Σε ποιες γυναίκες ταιριάζει ο φυσικός κύκλος; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Σε ποιες γυναίκες ταιριάζει ο φυσικός κύκλος;

Εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο: σε ποιες γυναίκες ταιριάζει;

Σίγουρα, αυτήν τη μέθοδο μπορεί να τη δοκιμάσει κάθε γυναίκα, που έχει κάνει αρκετούς κύκλους εξωσωματικής χωρίς επιτυχία, και παρόλα αυτά θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια χωρίς άλλη φαρμακευτική επιβάρυνση.

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι μία μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που είναι πιο κοντά στη φύση, επειδή δε χορηγούνται στη γυναίκα τα φάρμακα διέγερσης ωοθηκών για την παραγωγή ωαρίων, πράγμα που αποτελεί μέρος της διαδικασίας στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση. Δε συστήνεται, όμως, σε όλες τις γυναίκες, καθώς δεν έχει τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας και διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ποιες γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν από αυτήν τη μέθοδο:

Εξηγεί, λοιπόν, ότι μια ομάδα, που θεωρείται κατάλληλη για να δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο, είναι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις θεραπείες διέγερσης ωοθηκών. Αν μια γυναίκα με αυτές τις θεραπείες παράγει ένα ή δύο ωάρια, είναι προτιμότερο να συνεχίσει σε φυσικό κύκλο, αφού σε αυτήν την περίπτωση οι πιθανότητες να συλλάβει με εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι ίδιες με τις πιθανότητες να συλλάβει με τη διαδικασία της κλασικής εξωσωματικής. 

Η μέθοδος, επίσης, προτείνεται στις γυναίκες που έχουν παρουσιάσει υπερδιέγερση ωοθηκών από τη χορήγηση φαρμάκων της εξωσωματικής, που είναι μια παρενέργεια της θεραπείας. 

Αποτελεί, επίσης, μια ασφαλή εναλλακτική λύση και για γυναίκες που δεν επιτρέπεται να λάβουν φάρμακα, επειδή έχουν ιστορικό ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου ή για άλλους λόγους. 

Τέλος τη μέθοδο του φυσικού κύκλου μπορούν να επιλέξουν και οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν κατάψυξη ωαρίων για μελλοντική χρήση. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση αυτή η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, αφού θα πρέπει να κάνουν αρκετές φορές ωοληψία, για να εξασφαλίσουν έναν επαρκή αριθμό ωαρίων που θα καταψυχθούν, ενώ με την κλασική διαδικασία τα απαιτούμενα ωάρια συλλέγονται με μία μόνο λήψη. 

Ο κύριος Παράσχος σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη μέθοδο αναφέρει το εξής: «Νεότερες γυναίκες με επαρκή ωάρια θα πρέπει να προτιμήσουν την κλασική εξωσωματική για μεγαλύτερη επιτυχία σύλληψης, αφού με την κλασική διαδικασία αποθηκεύονται αρκετά ωάρια για μελλοντικές προσπάθειες. Επίσης, οι γυναίκες που έχουν κάποιες αποτυχημένες εξωσωματικές στο ιστορικό τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο δεν είναι η μόνη εναλλακτική που έχουν.

Υπάρχουν, πλέον, μέθοδοι που αυξάνουν την επιτυχία της εξωσωματικής, όπως αυτή της προεμφυτευτικής διάγνωσης, κατά την οποία ελέγχουμε εξονυχιστικά, πριν την εμβρυομεταφορά, τα έμβρυα που μόλις έχουν γονιμοποιηθεί, ώστε να επιλέξουμε τα πιο ποιοτικά, κάτι που αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά σύλληψης. Τις περισσότερες φορές αυτή μπορεί να αποδειχθεί μια πιο εγγυημένη μέθοδος για την επιτυχία της εξωσωματικής. Ιδιαίτερα οι γυναίκες με ιστορικό αποβολών θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο». 

 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN