Η πρωτεΐνη VSP βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Η πρωτεΐνη VSP βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος

σπερματοζωάρια πλησιάζουν το ωάριο

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται VSP, βοηθά τα σπερματοζωάρια να κολυμπούν σε ευθείες γραμμές, πράγμα που διευκολύνει την πορεία προς το ωάριο και αυξάνει τις πιθανότητες για τη γονιμοποίησή τους. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι χωρίς την πρωτεΐνη VSP τa σπερματοζωάρια διέγραφαν κύκλους, γεγονός που δυσχέραινε τη γονιμοποίηση .

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οζάκα στην Ιαπωνία, και πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει σε μελλοντικές θεραπείες γονιμότητας.

Η πρωτείνη VSP επίσης ελέγχει την εισροή ιόντων ασβεστίου στην ουρά του σπερματοζωαρίου, που είναι απαραίτητη για την προώθησή του προς το ωάριο. Το πρώτο πράγμα που οι ερευνητές παρατήρησαν ήταν ότι σπέρμα με ανεπάρκεια VSP είχε μια πολύ μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης των ωαρίων σε συνθήκες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Καλύτερος έλεγχος έδειξε ότι το σπέρμα κινούνταν είτε επί τόπου ή απλώς διέγραφε μία τροχιά κολυμπώντας γύρω σε κύκλους, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερα σπερματοζωάρια σε αυτή την περίπτωση φτάνουν στο ωάριο για να το γονιμοποιήσουν. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών ανδρικής γονιμότητας που θα ενισχύσουν την κινητικότητα του σπέρματος, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες γονιμοποίησης.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος:

«η μελέτη αυτή σίγουρα μελλοντικά θα βοηθήσει στη δημιουργία θεραπειών που βελτιώνουν την ανδρική γονιμότητα. Με όλο και περισσότερα ζευγάρια που χρειάζονται βοήθεια για να συλλάβουν, τα βήματα που απαιτούνται για τη γονιμοποίηση τίθενται κάτω από το μικροσκόπιο για τον εντοπισμό παραγόντων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη γονιμότητα. Σήμερα ξέρουμε ότι ο ανδρικός παράγων είναι υπεύθυνος αποκλειστικά ή εν μέρει για την υπογονιμότητα του 45% περίπου των ζευγαριών.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το σπερμοδιάγραμμα είναι η πρώτη απαραίτητη εξέταση την οποία ζητάμε, όταν ξεκινάμε τον ιατρικό έλεγχο σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι. Το σπέρμα εξετάζεται κάτω από μικροσκόπιο για να προσδιορισθεί ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, καθώς και να εκτιμηθεί το ποσοστό των φυσιολογικών τους μορφών και άλλες εξειδικευμένες παράμετροι».

Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος:

«Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική αν αναλογιστούμε ότι τα σπερματοζωάρια πρέπει να πραγματοποιήσουν ένα πολύ μεγάλο, ειδικά για το εξαιρετικά μικρό μέγεθός τους, ταξίδι προς τις σάλπιγγες για να συναντήσουν το ωάριο που απελευθερώνεται από την ωοθήκη, διαθέτοντας καταρχάς μία ουρά (μαστίγιο), ενώ, φυσικά, η ικανότητά τους να κινούνται παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Για να υπάρχουν επομένως περισσότερες πιθανότητες σύλληψης, είναι σκόπιμο σε ένα δείγμα σπέρματος περισσότερα από το 40% των σπερματοζωαρίων να μπορούν να κινούνται! Όμως, επειδή η ικανότητα της κίνησης δεν είναι αρκετή από μόνη της, είναι σημαντικό να μελετηθεί και ο τρόπος με τον οποίο κινούνται τα σπερματοζωάρια. Εάν κινούνται επί τόπου ή απλώς διαγράφουν μία τροχιά, π.χ. γύρω από τον εαυτό τους, δεν θα καταφέρουν να φτάσουν εύκολα (ίσως και ποτέ) στη σάλπιγγα της γυναίκας. Και εδώ η πρωτεΐνη VSP φαίνεται ότι παίζει ρόλο. Μάλιστα, αρκεί ένα ποσοστό κοντά στο 25% των σπερματοζωαρίων με γρήγορη και ευθεία κίνηση, ώστε οι πιθανότητες σύλληψης να αυξάνονται κατά πολύ.

Επιπλέον, είναι πολύ βασικό για έναν άντρα, για αποφυγή της ταλαιπωρίας συνεχών επαναλήψεων του σπερμοδιαγράμματος να εμπιστευτεί επιστήμονες ειδικευμένους και αξιόπιστα κέντρα στην ανάλυση σπέρματος. Στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO πραγματοποιούμε εξετάσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία."

Διαβάστε περισσότερα για την ανδρική υπογονιμότητα.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN