Μπορούν τα εμβόλια COVID-19 να επηρεάσουν την περίοδο; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Μπορούν τα εμβόλια COVID-19 να επηρεάσουν την περίοδο;

διαταραχες στην περιοδο απο εμβολιο κοβιντ 19

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν ανωμαλίες στην περίοδο τους μετά από το εμβόλιο COVID-19. Αυτές περιλαμβάνουν  καθυστέρηση στην περίοδο ή πρόωρη εμφάνισή, απουσία περιόδου ή μεγαλύτερης διάρκειας και πιο επώδυνη περίοδο

Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν επιστημονικά ερευνητικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις ανέκδοτες αναφορές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει η έρευνα να στραφεί και προς τα εκεί.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος Μαιευτήρας, μας μιλά σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα:

«Τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ορισμένοι ειδικοί αναρωτιούνται αν αυτό θα μπορούσε να διαταράξει προσωρινά τους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Θεωρητικά, ένα εμβόλιο θα μπορούσε να επηρεάσει την περίοδο της γυναίκας. Ένα εμβόλιο προορίζεται να προκαλέσει ανοσοαπόκριση στο σώμα και αυτή η ανοσοαπόκριση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Ο κύκλος επηρεάζεται εν μέρει και από το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, ορισμένα ανοσοκύτταρα, όπως μακροφάγοι, ιστιοκύτταρα και ουδετερόφιλα, βρίσκονται στην ενδομήτρια επένδυση και εμπλέκονται στην απόρριψη της επένδυσης της μήτρας κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και την ανοικοδόμησή της για τον επόμενο κύκλο. Επομένως, είναι πιθανό η λήψη εμβολίου και η αναμενόμενη ανοσοαπόκριση να μπορούσε να επηρεάσει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των ανοσοκυττάρων και των σημάτων στη μήτρα και να οδηγήσει στην επόμενη περίοδο να είναι βαρύτερη, πιο οδυνηρή ή μεγαλύτερης διάρκειας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές διαταραχών στην έμμηνο ρύση. Και είναι δύσκολο να αντλήσει κανείς ασφαλείς πληροφορίες από τα εμβόλια, καθώς οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα άλλων παραγόντων όπως το άγχος, η διατροφή και οι συνήθειες άσκησης. Υπάρχει επίσης σημαντική έλλειψη καταγεγραμμένων αλλαγών παρακολούθησης δεδομένων στους κύκλους της εμμήνου ρύσεως μετά από εμβόλια γενικά.

Εάν οι επιστήμονες βρουν τελικά μια σχέση μεταξύ του εμβολίου και των βραχυπρόθεσμων αλλαγών στην έμμηνο ρύση, ακόμα και τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να αποφευχθεί ο εμβολιασμός. Τα συγκριτικά οφέλη από τη λήψη του εμβολίου σίγουρα υπερτερούν τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου, αν πράγματι σχετίζονται αυτά τα δύο».

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος (διαβάστε περισσότερα) βρίσκεται κυρίως υπό τον έλεγχο μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης ορμονών που ξεκινά από τον εγκέφαλο και ενεργοποιεί τις ωοθήκες και τη μήτρα, εξηγεί ο κύριος Παράσχος.

Στο πρώτο μισό του κύκλου, καθώς τα οιστρογόνα αυξάνονται, η ενδομήτρια επένδυση αρχίζει να συσσωρεύεται στη μήτρα και τα ωοθυλάκια (ωάρια και ο περιβάλλοντός τους ιστός) ωριμάζουν στην ωοθήκη.

Στο μέσο του κύκλου, μια αύξηση της ορμόνης που ονομάζεται ωχρινοτρόπος ορμόνη δρα στην ωοθήκη για να απελευθερώσει ένα ωάριο από τα πιο ώριμα των ωοθυλακίων. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία.

Το δεύτερο μισό του κύκλου, επηρεάζεται από μια άλλη ορμόνη, που ονομάζεται προγεστερόνη. Κατά τη διάρκειά του η επένδυση του ενδομητρίου πυκνώνει σημαντικά κατά την προετοιμασία για την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου. Εάν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη, τότε η ορμόνη προγεστερόνη πέφτει γρήγορα, οδηγώντας σε απόρριψη της επένδυσης της μήτρας ή εμμηνόρροια με σπασμούς της μήτρας που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η περίοδος μπορεί να είναι ακανόνιστη

Οτιδήποτε επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών και το ανοσοποιητικό όπως άγχος, διατροφή, άσκηση, συνήθειες ύπνου ή ασθένεια, μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο της γυναίκας.

Τα καλά νέα είναι ότι εάν αντιμετωπίσετε διαταραχές σε έναν μόνο κύκλο - ανεξάρτητα από τον λόγο - πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Εάν όμως η ακανόνιστη, οδυνηρή ή βαριά περίοδος επιμένει για περισσότερο από τρεις μήνες, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Σε καμία περίπτωση η ανησυχία για την ακανόνιστη περίοδο δεν θα πρέπει να αποτελεί αιτία για να καθυστερήσετε τον εμβολιασμό σας, καταλήγει ο Δρ. Παράσχος.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN