Κορωνοϊός: Βρέφη εμβολιασμένων μητέρων γεννιούνται με αντισώματα | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Κορωνοϊός: Βρέφη εμβολιασμένων μητέρων γεννιούνται με αντισώματα

μαμα κραταει αγκαλια το μωρο της

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, ανέδειξε το γεγονός ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή παρουσία αντισωμάτων στα βρέφη σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν από μη εμβολιασμένες αλλά μολυσμένες με COVID-19 μητέρες.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Massachusetts General Hospital στη Βοστώνη των ΗΠΑ, συμπεριέλαβε 77 γυναίκες που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις εμβολίου mRNA και 12 γυναίκες που είχαν συμπτωματική μόλυνση από κορωνοϊό μεταξύ 20ης και 32ης εβδομάδας κύησης.

Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν 2 μήνες από τη γέννηση από 49 βρέφη εμβολιασμένων μητέρων και στους 6 μήνες από τη γέννηση από 28 βρέφη εμβολιασμένων μητέρων και από 12 βρέφη μολυσμένων μητέρων. Φυσικά οι εμβολιασμένες μητέρες είχαν σημαντικά υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων κατά τον τοκετό σε σύγκριση με τις μητέρες που μολύνθηκαν. 

Τι ίσχυε όμως για τα βρέφη;

Βρέφη 2 μηνών

Μεταξύ των βρεφών εμβολιασμένων μητέρων στους 2 μήνες, 98% είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα. Οι συγκεντρώσεις τους μάλιστα συσχετίστηκαν με αυτές της μητέρας και του ομφάλιου λώρου.

Βρέφη 6 μηνών

Στους 6 μήνες, 57% των βρεφών που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες μητέρες είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα σε σύγκριση με μόνο 8% των βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες που μολύνθηκαν. 

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφέρει ότι οι έγκυες αποτελούν έναν πληθυσμό αυξημένου κινδύνου λόγω των μεταβολών που συμβαίνουν στην κύηση τόσο από πλευράς ανοσολογικού όσο και στο αναπνευστικό σύστημα και για αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός τους. Κι αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί εμβόλια για βρέφη, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τις εγκύους ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους. Δεδομένης της υστέρησης στην ανάπτυξη εμβολίων για βρέφη, ο εμβολιασμός χρησιμεύει όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να ενισχύσουν την άμυνα των μωρών τους έναντι της COVID-19.


Διαβάστε περισσότερα: 

Γιατί πρέπει μια έγκυος ή μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος να εμβολιαστεί για Covid-19

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN