Γιατί δεν πρέπει να καθυστερούμε την επίσκεψη στο κέντρο γονιμότητας | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Γιατί δεν πρέπει να καθυστερούμε την επίσκεψη στο κέντρο γονιμότητας

εγκυμοσύνη

Όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν την μητρότητα στις μέρες μας, αυξάνοντας τις πιθανότητα να βρεθούν αντιμέτωπες με την υπογονιμότητα και το ενδεχόμενο να δυσκολευτούν να αποκτήσουν μωρό.

Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να επισκεφτεί μια γυναίκα ένα κέντρο εξωσωματικής;

Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να καθυστερούν και να αναβάλλουν την τεκνοποίηση όταν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο, γιατί ο χρόνος που περνά δεν είναι σύμμαχος. Δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να είναι όλα στη ζωή τέλεια για να έρθει ένα παιδί στον κόσμο.

Όταν προσπαθούν να συλλάβουν έχοντας επαφές χωρίς προφυλάξεις και δεν έχουν συλλάβει μέσα σε ένα χρόνο μέχρι την ηλικία των 35, θα πρέπει να επισκεφτούν τον ειδικό.  Μετά τα 36, το διάστημα αναμονής είναι μικρότερο – έξι μήνες. Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να περιμένουν ούτε ένα μήνα παραπάνω. 

Ακόμα όμως και στις γυναίκες που τελικά κάνουν εξωσωματική κι εκεί η ηλικία παίζει ρόλο και είναι συνυφασμένη με το αποτέλεσμα. Όσο πιο μεγάλη είναι μια γυναίκα σε ηλικία, τόσο μειώνονται τα ποσοστά επιτυχίας.

Κι αν δεν έχει βρει ακόμα τον κατάλληλο υποψήφιο πατέρα η γυναίκα;

Τότε θα πρέπει να φροντίσει να καταψύξει τα ωάριά της πριν την ηλικία των 37, πράγμα που θα αυξήσει τις πιθανότητες να αποκτήσει το βιολογικό της παιδί όταν βρει τον κατάλληλο για πατέρα. Φυσικά υπάρχει και η ομάδα γυναικών, συνήθως άνω των 40, που αποφασίζει να αποκτήσει παιδί χωρίς πατέρα, χρησιμοποιώντας σπέρμα δότη. Πρόκειται για έναν αυξανόμενο αριθμό γυναικών παγκοσμίως στις δυτικές κοινωνίες και στην Ελλάδα. 

Είναι λάθος δηλαδή η σύσταση «περίμενε» ή «μην αγχώνεσαι», που συνήθως δίνει ο περίγυρος;

Το στρες μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει κανείς. Σε κάθε περίπτωση, όταν η σύλληψη καθυστερεί, θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τη διερεύνηση πιθανών προβλημάτων που μπορεί να ευθύνονται για την υπογονιμότητα και να μην χάνεται χρόνος.

Όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία της γυναίκας, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να καταφύγει σε ωάριο δότριας;

Περίπου ένα 30% των γυναικών χρειάζεται να καταφύγουν στην εξωσωματική με δωρεά ωαρίων, οι περισσότερες από αυτές είναι γυναίκες άνω των 40. Με το ωάριο δότριας αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει μητέρα μια γυναίκα άνω των 40, αφού στην ουσία είναι σαν να συλλαμβάνει με βάση την βιολογική ηλικία της δότριας που μπορεί να είναι μια γυναίκα για παράδειγμα 25 χρόνων. 

Όμως, αν είναι να καταφύγει μια γυναίκα στη λύση του δανεικού ωαρίου, γιατί να μην υιοθετήσει ένα παιδί;

Γιατί στην Ελλάδα μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρει ένα ζευγάρι να υιοθετήσει παιδί, αφού όπως γνωρίζουμε, η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. 

Πέρα όμως από αυτό,  καταφεύγοντας στη λύση της γονιμοποίησης με ωάριο δότριας ή σπερματοζωάριο δότη, όταν χρειάζεται, η γυναίκα μπορεί να ζήσει τη χαρά και την υπέροχη εμπειρία της εγκυμοσύνης και το δέσιμο που αυτή εξασφαλίζει από την πρώτη στιγμή που θα νιώσει το μωρό στην κοιλιά της.

Έχω ακούσει για κάποιες περιπτώσεις γυναικών που έχουν κάνει παιδί με εξωσωματική, όμως μετά συλλαμβάνουν φυσιολογικά. Είναι δυνατό κάτι τέτοιο;

Πράγματι, μπορεί να συμβεί, αλλά σε μικρό ποσοστό. Συνήθως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη που επιτυγχάνεται χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να θεραπεύσει κάποιο πρόβλημα, π.χ. μια ενδομητρίωση που εμπόδιζε την γυναίκα να μείνει έγκυος ή να φέρει ισορροπία στις ορμόνες, οπότε το αναπαραγωγικό σύστημα ξεμπλοκάρεται κι έτσι πιθανόν η γυναίκα να συλλάβει αργότερα μόνη της.

Το πιθανότερο είναι όμως ότι δεν θα τα κατάφερνε ποτέ αν δεν είχε προηγηθεί η διαδικασία της εξωσωματικής.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN