Κύστη ωοθήκης και άγχος: υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Κύστη ωοθήκης και άγχος: υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση;

κυστη στην ωοθηκη

Πόσο πιθανό είναι το άγχος να προκαλέσει την εμφάνιση μιας κύστης ωοθήκης; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες.

Συνδέεται το άγχος με την κύστη ωοθήκης;

Η απάντηση του Δρ. Παράσχου  πάνω σε αυτό το ερώτημα είναι όχι. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να συνδέουν το σχηματισμό λειτουργικών κύστεων των ωοθηκών με αυξημένα επίπεδα στρες.

Για να αποκλείσει αυτή την συσχέτιση μια γυναίκα είναι σημαντικό να καταλάβει ποιος είναι ο μηχανισμός που μπορεί να δημιουργήσει μια κύστη στις ωοθήκες της.

Τις περισσότερες φορές μια κύστη στην ωοθήκη είναι υποπροϊόν του φυσικού εμμηνορροϊκού κύκλου της γυναίκας. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων κατά την εφηβεία και ακόμα συχνότερα στη φάση της προεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης.

Τότε είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μια κύστη ωοθήκης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και στην ενδιάμεση φάση της ζωής μιας γυναίκας.

Όταν αποτυγχάνει η ωορρηξία, το εγκλωβισμένο ωάριο μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελιχθεί σε κύστη στην ωοθήκη.

Σε άλλη περίπτωση, η γυναίκα έχει ωορρηξία, αλλά το υπόλοιπο ωοθυλακικό υλικό όπου αναπτύσσεται το ωάριο δεν διαλύεται. Αντ' αυτού, γεμίζει με υγρό και γίνεται θυλακοειδής κύστη.

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να συσχετίζουν την κύστη ωοθήκης με το άγχος;

Ελάχιστες είναι οι έρευνες για το θέμα αυτό και προέρχονται από το χώρο της εναλλακτικής ιατρικής. Προς το παρόν, δεν θεωρείται ότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το άγχος προκαλεί την εμφάνιση κύστεων ωοθήκης.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές γυναίκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που πιστεύουν ότι η συσχέτιση υπάρχει και το στηρίζουν με τις προσωπικές εμπειρίες τους, όπως η παρακάτω:

«Το γράφω από προσωπική εμπειρία, αλλά ναι. Είναι σίγουρα πιθανό να δημιουργηθεί ή να μεγαλώσει μια κύστη από το άγχος, αν και πιθανώς επηρεάζει ορισμένα άτομα περισσότερο από κάποια άλλα.

Εγώ στην πραγματικότητα απέκτησα κύστη ωοθήκης από χρόνιο άγχος που κράτησε πολύ καιρό. Οι ημερομηνίες που εμφανίστηκαν οι κύστες συνέπεσαν με τις πιο αγχωτικές περιόδους στη ζωή μου. Το μέγεθός τους αυξήθηκε κάποια εκατοστά μέσα σε λίγες ημέρες, πράγμα που είναι αφύσικο.

Στην πραγματικότητα έκανα δύο χειρουργικές επεμβάσεις, η μία επειδή η υποτιθέμενη καλοήθης κύστη μεγάλωσε σε μέγεθος αυγού και υπήρχε έντονη φλεγμονή, απειλητική για τη ζωή μου.

Έχω παρατηρήσει ότι όταν το επίπεδο του στρες μου κορυφώνεται, οι κύστες μεγαλώνουν. Αντίθετα, μικραίνουν και εξαφανίζονται όταν κοιμάμαι αρκετά, γυμνάζομαι (μέτρια), πηγαίνω σε συμβουλευτική και όταν έχω καλύτερη ψυχολογία.»

Αν το στρες δεν συνδέεται με την εμφάνιση κυστών ωοθηκών δεν συνδέεται ούτε με προβλήματα γονιμότητας;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θ. Παράσχος, «ενώ γνωρίζουμε σχεδόν σίγουρα ότι το άγχος δεν προκαλεί κύστες στις ωοθήκες, μπορεί να επηρεάσει την  αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας με άλλους τρόπους και να μειώσει την ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν είναι υπερβολικά στρεσαρισμένη μια γυναίκα, το σώμα της απελευθερώνει υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.  Οι παρατεταμένες περίοδοι αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, μειωμένη σεξουαλική ορμή και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί έχουν αρνητικές επιπτώσεις μεταξύ άλλων και στην γονιμότητα.

Επίσης, το υπερβολικό στρες μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της περιόδου και ακανόνιστες περιόδους που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ευκολία σύλληψης.

Γενικά είναι γνωστό ότι το στρες προκαλεί ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την ικανότητα για ωορρηξία και υπό αυτή την έννοια μπορεί τελικά να επηρεάσουν και την εμφάνιση μιας κύστης στις ωοθήκες.»

Διαβάστε περισσότερα: κύστη στην ωοθήκη

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN