Η πανδημία κορωνοϊού μείωσε την επιθυμία για δεύτερο παιδί | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Η πανδημία κορωνοϊού μείωσε την επιθυμία για δεύτερο παιδί

δεύτερο παιδί, μωρό

Νέα έρευνα δείχνει ότι η πανδημία Covid-19 κάνει τις γυναίκες να διστάζουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί.

Οι μισές από τις μητέρες που ζουν στη Νέα Υόρκη και προσπαθούσαν πριν την πανδημία να επεκτείνουν την οικογένειά τους έχουν σταματήσει να προσπαθούν να συλλάβουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Στην έρευνα, που διεξήχθη από το NYU  Grossman School of Medicine, συμμετείχαν 1179 μητέρες. Οι επικεφαλής της έρευνας διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι το 1/3 από αυτές είχαν παγώσει την επιθυμία να αποκτήσουν δεύτερο παιδί λόγω της πανδημίας, αναβάλλοντας τις προσπάθειες για σύλληψη.

Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ήδη ένα παιδί τριών ετών ή μικρότερης ηλικίας. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open, είναι η πρώτη που εξέτασε τις προθέσεις για τεκνοποίηση σε σχέση με το πρώτο κύμα κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, σχολιάζει σχετικά με αυτό: 

Η κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας μπορεί να έκανε τις μητέρες αυτές πιο διστακτικές σχετικά με την απόφασή τους να επεκτείνουν την οικογένειά τους, πράγμα που οδήγησε σε μείωση γεννήσεων το 2020 στην Αμερική. Δισταγμός για τεκνοποίηση διαπιστώθηκε και από τα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά την συγκεκριμένη περίοδο στην Ελλάδα. 

Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα ήθελαν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί μόλις γίνει ύφεση της πανδημίας κι ότι δεν εγκαταλείπουν αλλά απλά αναβάλουν την απόφαση να αποκτήσουν δεύτερο παιδί.

Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε μόνο γυναίκες που σχεδίαζαν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, ενώ είχαν ήδη ένα. Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, η οποία συνεχίζεται, απομένει να δούμε αν έχουν αλλάξει οι προθέσεις τους για τεκνοποίηση χάρη στον εμβολιασμό.

Η αναβολή της τεκνοποίησης δεν είναι πάντα τόσο απλή

Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα πάντως είναι ότι χάρη στον εμβολιασμό οι προσπάθειες στα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική δεν χρειάζεται να αναβληθούν, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος και συνεχίζει λέγοντας: Γενικά, συστήνουμε στα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί να εμβολιαστούν πριν ξεκινήσουν τις προσπάθειες να συλλάβουν ή να ακολουθήσουν τη διαδικασία εξωσωματικής και για να είναι πιο ασφαλή και για να περιοριστεί η όποια ανησυχία για την COVID-19. Οπως γνωρίζουμε σήμερα, τα εμβόλια COVID-19 δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Ο Δρ. Παράσχος τονίζει επίσης ότι η καθυστέρηση χρόνου σε κάποιες γυναίκες, ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες σε ηλικία, μπορεί να επιφέρει πρόσθετα προβλήματα γονιμότητας.

«Φυσικά έχουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τους όποιους δισταγμούς μιας γυναίκας ή ενός ζευγαριού σχετικά με την αναβολή της απόφασης για απόκτηση παιδιού προτείνοντας την κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων. Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνεται ότι  ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο ασφαλή από πλευράς COVID-19 εγκυμοσύνη, οπότε η αναβολή κατά την άποψή μου θα πρέπει να εξετάζεται ως απόφαση με ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα από κάποιες ομάδες γυναικών με ήδη διαγνωσμένα προβλήματα υπογονιμότητας. 

Η απόφαση της αναβολής τεκνοποίησης δεν είναι επομένως πάντα τόσο απλή και θα πρέπει να συζητείται με τον γιατρό, ιδιαίτερα όταν εκκρεμεί κάποιος κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης.»


Διαβάστε περισσότερα: Γιατί πρέπει μια έγκυος ή μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος να εμβολιαστεί για Covid-19

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN