Ποια διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδερφάκια είναι η καλύτερη; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Ποια διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδερφάκια είναι η καλύτερη;

αδερφάκια με διαφορά ηλικίας

Πολλοί γονείς, έχοντας αποκτήσει το πρώτο τους παιδί, αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να του χαρίσουν ένα αδερφάκι. Μια μεγάλη μερίδα από αυτούς θεωρούν ότι τα αδερφάκια με δύο χρόνια διαφορά είναι η καλύτερη επιλογή. Κι όμως, μελέτη υποστηρίζει ότι ίσως αυτή η «νόρμα» να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.

Η απόκτηση παιδιών με διαφορά ηλικίας λιγότερο από τρία χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των δευτερότοκων, υποστηρίζει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμα και το ύψος του δεύτερου παιδιού.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα 223.662 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών και διεξήχθη από το National Family Health Survey-4 της Ινδίας, κατά τη διάρκεια του 2015-2016.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η απόκτηση παιδιών με διαφορά ηλικίας λιγότερη από τρία χρόνια επηρεάζει την ανάπτυξή τους.

Γιατί επηρεάζεται η ανάπτυξη του δεύτερου παιδιού από τη διαφορά ηλικίας;

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα πρωτότοκα παιδιά ήταν συνήθως ψηλότερα από τα αδερφάκια τους, όταν τα δεύτερα έφταναν στην αντίστοιχη ηλικία των πρώτων, στην περίπτωση που το χρονικό διάστημα μεταξύ των γεννήσεών τους ήταν λιγότερο από τρία χρόνια. Αντίθετα, εάν το χρονικό διάστημα μεταξύ των γεννήσεων ήταν μεγαλύτερο από τρία χρόνια, τότε τα πρωτότοκα παιδιά δεν είχαν πλεονέκτημα ύψους.

Όσον αφορά στην καθυστέρηση στη σωματική ή στην ψυχοκινητική ανάπτυξη που διαπίστωσε η ινδική έρευνα στα δευτερότοκα, γνωρίζουμε ότι οι γνωστές αιτίες τής καθυστέρησης περιλαμβάνουν τη φτώχεια, την ελλιπή διατροφή, την κακή υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, την εφηβική εγκυμοσύνη, τις συχνές ασθένειες και τη γονική παραμέληση.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Διευθυντής του Κέντρου Γονιμότητας EmBIO, εξηγεί ότι για να έχουν δυο παιδιά διαφορά ηλικίας δύο ή τριών χρόνων σημαίνει ότι η μητέρα τους έμεινε ξανά έγκυος όταν το πρωτότοκο ήταν μωρό, πλησίαζε να χρονίσει ή ήταν δίχρονο. Οι γυναικολόγοι σε πολλές περιπτώσεις συστήνουμε στη μητέρα που μόλις έχει αποκτήσει παιδί να περιμένει δύο χρόνια πριν ξαναμείνει έγκυος, ιδιαίτερα αν έχει γίνει καισαρική κατά τον τοκετό της. Πρόκειται για ένα διάστημα που δίνει χρόνο στη μήτρα να επουλωθεί και να προετοιμαστεί για να φιλοξενήσει ένα δεύτερο έμβρυο.

Το να μείνει έγκυος ξανά μια γυναίκα σύντομα μπορεί να μειώσει τα θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμα στο έμβρυο και να περιορίσει την παραγωγή γάλακτος. Επίσης, το να έχουν τα παιδιά πολύ μικρή διαφορά ηλικίας μεταξύ τους καθιστά πιο δύσκολο για τους γονείς να αφιερώσουν επαρκή χρόνο και φροντίδα σε κάθε παιδί, πράγμα που ίσως εξηγεί μια πιθανή ψυχοκινητική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των δευτερότοκων.

Όπως εξηγεί όμως ο Δρ. Παράσχος: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η καθυστέρηση ύψους στα δευτερότοκα που διαπιστώθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να οφείλεται σε λόγους υποσιτισμού που είναι λιγότερο πιθανοί στις κοινωνίες της Δύσης από ό,τι σε μια χώρα αναπτυσσόμενη όπως η Ινδία.

Τελικά, ποια διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια είναι η καλύτερη;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό. Πολλοί γονείς βρίσκουν πιο βολικό να μεγαλώνουν παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας μεταξύ τους. Η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν τουλάχιστον τρία χρόνια διαφορά μεταξύ τους.

Παρόλα αυτά ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ότι το πότε θα προγραμματίσει ένα ζευγάρι το δεύτερο ή τρίτο παιδί είναι εξατομικευμένη απόφαση. Αν για παράδειγμα ο χρόνος πιέζει το βιολογικό ρολόι της μητέρας, μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη, εκτός αν σκεφτεί με τον σύντροφό της εναλλακτικές όπως την κατάψυξη εμβρύων ή ωαρίων ώστε να αποκτήσουν δεύτερο ή τρίτο παιδί όταν θα είναι πραγματικά έτοιμη η οικογένεια να υποδεχτεί το νέο μέλος.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός σήμερα μπορεί να έχει περισσότερες διευκολύνσεις και εναλλακτικές με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Παρόλα αυτά ακόμα και γονείς που αποκτούν παιδιά με μικρή χρονική διαφορά, μπορούν να τα φροντίσουν κατάλληλα εφόσον είναι συγκεντρωμένοι σε αυτόν τον στόχο και λαμβάνουν τη σωστή καθοδήγηση από τον Παιδίατρο ή όποιον άλλον ειδικό χρειαστούν για την ανατροφή των παιδιών τους.

Διαβάστε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN