Επιτρέπεται το σεξ με περίοδο; Θα μείνετε έγκυος αυτές τις ημέρες; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Επιτρέπεται το σεξ με περίοδο; Θα μείνετε έγκυος αυτές τις ημέρες;

Τελικά, είναι μύθος ή αλήθεια ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος, ενώ έχει περίοδο;

Επιτρέπεται το σεξ με περίοδο; Μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα αν κάνει έρωτα ενώ έχει περίοδο; Αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων;

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.

Πώς υπολογίζονται οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας με βάση την περίοδό της;

Κάθε γυναίκα μπορεί να έχει διάρκεια περιόδου 2 έως 7 μέρες κάθε μήνα.

Έχοντας υπόψη ότι η ωορρηξία λαμβάνει χώρα περίπου στο μέσο του κύκλου, δηλαδή γύρω στις 12 με 16 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου, τότε για μία γυναίκα με σταθερό κύκλο 28 ή 30 ημερών περίπου οι γόνιμες ημέρες είναι από τη 13η μέχρι την 19η ημέρα του κύκλου, μετρώντας ως πρώτη ημέρα του κύκλου την πρώτη ημέρα περιόδου.

Μπορεί ένα ζευγάρι να κάνει σεξ στην περίοδο;

Μπορεί, αρκεί να πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις, όπως θα πρέπει να κάνει άλλωστε και οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Μάλιστα, κάποιες γυναίκες με περίοδο εμφανίζουν αυξημένη σεξουαλική ορμή, λόγω της αύξησης των επιπέδων συγκεκριμένων ορμονών.

Η εμμηνόρροια τείνει επίσης να κάνει τον κόλπο πιο ευαίσθητο στη διέγερση, ενώ κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν πιο έντονους και ταχύτερους οργασμούς κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Κάποια ζευγάρια πάλι ισχυρίζονται ότι απολαμβάνουν την πρόσθετη λίπανση της περιοχής.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν από τη σεξουαλική επαφή με περίοδο;

Σε αυτή τη φάση αυξάνει ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων -ιδιαίτερα μύκητες- αλλά και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων, όχι μόνο λόγω της επαφής με το αίμα αλλά κι επειδή ο τράχηλος ανοίγει για να περάσει το αίμα. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να προληφθούν με τη χρήση προφυλακτικού.

Η σεξουαλική επαφή με περίοδο μπορεί να βλάψει τη μήτρα;

Όχι, το σεξ με περίοδο δεν μπορεί να βλάψει τη μήτρα.

Έχει ακουστεί ότι προκαλεί ενδομητρίωση, όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη γι’ αυτό.

Τελικά, είναι μύθος ή αλήθεια ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος ενώ έχει περίοδο;

Η απάντηση είναι και ναι και όχι! Μια εγκυμοσύνη, μετά από σεξ τις μέρες που μια γυναίκα έχει περίοδο, μπορεί να συμβεί. Οι πιθανότητες, όμως, είναι πολύ μικρές.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου είναι ελάχιστες για τις γυναίκες που έχουν κύκλο 28 ημέρες και άνω, επειδή η ωορρηξία απέχει αρκετά από το στάδιο της έμμηνου ρύσης.

Από την άλλη, για τις γυναίκες που έχουν μικρότερο κύκλο περιόδου (21-24 ημέρες) οι πιθανότητες αυξάνονται αλλά όχι σημαντικά, δεδομένου ότι η ωορρηξία έρχεται νωρίτερα στον κύκλο.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι το σπέρμα ζει μέσα στον κόλπο το πολύ έως 5 ημέρες. Έτσι, εάν η σεξουαλική επαφή γίνει προς το τέλος της περιόδου, ένα σπερματοζωάριο μπορεί να παραμείνει ζωντανό και να γονιμοποιήσει το ωάριο κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, μία γυναίκα που έχει περίοδο μέχρι την έκτη μέρα του κύκλου και κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις στην έβδομη και έχει ωορρηξία την ενδέκατη, είναι πιθανό να μείνει έγκυος.

Ωφελεί το σεξ με περίοδο; Πως;

Το να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας έχει μερικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων:

  • Ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου - Το σεξ μπορεί να μειώσει σημαντικά τις κράμπες της περιόδου και τον πόνο στην κοιλιά απελευθερώνοντας ενδορφίνες που ανακουφίζουν από τον πόνο και το στρες. 
  • Λιγότερη ανάγκη για λίπανση - Η χρήση λιπαντικού στην κρεβατοκάμαρά σας μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευχάριστο σεξ, καθώς πολλές γυναίκες δεν παράγουν αρκετό φυσικό λιπαντικό. Ωστόσο, όταν κάνετε σεξ κατά την περίοδο, το αίμα και τα υγρά της περιόδου λειτουργούν σαν φυσικό λιπαντικό.   
  • Μικρότερη περίοδος - Το σεξ μπορεί να συντομεύσει την περίοδο σας. Η σύσπαση της μήτρας κατά τη διάρκεια ενός οργασμού μπορεί να επιταχύνει την αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας σας, οπότε η περιοδος θα τελειώσει γρηγορότερα.
  • Πιο απολαυστικό σεξ - Για πολλές γυναίκες το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου τους μπορεί να είναι ακόμη πιο απολαυστικό από ό,τι σε άλλες περιόδους του μήνα. Οι ορμονικές διακυμάνσεις του εμμηνορροϊκού σας κύκλου προκαλούν αλλαγές στη λίμπιντο. 

Σεξ και περίοδος: κανένα πρόβλημα!

Πάντως όποιος κι αν είναι ο λόγος που θέλετε να κάνετε σεξ τις «δύσκολες» μέρες του μήνα, να θυμάστε ότι αυτά τα δύο, σεξ και περίοδος, ταιριάζουν μια χαρά μεταξύ τους. Πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις και απολαύστε το χωρίς άγχος, φόβο ή ντροπή!


Διαβάστε ακόμα: 10 μύθοι για το σεξ και τη σύλληψη

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN