Θέλετε μωρό τώρα; Μάθετε τα μυστικά για γρήγορη σύλληψη! | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Θέλετε μωρό τώρα; Μάθετε τα μυστικά για γρήγορη σύλληψη!

Πώς να μείνω έγκυος

Η επιθυμία απόκτησης μωρού εντείνεται ακόμη περισσότερο, όσο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να καταβάλλεται από άγχος και απογοήτευση. Το επιπρόσθετο στρες «σαμποτάρει» την προσπάθεια, επιτείνοντας το πρόβλημα, το οποίο σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ξεπεραστεί. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να επισπεύσετε τη σύλληψη, ξεπερνώντας τυχόν εμπόδια. 

Μη βιάζεστε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, όταν ένα ζευγάρι ξεκινά τις προσπάθειες ν’ αποκτήσει μωρό, οι πιθανότητες σύλληψης κάθε μήνα είναι μόνο 20%. Το ποσοστό μάλιστα αυτό μειώνεται στο 10%, αν η γυναίκα είναι 35 χρονών και στο 5%, αν είναι άνω των 40. Γι’ αυτό μην απογοητεύστε και αγχώνεστε, αν δεν τα καταφέρετε να συλλάβετε από τους πρώτους μήνες. Επίσης, αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλα ζευγάρια, επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική. 

Εντοπίστε σωστά τις γόνιμες μέρες. Δεδομένου ότι σε ένα κύκλο 28-30 ημερών γόνιμες θεωρούνται οι μέρες κοντά στη 14η ημέρα του κύκλου, θα πρέπει κάθε μήνα  να επιδιώκετε οπωσδήποτε επαφές από την 11η μέχρι τη 19η ημέρα του κύκλου. Αν όμως ο κύκλος της γυναίκας είναι μεγαλύτερος, οι γόνιμες μέρες μεταφέρονται λίγο πιο μετά. Δε θα πρέπει, ωστόσο, να αποφεύγετε το σεξ και τις υπόλοιπες μέρες. 

Σεξ στη σωστή συχνότητα. Η συχνότητα των επαφών, με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για σύλληψη, είναι κάθε δύο ή τρεις μέρες. Γενικά όμως είναι καλό το ζευγάρι να απολαμβάνει το σεξ και να μην το βλέπει σαν αγώνα για σύλληψη. Αν οι δύο σύντροφοι αισθάνονται πιεσμένοι από το άγχος της σύλληψης, καλό είναι να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό. 

Αν η γυναίκα δεν έχει σταθερό κύκλο ή έχει διαταραχές περιόδου, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της και να τον ενημερώσει για την επιθυμία της να μείνει έγκυος. Ο γυναικολόγος μπορεί να διερευνήσει τα αίτια που ο κύκλος είναι ασταθής, δίνοντας την κατάλληλη θεραπεία, που θα συντελέσει σε μια πιο γρήγορη σύλληψη. Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο πρόβλημα που προκαλεί ασταθή γυναικολογικό κύκλο είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, ένα συνηθισμένο πρόβλημα στις Ελληνίδες, που μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί έτσι ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στη σύλληψη, εφόσον γίνει η διάγνωση.

Μην αμελείτε την επίσκεψη στον γυναικολόγο. Η ετήσια επίσκεψη για test pap και γυναικολογική εξέταση επιβάλλεται σε όλες τις γυναίκες, πολύ περισσότερο αν υπάρχει επιθυμία για εγκυμοσύνη. Καλό θα ήταν μάλιστα να επισπεύσει η γυναίκα το γυναικολογικό της check up, αν σχεδιάζει να μείνει έγκυος. Κι αυτό γιατί φλεγμονές ή άλλα γυναικολογικά προβλήματα, όπως ινομυώματα, πολυκυστικές ωοθήκες, πολύποδες, μπορεί να εμποδίζουν τη σύλληψη. Πολλά μάλιστα από αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι ασυμπτωματικά. Εφόσον, όμως, εντοπιστούν και λυθούν, ο δρόμος για να επιτευχθεί η σύλληψη και να έχει η γυναίκα μια καλή εγκυμοσύνη είναι ανοιχτός. 

Μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον ειδικό. Αν το ζευγάρι προσπαθεί επί 12 συνεχόμενους μήνες να συλλάβει και δεν τα έχει καταφέρει, θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προγραμματίσει μία επίσκεψη σε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας, για να διερευνηθούν τα πιθανά αίτια και να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία. Ο κανόνας αυτός ισχύει ακόμα και αν οι δύο σύντροφοι είναι νέοι σε ηλικία. Το διάστημα όμως αυτό μειώνεται στους έξι μήνες, αν η γυναίκα είναι σαράντα χρονών και άνω. Είναι λάθος, όμως, να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα υπογονιμότητας δεν αφορούν και ζευγάρια που είναι νέα σε ηλικία. 

Μείνετε ενωμένοι. Αν η σύλληψη καθυστερεί, θα πρέπει και οι δύο σύντροφοι να απευθυνθούν στον ειδικό και όχι μόνο η γυναίκα, αφού περίπου στο 50% των περιπτώσεων η αιτία που δεν επιτυγχάνεται η σύλληψη είναι η ανδρική υπογονιμότητα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό το ζευγάρι να απευθυνθεί σε ένα αξιόπιστο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για να δώσουν ταυτόχρονα το ιστορικό τους και να διερευνηθούν τα όποια αίτια καθυστερούν τη σύλληψη.  Έτσι, δε χάνεται πολύτιμος χρόνος και οι πιθανότητες να εντοπιστεί το αίτιο της υπογονιμότητας και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αυξάνονται. Σε κάθε περίπτωση το να μένει το ζευγάρι ενωμένο σ’ αυτή την προσπάθεια βοηθάει πολύ και από ψυχολογικής πλευράς. 

 

 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN