Πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του κύκλου | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του κύκλου

εγκυος γυναικα διαβαζει βιβλιο

Πότε αυξάνονται πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του κύκλου

Αν ο στόχος της εγκυμοσύνης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για ένα ζευγάρι, τότε θα πρέπει να γνωρίζει τι ισχύει για τη γονιμότητα σε σχέση με τον μηνιαίο κύκλο της γυναίκας. Και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του παρέχει η φύση, αφού βέβαια  έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα να υπάρχει πρόβλημα με τη γονιμότητα του άνδρα.

Γράφει ο Dr. Θάνος Παράσχος, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,  Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση  και Ενδοσκοπική Χειρουργική

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη είναι ελάχιστες

Μια εγκυμοσύνη, μετά από σεξουαλικές επαφές τις μέρες που μια γυναίκα έχει περίοδο, μπορεί να συμβεί. Οι πιθανότητες, όμως, είναι πολύ μικρές (διαβάστε περισσότερα). Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου είναι ελάχιστες για τις γυναίκες που έχουν κύκλο 28 ημέρες και άνω, επειδή η ωορρηξία απέχει αρκετά από το στάδιο της έμμηνου ρύσης. Από την άλλη, για τις γυναίκες που έχουν μικρότερο κύκλο περιόδου (21-24 ημέρες) οι πιθανότητες αυξάνονται αλλά όχι σημαντικά, δεδομένου ότι η ωορρηξία έρχεται νωρίτερα στον κύκλο. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι το σπέρμα ζει μέσα στον κόλπο το πολύ έως 5 ημέρες. Έτσι, εάν η σεξουαλική επαφή γίνει προς το τέλος της περιόδου, ένα σπερματοζωάριο μπορεί να παραμείνει ζωντανό και να γονιμοποιήσει το ωάριο κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μία γυναίκα που έχει περίοδο μέχρι την έκτη μέρα του κύκλου και κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις στην έβδομη και έχει ωορρηξία την ενδέκατη, είναι πιθανό να μείνει έγκυος.

Κάθε γυναίκα μπορεί να έχει διάρκεια περιόδου 2 έως 7 μέρες κάθε μήνα. Έχοντας υπόψη ότι η ωορρηξία λαμβάνει χώρα περίπου στο μέσο του κύκλου, δηλαδή γύρω στις 12 με 16 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου, τότε για μία γυναίκα με σταθερό κύκλο 28 ή 30 ημερών περίπου οι γόνιμες ημέρες είναι από τη 13η μέχρι την 19η ημέρα του κύκλου, μετρώντας ως πρώτη ημέρα του κύκλου την πρώτη ημέρα περιόδου.

Αν δεν υπάρχει πολύ πρώιμη ωοθηλακιορρηξία (ο μέσος χρόνος για την ωορρηξία είναι 14 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου), υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες το σπέρμα να γονιμοποιήσει τα ωάρια κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του κύκλου.

Κατά τη φάση της προ-ωορρηξίας, οι πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη είναι καλές

Σύμφωνα με μελέτη στην κλινική γονιμότητας Boston IVF στη Βοστώνη, τα ζευγάρια που έκαναν σεξ μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ακόμη και τέσσερις έως πέντε ημέρες πριν από την ωοθυλακιορρηξία, κατάφεραν να πετύχουν εγκυμοσύνη.

Περίπου την έβδομη ημέρα του κύκλου παρατηρούνται κολπικές εκκρίσεις. Αν και το ωάριο δεν έχει ακόμα απελευθερωθεί, εντούτοις αυτό αποτελεί ένα καλό σημάδι ότι η ωορρηξία είναι καθοδόν και ότι η βλέννα του τραχήλου της μήτρας είναι ένα φιλικό περιβάλλον για το σπέρμα, το οποίο μπορεί να ζήσει έως και 5 ημέρες αν είναι παγιδευμένο σε γόνιμη βλέννα του τραχήλου της μήτρας.

Τις ημέρες της ωορρηξίας, οι πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη είναι πολύ υψηλές

Εάν μια γυναίκα έχει κύκλο 32 ημερών, τότε η ωορρηξία της πιθανότατα συμβαίνει 14 μέρες πριν την αρχή της επόμενης περιόδου της. Δηλαδή στην 18η ημέρα του κύκλου της. Βέβαια, η ωορρηξία μπορεί να παρουσιαστεί σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια ενός κύκλου και μπορεί να συμβεί σε διαφορετική ημέρα κάθε μήνα.

Αν υπάρξει σεξουαλική επαφή μέσα σε 36 ώρες, τότε η εγκυμοσύνη είναι πολύ πιθανή. Τα ωάρια που απελευθερώνονται δε ζουν περισσότερο από 12 ώρες. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο τα σπερματοζωάρια να συναντήσουν το ωάριο μέσα σε τέσσερις έως έξι ώρες από την απελευθέρωσή του. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η σεξουαλική επαφή μέρα παρά μέρα είναι εξίσου αποτελεσματική με την καθημερινή επαφή.

Μετά την ωορρηξία οι πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη είναι χαμηλές

Είναι η τελευταία φάση του κύκλου. Έχει διάρκεια 12 ημέρες και μπορεί να φτάσει και τις 16, ανάλογα με τη διάρκεια της περιόδου. Η προγεστερόνη αρχίζει να αυξάνεται, σημάδι ότι οι ωοθήκες δε χρειάζεται να απελευθερώνουν πλέον ωάρια αυτό το μήνα. Η βλέννη του τραχήλου της μήτρας θα στεγνώσει και θα δημιουργήσει ένα εμπόδιο για να αποτρέψει την είσοδο σπερματοζωαρίων στη μήτρα. Επομένως, το περιβάλλον στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας δεν είναι πλέον, ώστε να ενθαρρύνει τη σύλληψη. Παρόλα αυτά μια εγκυμοσύνη ποτέ δεν αποκλείεται.


Γνωρίζοντας τι συμβαίνει στο σώμα της γυναίκας που δεν αντιμετωπίζει υπογονιμότητα και εκμεταλλευόμενο τις γόνιμες ημέρας, ένα ζευγάρι έχει πιθανότητες να συλλάβει εφόσον έχει τακτικές επαφές μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Παρόλα αυτά οι πιθανότητες να συλλάβει μια γυναίκα στην πιο αναπαραγωγική της φάση, δηλαδή από 25-36 ετών, είναι γύρω στο 85% μέσα σε ένα χρόνο, με μέση πιθανότητα ανά κύκλο γύρω στο 20%.

Υπενθυμίζουμε πως όταν οι τακτικές σεξουαλικές επαφές με στόχο τη σύλληψη, δε φέρνουν εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια ενός έτους, αποτελούν ένδειξη για επίσκεψη στον ειδικό γονιμότητας. Η επίσκεψη θα πρέπει να προγραμματίζεται πιο σύντομα, αν η γυναίκα είναι άνω των 35.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN