθεί, τη μέθοδο τοκετού που θα ακολουθήσει, με βάσει τις παραμέτρους που τίθενται για το σώμα της. Αν, ωστόσο, δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, ο φυσιολογικός τοκετός θα έπρεπε να εξετάζεται ως πρώτη επιλογή.

 

Γεννώντας φυσιολογικά, η γυναίκα:

 

  • συμμετέχει καθοριστικά στη διαδικασία κατοχυρώνοντας μια αίσθηση δύναμης και ολοκλήρωσης

  • αναρρώνει πιο γρήγορα και έτσι μπορεί να αναλάβει το θηλασμό και τη φροντίδα του βρέφος πιο άμεσα

  • ενώ το βρέφος εξοπλίζεται με καλύτερο ανοσοποιητικό, αναπνευστικό και πιο υγιή εντερική χλωρίδα

 

 

ΒΙΝΤΕΟ με φυσιολογικό τοκετό

 

 

Η καισαρική γίνεται με οριζόντια τομή στην κοιλιά, άρα πρόκειται για χειρουργείο, κατά τη διάρκεια του οποίου η γυναίκα μπορεί να έχει τις αισθήσεις της, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία, όπως γίνεται στον φυσιολογικό τοκετό.

 

Η καισαρική γίνεται πάντα με επισκληρίδιο αναισθησία, ένα είδος αναισθησίας που είναι ανώδυνο και εφαρμόζεται περιοχικά, το οποίο εξαλείφει κάθε αίσθηση πόνου στη γυναίκα. Επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να εφαρμοστεί και στον φυσιολογικό τοκετό, στις πρώτες γέννες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στις επόμενες γέννες συνήθως δεν χρειάζεται, καθώς τείνουν να είναι πιο εύκολες.

 

Η ανάρρωση από τον φυσιολογικό τοκετό γίνεται σε λίγες ώρες, επιτρέποντας στη νέα μαμά να αναλάβει άμεσα τη φροντίδα του βρέφους, ενώ η ανάρρωση από την καισαρική διαρκεί κάποιες μέρες.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ με καισαρική

 

 

 

 

 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN