Η εξωσωματική είναι ασφαλής για τις γυναίκες με Πολλαπλή Σκλήρυνση | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Η εξωσωματική είναι ασφαλής για τις γυναίκες με Πολλαπλή Σκλήρυνση

ελυτρα μυελινης πολλαπλη σκληρυνση

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η εξωσωματική είναι ασφαλής για τις γυναίκες με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι πιο πιθανό να έχουν έξαρση της νόσου μετά τη λήψη θεραπειών γονιμότητας από ό,τι είναι πριν από τις θεραπείες τους. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό διαδικτυακό τεύχος Νευρολογία, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, συμμετείχαν 65 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη, οι οποίες υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον μία θεραπεία γονιμότητας. Συνολικά 56 είχαν διάγνωση για Πολλαπλή Σκλήρυνση και οι 9 είχαν ένα  πρώτο επεισόδιο συμπτωμάτων της νόσου.

Οι γυναίκες αυτές είχαν κάνει κύκλους εξωσωματικής και τους είχαν χορηγηθεί φάρμακα για την πρόκληση ωορρηξίας. Οι επικεφαλής της έρευνας εξέτασαν τα δεδομένα, για να διαπιστώσουν πόσες υποτροπές είχαν οι γυναίκες αυτές ένα χρόνο πριν από την έναρξη θεραπειών γονιμότητας και στη συνέχεια τρεις μήνες μετά από κάθε θεραπεία.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αύξηση του ποσοστού υποτροπής μετά τη θεραπεία γονιμότητας. Κατέληξαν επομένως στο συμπέρασμα ότι η λήψη θεραπείας για Πολλαπλή Σκλήρυνση στις γυναίκες με τη νόσο κατά τη χρονική στιγμή της διέγερσης ωοθηκών συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής της νόσου, αφού καμία γυναίκα δεν υποτροπίασε στους τρεις μήνες μετά τη διέγερση.

Παράγοντας κλειδί η μη διακοπή της θεραπείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Συνολικά το 43% των συμμετεχόντων λάμβανε θεραπεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά τη διάρκεια των θεραπειών γονιμότητας ενώ η πλειοψηφία είχε λάβει θεραπεία εντός του προηγούμενου έτους.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ανέφερε τα εξής: «Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με τις υποτροπές της νόσου μετά από θεραπεία γονιμότητας και εγκυμοσύνη. Αυτά τα αποτελέσματα είναι πραγματικά συναρπαστικά, καθώς γνωρίζουμε ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι συχνή μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία και ότι οι γυναίκες αυτές είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με πρόβλημα υπογονιμότητας. Ταυτόχρονα είναι και λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία γονιμότητας από εκείνες που δεν έχουν Πολλαπλή Σκλήρυνση λόγω του φόβου υποτροπής της νόσου. Τα στοιχεία της νέες μελέτης αποδεικνύουν ότι οι θεραπείες γονιμότητας για άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο πιστεύαμε κάποτε. Η  συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και της έλλειψης αύξησης των υποτροπών κατά τη διάρκεια θεραπειών γονιμότητας.

Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα  θα παρέχουν τη διαβεβαίωση τόσο στις γυναίκες με Πολλαπλή Σκλήρυνση όσο και σε εμάς τους ειδικούς  γονιμότητας ότι αυτές οι θεραπείες δεν σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους υποτροπών.  Πιστεύω ότι με τη σωστή συνεργασία μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων μπορεί να εξασφαλιστεί  το επιθυμητό αποτέλεσμα της τεκνοποίησης, χωρίς τον φόβο υποτροπών, για αυτές τις γυναίκες που συνήθως χρειάζονται να καταφύγουν στη λύση της εξωσωματικής για να αποκτήσουν παιδί».

Αυξάνει η εγκυμοσύνη τις υποτροπές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης;

Τέλος, ο Δρ. Θ. Παράσχος αναφέρει σχετικά με την εν λόγω έρευνα ότι οι ερευνητές αξιολόγησαν μεταξύ άλλων κατά πόσο το ποσοστό υποτροπής επηρεάστηκε από το εάν η θεραπεία γονιμότητας οδήγησε σε εγκυμοσύνη ή όχι, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει το ποσοστό υποτροπής της νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό υποτροπής μετά από μια θεραπεία γονιμότητας χωρίς να προκύψει εγκυμοσύνη δεν ήταν διαφορετικό από το ποσοστό πριν από τη θεραπεία κι αυτό είναι επίσης ένα εύρημα το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη, δεδομένου ότι είναι αντικρουόμενο με τα ευρήματα από παλιότερες έρευνες.

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN