Πώς αντιμετωπίζεται η επίτοκος με υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Πώς αντιμετωπίζεται η επίτοκος με υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19

εγκυος γυναικα

Τι γίνεται όταν πλησιάζει η ώρα του τοκετού; Ιδιαίτερα αν πρόκειται για έγκυο ύποπτη για κορωνοϊό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα; Ο Δρ. Παράσχος μάς δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι σύμφωνα με όλα τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα, με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και του ΕΟΔΥ ισχύουν τα εξής: 

Πώς αντιμετωπίζεται ένα ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 επιτόκου;

Πηγαίνει αμέσως σε νοσοκομείο αναφοράς. Εκεί ο φυσιολογικός τοκετός καθώς και η καισαρική τομή γίνονται σε χώρο χειρουργείου που είναι απομονωμένος, έχει ροή αέρα από μέσα προς τα έξω (θετική πίεση) και διαθέτει ξεχωριστή είσοδο.

Το ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα επιτόκου (ετοιμόγεννης) οδηγείται κατευθείαν στην αίθουσα του σηπτικού χειρουργείου και παραμένει εκεί μέχρι τον τοκετό. Σε περίπτωση που ενδείκνυται η ολοκλήρωση του τοκετού με καισαρική τομή, η αναισθησιολογική εκτίμηση θα γίνεται υποχρεωτικά στον χώρο αυτό και η επίτοκος θα πρέπει να φορά χειρουργική μάσκα.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να φοράνε όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό (Μάσκα FFP2, προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου, στολή τύπου Tyvek, γάντια μιας χρήσεως με μακριά μανσέτα, σκούφο και ποδονάρια).

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα η νοσηλευτική και ιατρική υπηρεσία για κλήση επιπλέον προσωπικού. Το ελάχιστο προσωπικό για τη διεκπεραίωση του τοκετού είναι μία μαία, δύο μαιευτήρες – γυναικολόγοι, ένας νεογνολόγος και σε περίπτωση καισαρικής τομής, ένας αναισθησιολόγος και ένας νοσηλευτής αναισθησίας.

Μετά το πέρας του τοκετού η λεχωίδα (η γυναίκα αμέσως μετά τον τοκετό) μεταφέρεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Επιτρέπονται οι ιατρικές επισκέψεις;

Στο  EmBIO παρακολουθούμε από κοντά όλες τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τα ζευγάρια που μας εμπιστεύονται, για το ιατρικό μας προσωπικό και για όλο το προσωπικό του Κέντρου μας, σας ενημερώνουμε για όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Μάλιστα, στην είσοδο του Κέντρου υπάρχει πλήρης έλεγχος στην υποδοχή των ζευγαριών, με την εξασφάλιση της σωστής χρήσης του αντισηπτικού χεριών, τη χρήση μάσκας και ποδοναρίων. Τα ραντεβού γίνονται αραιά το ένα από το άλλο, ανά 30 λεπτά. Αν τυχόν υπάρχουν 2-3 έγκυες στο ιατρείο, θα πρέπει να είναι σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους.

Η προσπάθεια τεκνοποίησης αναβάλλεται;

Η επιθυμία που νιώθει μια γυναίκα για να αποκτήσει παιδί είναι ιερή. Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να κρατήσει στην αγκαλιά της το δικό της μωρό. Κι όλο αυτά χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέτει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι, παρά το παγκόσμιο υγειονομικό σοκ που μας έχει αναγκάσει να πάρουμε έκτακτα μέτρα προστασίας, η επόμενη μέρα πλησιάζει.

Η κατάψυξη ωαρίων και εμβρύων είναι η καλύτερη λύση για όσους θέλουν να περιμένουν καλύτερες συνθήκες πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή προγραμματίσουν μια εγκυμοσύνη.  Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να μένουμε σπίτι, να κάνουμε σωστή διατροφή, να γυμναζόμαστε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Δεν απελπιζόμαστε, και με αισιοδοξία αξιοποιούμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN