Lockdown, γιατί οι γεννήσεις μειώνονται παγκοσμίως | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Lockdown, γιατί οι γεννήσεις μειώνονται παγκοσμίως

μωρά αγοράκια

Ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 στον αριθμό των γεννήσεων

Παρόλο που οι αρχικές εκτιμήσεις στηρίχτηκαν στη λογική ότι, επειδή τα ζευγάρια θα περάσουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, θα υπάρξει έκρηξη στη γέννηση μωρών, αποδείχτηκε τελικά πως τα lockdown κάθε άλλο παρά αυτό το αποτέλεσμα έφεραν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, πολλά ζευγάρια καθυστερούν τις εγκυμοσύνες, κάνουν σεξ λιγότερο συχνά και θέλουν λιγότερα παιδιά λόγω της πανδημίας,

Μείωση των γεννήσεων στις ΗΠΑ

Το 2019 σημειώθηκαν οι λιγότερες γεννήσεις των τελευταίων 35 ετών. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, με βάση στοιχεία από 32 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει ότι το ποσοστό γεννήσεων της χώρας το 2020 μειώθηκε κατά περισσότερο από 4%.

Μια συλλογή ετήσιων δεδομένων από 32 πολιτείες του CBS News έδειξε ότι υπήρξαν 95.000 λιγότερες γεννήσεις το 2020 από ό, τι το προηγούμενο έτος.

Επίσης, περίπου 300.000 λιγότερα μωρά αναμένονται το 2021, σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης Brookings Institution.

Γιατί οι γεννήσεις μειώνονται παγκοσμίως

Ο Θάνος Παράσχος, Ειδικός Γονιμότητας, εξηγεί ότι το φαινόμενο των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ. «Οι γεννήσεις μειώθηκαν σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, το ποσοστό γεννήσεων είναι κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης. Δηλαδή, λιγότεροι άνθρωποι γεννιούνται για να αντικαταστήσουν αυτούς που πεθαίνουν», εξηγεί ο Δρ. Παράσχος.

Γιατί όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν μωρά

«Η πανδημία Covid-19 όχι μόνο κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, αλλά φαίνεται επίσης να έχει προκαλέσει μια βαθιά πτώση των γεννήσεων. Μάλιστα, αυτή η μείωση είναι μεγαλύτερη από ό, τι έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια και δείχνει πραγματικά κάποια ένδειξη του αντίκτυπου της πανδημίας στον αριθμό των γεννήσεων", εξηγεί ο Δρ. Παράσχος.

«Η σοβαρότητα μιας πανδημίας, η οικονομική αστάθεια, καθώς και το κλείσιμο για κάποιο διάστημα των υπηρεσιών γονιμότητας, ήταν όλοι παράγοντες που συνδέονται με τη σημαντική μείωση των γεννήσεων".

Οι προοπτικές των γεννήσεων για το 2021 και το 2022

«Το μεγάλο ερώτημα, φυσικά, είναι τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, καθώς οι άνθρωποι εξελίσσονται μέσω της πανδημίας. Σίγουρα ο υγειονομικός φόβος ήταν ένας λόγος όσο δεν γνωρίζαμε αρκετά για τον ιό. Πλέον όμως έχουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και τα εμβόλια μπορούν να μας προστατέψουν ώστε κάθε ζευγάρι που επιθυμεί οικογένεια να μη χρειάζεται να την αναβάλει λόγω του φόβου του ιού. Θεωρώ όμως ότι το ένα αντίκτυπο της πανδημίας είναι ότι έχει δημιουργήσει μια ταραχώδη αγορά εργασίας και είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους πιο διστακτικούς στην απόφαση να κάνουν οικογένεια ή να επεκτείνουν την ήδη υπάρχουσα με νέα μέλη.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Brookings, όταν η αγορά εργασίας βελτιώνεται, τα ποσοστά γεννήσεων βελτιώνονται. Θεωρώ ότι ο φόβος του ιού δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για αναβολές. Στα ζευγάρια όμως που αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας για οικονομικούς λόγους, θα συνιστούσα, εφόσον τα χρονικά όρια στενεύουν, να κοιτάξουν εναλλακτικές για την κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού», τονίζει ο κ. Παράσχος.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN